Platform Profielactueel
corona.jpg

Covid-19 Actueel - Najaarstoename corona - Hoe veerkrachtig is de samenleving?

18 okt 2020 | Nieuws

(Beste lezer, lees ook de vele gerelateerde artikelen van ons Platform Profielactueel onderin deze webpagina)

 • Rabobank rapportage 7 okt 2020 - Verenigingsleven hangt samen met welzijn, maar staat onder druk door corona. Sportverenigingen zijn essentieel voor de ontspanning, om nieuwe energie op te doen. 42 procent van de 18- tot en met 80-jarigen is betrokken bij een vereniging. Juist de sluiting van sportverenigingen i.v.m. corona doet een grote aanslag op de veerkracht van de samenleving.Profielactueel Column 14 okt 2020 Waar blijft het geloof van de regering in de eigen maatregelen? 
 • Profielactueel Column 19 aug 2020 - Vertoont de regering ook ‘corona fatigue’? Het eigenlijke werk begint namelijk pas

13 okt 2020 - Van nog geen 100 coronagevallen per dag eind juli naar ruim 8000 medio oktober. Nieuwe regeringsmaatregelen - net geen lockdown maar wel een nieuwe aanslag op de veerkracht van de samenleving - De anti-corona maatregelen van de regering per 14 oktober 2020

 • Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. Lees op onze webpagina Profielactueel Covid-19&Welbevinden meer over veerkracht.

Nobelprijs voor de Vrede voor VN Wereldvoedselprogramma
De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. Volgens het Noorse Nobelcomité draagt het WFP met het verstrekken van voedsel aan vluchtelingen en bij rampen niet alleen bij aan het bestrijden van honger wereldwijd, maar ook aan stabiliteit en vrede. Zie hier de website van de VN en https://www.nobelpeaceprize.org/

Vorig jaar gaf dit VN-programma voedselhulp aan bijna 100 miljoen mensen in 88 landen. Dat jaar liep het aantal mensen dat wereldwijd acute honger heeft op naar 135 miljoen. De situatie verslechterde vooral door oorlog en andere gewapende conflicten. Zie ook het NOS-bericht.

 • NOS bericht 05/10 WHO schat nu dat 1 op de 10 mensen in de wereld al is besmet met het coronavirus (ca.  750 miljoen mensen)
 • Sinds dit voorjaar heerst er al mondkapjeschaos in het land. De reactie en halve en hele maatregelen deze week illustreren dit. Zie onze websiteblog over mondkapjes.
  Verplichting mondkapjes mbo? - Minister: Hoeft niet - ROC van Twente: Jawel! RIVM: Ja. Nee.
 • The Guardian 22-09 The global scale of the coronavirus disaster demands a global response
  De coronacatastrofe kan alleen door wereldwijde samenwerking worden benaderd, aangepakt en verwerkt. 
 • Dr. Chris Murray, directeur van het Institute of health Metrix & Evaluation van de Universiteit van Washington voorspelt 365.000 corona-overledenen in de VS in december a.s. het landelijk dragen van een mondmasker zou tegen de 90.000 levens kunnen redden, stelt hij in een interview met CNN. Wereldwijd zouden 750.000 levens kunnen worden gered door het dragen van mondmaskers icm andere preventieve maatregelen. 
 • Time Magazine wijdt de cover aan het falend beleid van de Amerikaanse regering.Titel van het hoofdartikel: COVID-19 Has Killed Nearly 200,000 Americans. How Many More Lives Will Be Lost Before the U.S. Gets It Right? 
 • The Daily Beast vergelijkt de grens van 200.000 coronadoden met tal van andere ingrijpende dodelijke momenten in de historie van de VS – Lees hier: The Coronavirus Death Toll in the United States Compared to Pearl Harbor, September 11, Benghazi and More.

Wereldkaart Coronavirus - de toename in 2020
Wereldwijd waren er:
- op 7 maart jl. 43.141 geïnfecteerde personen
- op 26 maart jl. 472.000+ geïnfecteerde personen en 18.900 overlijdensgevallen
- op 20 juni jl 10.000.000+ geïnfecteerde personen (2.500.000 in de VS) en 499.000 coronaslachtoffers (waarvan 125.000+ in de VS)
- op 29 juli 2020 17.000.000 geïnfecteerde personen in de wereld en 670.000 overlijdensgevallen
- op 24 aug 2020: 23.5 miljoen geïnfecteerde personen in de wereld  en 810.000 overlijdensgevallen
- op 20 okt. 2020: 40.4 miljoen geïnfecteerde personen in de wereld en 1.120.000+ overledenen

 • TD Ghebreyesus – WHO: Vaccine nationalism will prolong the pandemic, not shorten it - no country can just pretend the pandemic is over. This virus spreads easily and we all must remain serious about suppressing its transmission and saving lives. 
 • How Guilty Should You Feel About Your Vacation? New York Times (24-08) 
 • Travel shaming, travel virtueTravel weekly – (02-09) Travel shaming -- another plague of 2020 | CNN Travel 
  Er is een groeiende trend om vliegreizigers op te zadelen met de schuld van de opwarming van de aard en van verspreiding van corona. Met name vanuit Europa neemt ‘flight-shaming’ toe, positief gezegd: de uitdaging om over de noodzaak van elke reis na te denken.
 • De pandemie in de VS krijgt een gezicht - Faces of some of the more than 185,000 lives lost in US to coronavirus - ABC News 03-09-2020 
 • Sweden now has one of Europe's lowest Covid-19 death rates – 02-09-2020 een CNN reportage
 • Reportage CNN - CNN's Brianna Keilar becomes emotional while talking about those who have died from coronavirus and the families they've left behind. 

Najaarstoename Covid-19 in Nederland
De grote vergissing van het Nederlandse kabinet was om eind mei-begin juni abrupt te stoppen met de corona-persconferenties - zogenaamd om de ernst van corona niet meer zo te benadrukken. Die ernst was gewoon onverminderd aanwezig. Ook werd op enig moment door het RIVM en door de Raad vioor de Volksgezondheid gesteld dat mondmaskers niet effectief zijn. Dat alles schiep grote onduidelijkheid zo vlak voor de vakanties en aan het begin van het schooljaar 2020-2021. Nu, eind september, is het alle hens aan dek om een toename aan coronagevallen zo vlak voor het griepseizoen te voorkomen en tegelijkertijd de economie niet te veel te laten stagneren. Advies: ontwikkel een actief corona-doorwerk-beleid. Stimuleer thuiswerk, besteedt een deel van de miljarden aan ondersteuning van thuiswerkers en bedrijven en van (de ontwikkeling van) beschermende maatregelen. Luister naar jongeren en ouderen, zorg voor eenduidige informatie! Redactie Platform Profielactueel 

Mondkapjes 30-09 - Schep duidelijkheid over mondkapjes – volg het beleid van WHO, Fauci e.a.

De WHO adviseert mondmaskers voor jongeren vanaf 12 jaar
Zie hier het NOS-bericht over de adviezen van de WHO. Zie hier het mondmasker-advies van de WHO. 

Wat is het nut van mondmaskers? Reacties van experts in de VS: 'Masks can significantly reduce the spread of coronavirus' - Zie hier onze pdf voor alle informatie. 

WHO Pacific: virus vaker verspreid door jongere generatie
Dr Takeshi Kasai, regional directeur van de WHO in het westelijk deel van de Pacific waarschuwde dinsdag 18 aug jl. in een briefing: De epidemie iaan het veranderen: de generatie in de leeftijd van, 20, 30, 40 blijkt in toenemende het virus te verspreiden. Lees hier meer op onze blog Covid-19&Jongeren.

De staat van de corona-economie in de Europese Unie augustus 2020
Lees hier de cijfers en gegevens van de EU over de staat van de corona-economie in Europa

Volle klassen in coronatijd niet onomstreden
In Duitsland dragen alle leerlingen mondmaskers en wordt afstand bewaard. In Nederland niet. Voor leerlingen gelden geen extra maatregelen, voor docenten wel. De maatregelen van RIVM en rijksoverheid zijn niet onomstreden. Het feit dat de RIVM en de Raad voor de Gezondheid openlijk twijfelen aan het nut van mondmaskers terwijl de WHO pleit voor het dragen van mondmaskers als basismaatregel schaadt het vertrouwen. Voor meer zie hier. Luister hier naar mevr Bussemaker bij Radio 1 op 30 juli jl over het onbewezen nut van mondkapjes.

VN-topman: lockdown van scholen is een 'generational catastrophe' (4 augustus jl)
The world is facing a "generational catastrophe" because of school closures during the coronavirus pandemic, UN Secretary-General Antonio Guterres warned. 

Zie voor meer (internationale) informatie over jongeren en corona onze blog

Diverse EU-landen melden brandhaarden! EU werpt met een travelban een muur op voor reizigers uit de VS. Lees hier over de VS.

 • Veelbelovend corona-vaccin mogelijk in 2020 al op de markt - lees hier meer
 • Voor informatie over testen op corona, zie hier

WHO topman: Grootste gevaar is niet het virus maar gebrek aan leiderschap - 
"Covid-19 is a test of global solidarity and global leadership."

De coronapandemie wordt "erger en erger en erger" als landen de basisregels niet navolgen, waarschuwde op 13 juli jl Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Lees hier meer
Ghebreyesus: "My friends, make no mistake: The greatest threat we face now is not the virus itself," Tedros Adhanom Ghebreyesus said in a passionate speech in Geneva on Thursday. "Rather, it's the lack of leadership and solidarity at the global and national levels." Zie hier de videoboodschap'.

Two essential elements to address the #COVID19 pandemic effectively:
1. Leaders must step up to take action
2. Citizens need to embrace key measures
If we suppress the virus effectively, we can safely open up societies. Onlangs zei Ghebreyesus: “Many people are understandably fed up with being at home. Countries are understandably eager to open up their societies and their economies. But the virus is still spreading fast. It is still deadly, and most people are still susceptible.” Voor meer info zie hier.

Our message (04 aug. jl) to governments and people is clear:
-Test, isolate and treat #COVID19 patients, trace and quarantine their contacts; inform, empower and listen to communities
-Keep physical distance, wear a mask, clean hands regularly and cough safely away from others
Do it all! 

Tal van landen ondervinden (opnieuw) corona-uitbraken 

- Voor het dragen van de persoonlijke verantwoordelijkheid en het voorkomen van uitbraken is van belang dat:
- er voldoende verantwoordelijkheidsbesef is dat men zelf drager van het virus kan zijn zonder ziek te worden maar het wel kan overdragen aan anderen;
- niet negeren van de ernst van de pandemie;
- niet weigeren mondmaskers te dragen waar dat nodig is & physical distancing houden;

Het gevolg van een toename van corona zijn overvolle ziekenhuizen en een dreigend tekort aan zuurstof voor Covid-19 patiënten
WHO estimates that at the current rate of about 1 million new cases a week, the world needs about 620,000 cubic meters of oxygen a day, which is about 88,000 large cylinders. However, many countries are now experiencing difficulties in obtaining oxygen concentrators. 80 percent of the market is owned by just a few companies, and demand is currently outstripping supply.

 • Lees hier onze blog Covid-19&Jongeren - Over de hele wereld ervaren jongeren de gevolgen van de pandemie

Ongelijkheid & corona

 • De pandemie treft de slachtoffers van de pandemie van racisme & ongelijkheid extra hard 
  Racisme en ongelijkheid zorgen ervoor dat tal van bevolkingsgroepen en minderheden in de coronatijd onevenredig hard worden getroffen.
 • Politiek, klimaat&milieu en de pandemie hangen met elkaar samen. Lees onze uitgebreide Klimaatblog en Burgerschapsblog rond corona&ongelijkheid.

Veel van onze berichtgeving van eerder dit jaar 2020 blijft onverminderd actueel: 
Mondmaskers vervuilen de oceanen, lees hier meer
 lees onze klimaatblog - Bescherm jezelf: vijf NYT-regels, lees hier meer - 'Perfect Storm' in de VS: corona-depressie-antiracisme protesten-autocratisch bewind, lees hier - Signalen van Coronamoeheid en Zoom Fatigue, een serieuze vorm van uitputting, klik hier - VS: Verontrustende toename Covid-19 gerelateerde orgaanziekte treft jongeren, lees hier - Ondanks versoepelingen, de lockdown-spagaat blijft voorlopig - Thuiswerken blijft de norm voor 2020, bij alle maatregelen, lees meer hier - Vervang het begrip ‘social distancing’ door physical distancing! - VN-chef Guterres: laat coronacrisis geen mensenrechtencrisis worden!! - De VS overtreffen aantal werklozen het Great Depression/niveau van 1931! - Helft bevolking mentaal aangeslagen door lockdown, lees hier meer - Gedeeltelijke openstelling scholen: is een samenleving dan open of niet? - Blijf met elkaar in contact en mentaal en fysiek gezond! - Democratie en vrije pers lopen gevaar onder de pandemie, zie onze blog -  Docenten die multi-tasken moeten alle zeilen bijzetten -  Zet het beroepsonderwijs deeltijd in voor sociale en praktische ondersteuningsprojecten - 2020: 75 Jaar Bevrijding, zie de 4 mei toespraak van vice-premier De Jonge, lees meer hier - EU gaat economische herstel (91 miljard per jaar) baseren op duurzaamheidsbeleid, alle info hier - Wat zijn de gevolgen privé & mentaal van online leren? Zie onze webpagina Online leven & Zoom fatigue - Professionals bieden gezinnen steun in coronatijd -Signalering van verwaarlozing van kinderen en huiselijk geweld van groot belang, lees hier meer - Gun jezelf tijd voor 'coping', hier meer - Houd jezelf en elkaar vitaal - Alle coronamaatregelen op een rij (Nu.nl) – kijk hier.

Wat is Covid-19?
Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARS-CoV-2), is een A-ziekte. Covid-19 is een besmettelijke ziekte die luchtwegklachten (zoals bij de griep) veroorzaakt met symptomen zoals hoesten, koorts en (in ernstigere gevallen) ademhalingsproblemen. U kunt uzelf beschermen door regelmatig uw handen te wassen en uw gezicht niet aan te raken. Vermijd nauw contact (binnen een meter) met mensen die ziekteverschijnselen hebben.

De VN-Secretaris Generaal Antonio Guterres noemt de pandemie
“The most challenging crisis we have faced since the Second World War” (klik hier)

Hij waarschuwt ervoor de coronacrisis geen crisis voor de mensenrechten te laten worden. COVID-19 Has Unleashed 'Tsunami of Hate and Scaremongering,' zegt hij. Klik hier voor de videoboodschap waarin Guterres waarschuwt tegen de opkomst van haat en onverdraagzaamheid tijdens de coronacrisis.

AP News op 26 mei jl: WHO warns that 1st wave of pandemic not over, dampens hopes, klik hier

Highlights

 • De WHO laat bij monde van Directeur-Generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus weten: ‘Effective infection prevention and control measures, including hand hygiene, are crucial to ensuring health facilities do not become hubs of COVID-19 transmission’.( ) This is not the time to lower our guard. And let us not forget the vulnerable people - migrants, people in prisons and in poor areas. Physical distancing and isolation measures () are particularly challenging us - as they affect what we love to do, where we want to be, and who we want to be with.''
 • Rijksoverheid: 'De Nederlandse Corona-aanpak is erop gericht om het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Inmiddels zijn er sinds maart goede resultaten bereikt. Omdat we ons aan de maatregelen hebben gehouden, laten de cijfers een positieve ontwikkeling zien. Nu is het zaak dat we in control blijven, totdat we beschikken over een vaccin of behandeling. Daarom gaan we stap voor stap te werk.' Klik hier
 • Het doel wereldwijd van alle restricties is ‘flattening the curve’: met name het aantal besmettingen met het coronavirus zo laag mogelijk houden opdat het gezondheidssysteem niet overbelast wordt. On om dat doel te bereiken, zetten landen isolatiestrategieën in. Zie het CNBC-artikel ‘Flattening the coronavirus curve: What this means and why it matters’ – klik hier.
 • Alleen Antarctica was lange tijd coronavirus-vrij. Wetenschappers leggen zichzelf en bezoekers een quarantaine op om dat zo te houden. Klik hier voor meer informatie.

Regeren in een democratie ten tijde van een pandemie - Profielactueel.nl

 • Regering, overheid en politiek roepen burgers op zoveel mogelijk thuis te blijven/thuis te werken. met andere woorden: verantwoordelijkheid te dragen voor het eigen gedrag om zo de kans op verspreiding van het coronavirus in te dammen. Klik hier voor de hele tekst op onze website.
 • Premier Rutte op 21 april jl: "Deze crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken."
 • (Eind mei) Rutte wil minder crisissfeer en daarom geen coronacrisisoverleggen meer, klik hier
 • De samenleving vertoont coronavermoeidheid-verschijnselen, maar er is ook bezorgdheid over (te vroege) opening van sectoren. Een regelrecht dilemma (lockdown-spagaat).
 • Voor de routekaart van de regering naar versoepeling van restricties, tot 1 september a.s. klik hier. Zie ook de update van de overheid per 7 mei 2020, klik hier

Dramatische ontwikkelingen in de VS

 • In de VS woedt een 'Perfect Storm' - de rampzalige menselijke en economische gevolgen van een pandemie en het historisch diepgewortelde racisme. Het land is met 135.000 doden (medio juli) veruit de grootste pandemie-hotspot, het beleeft met 40 miljoen werklozen de ernstigste economische depressie sinds 1930 en de afgelopen dagen ontvlamden na de gewelddadige dood van een jonge Afro-Amerikaan door politiehandelingen in tientallen steden anti-racisme demonstraties, met felle clashes tussen ordebewakers en demonstranten. Dit alles in combinatie met een regering onder een onmachtige President.
 • Lees het CNN-artikel van 31 mei 2020 - George Floyd protests spread nationwide, lees hier meer
 • Voor de betekenis van ‘Perfect Storm’ klik hierOp tv-zender MSNBC - Een vernietigend oordeel van Republikein Steve Schmidt over Donald Trump – klik hier
 • De VS (nu 110.000 coronadoden) hadden 83% van de coronasterfte kunnen voorkomen door in maart 2 weken eerder met strike physical distancing te beginnen - Lees het artikel in de Washington Post - klik hier en MSNBC -  klik hier.

EU: Ondermijning vrije media geeft pandemie vrij baan
De vrije media staat in diverse landen onder druk. Dit hindert de open berichtgeving over de pandemie.  De bevolking krijgt gekleurde en onvoldoende informatie en instructies. Dat betekent een groot risico voor de verspreiding van het virus. Klik hier

Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan in de frontlinie van de viruscrisis
Dat geldt voor o.m. onderwijs, verpleegkunde en veiligheidsdiensten, klik hier

Onderwijs

Studenten zijn bereid te helpen om sectoren te ontlasten
Een groot deel van de studenten in de randstad is bereid om bij te springen waar nodig ten tijde van de coronacrisis, bijvoorbeeld in de zorg en in de distributie. Dat blijkt uit een onderzoek van studentenuitzendplatform Youbahn aan bijna 5.000 studenten in de randstad. Klik hier voor het hele bericht.

Steunacties van studenten en scholieren
De zorg is overbelast. Niet alle ouderen willen, durven of kunnen meer naar buiten. Op tal van plaatsen is burenhulp gestart. Op diverse plaatsen zijn ook studenten in actie gekomen om sectoren en groepen te ondersteunen. Het virus zorgt voor allerlei onverwachte vormen van maatschappelijke dienstverlening.

 • Diverse initiatieven, genomen door studenten, beogen de hulp en ondersteun van sectoren en groepen in de samenleving. Voor meer informatie klik hier
 • Actie studenten van Serve the City in Tilburg klaar voor hulpbehoevenden. klik hier.
 • Heel Leeuwarden Belt van het jongerennetwerk Time to Connect werd in april 2019 opgericht om enthousiaste jongeren in contact brengen met kwetsbare Leeuwarders. Klik hier.
 • Kinderen maken kaartjes voor ouderen opgesloten in hun huis. Klik hier 

Voor informatie van UNICEF en de WHO met richtlijnen en adviezen voor een optimale veiligheid voor kinderen en scholen Klik hier

Pandemie vergt (te) veel van docenten die multi-tasken
De ervaringen van docenten over wat werken tijdens de pandemie betekent druppelen binnen. Vooral professionals met meerdere verantwoordelijkheden hebben het zwaar. Sommigen spreken van een ratrace. Klik hier voor het relaas. Enkele reacties van docenten:

 • 'Ik werk me een slag in de rondte met de kids thuis om mijn eigen werk te bolwerken. Je hebt het gevoel hebben dat je continue AAN staat. Er is weinig balans tussen privé en werk. Fysiek is er geen afstand. En ga zo maar door….Maar we houden vol! Omdat we onderwijzers zijn. Dat is ons werk.'.
 • 'Heb mijn hoofd vol met alle 'examen' maatregelen die we moeten bedenken.' 
 • 'De overstap naar online onderwijs kost veel extra tijd en energie. Daar heb ik echt mijn draai in moeten vinden, de hele dag achter mijn pc zorgt ervoor dat ik ’s avonds en in het weekend mijn pc zoveel mogelijk uit laat.'
 • 'Ik ben gelukkig gezond en mijn familie ook. Dus dat is het belangrijkste. Zoals iedereen merk je pas als je thuis zit, hoe belangrijk vrienden en familie eigenlijk zijn. Mis ook de collega's op de werkvloer. Verder druk bezig om de studenten te voorzien van online materiaal en online colleges.' 
 • En in de zorg: Het is een vreselijke tijd in de verpleeghuiszorg. Er is geen onbezorgdheid meer maar toch geven de zorgmedewerkers met alle liefde de zorg. Over compassie gesproken geen 100 %maar 400%. 
 • Leren gebeurt deels online – wat zijn de effecten op studenten en docenten (ook privé)? Lees ons artikel, klik hier.

'Mbo-schooljaar 2020-2021 wordt lastig'
Studenten moeten zich voorbereiden op een ‘heel lastig studiejaar 2020-2021’. Dat zegt topman Remco Meijerink van ROC Friese Poort in de Leeuwarder Courant. Hij noemt de situatie zorgwekkend. De schoolcapaciteit is door de Coronamaatregelen 30 procent. De school bekijkt of theaters, kerken en sporthallen kunnen worden gehuurd als leslokalen. Lees hier het artikel van LC van 13 juni jl.

Avans digitaliseert in snel tempo
Ook in deze coronatijd gaat het onderwijs bij Avans door. Onderwijs kan ook op afstand. Om dat voor elkaar te krijgen werken we met man en macht aan allerlei oplossingen. Van het regelen van de techniek, tot het informeren van studenten, docenten en medewerkers. Maar denk ook aan het uitproberen van verschillende tools, tot het organiseren en uitvoeren van online lessen, tentamens en Open avonden. Avans op haar website: ‘We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze studenten zo min mogelijk studievertraging oplopen.’ Voor meer info, klik hier

 • Pleidooi van Profielactueel.nl: Wijd een deel van de beroepsonderwijs-tijd aan sociale en praktische projecten - maak gebruik van de tijd en vindingrijkheid van docenten en studenten, klik hier.
 • Zie ook ons dagelijks actueel overzicht rond Online leren op onze website, klik hier.  

'Veel middelbare scholen schaffen zitten blijven dit jaar af
Een meerderheid van de middelbare scholen hanteert andere overgangsnormen vanwege de coronacrisis, schrijft de Volkskrant na een enquête onder 149 scholen. Bijna vier op de tien scholen (38 procent) hebben zittenblijven dit jaar afgeschaft. 15 procent laat de keus bij ouders en leerlingen.

Afstandsonderwijs - grote inzet uitgevers
In Nederland richten scholen mogelijkheden voor afstandsonderwijs in. De lessen gaan in aangepaste vorm door: er wordt op afstand lesgegeven. Scholen worden daarbij o.m. geholpen door uitgevers die op dit gebied hun diensten aanbieden. Een van hen is Uitgeverij Deviant. klik hier voor meer informatie. Een andere uitgever is Noordhoff, klik hier

Economie

Een vijfde van de economie ligt stil (mei 2020) maar in veel sectoren blijft vraag naar bo-ers – lees ons Profielactueel.nl artikel - klik hier.

CvB-lid Remco Meijerink van ROC Friese Poort: Geef onze stagiaires een plek
Wat doet de coronacrisis met mbo-studenten? Bestuursvoorzitter Remco Meijerink van ROC Friese Poort houdt zijn hart vast. De coronacrisis hangt als een doem over mbo-studenten, merkt schoolbestuurder Remco Meijerink . Ze bereiden zich ijverig voor op de toekomst, maar krijgen ze in deze moeilijke tijd nog wel kansen? 'Wij zijn een praktijkopleiding. Onze studenten hebben praktijkplaatsen nodig. Maar vinden ze in deze crisistijd nog een stageplek? Kunnen ze nog afstudeerprojecten doen? Ik hoop dat de samenleving solidair met onze mbo-ers wil zijn.' (Bron: Friese Courant)

Corona-impact op de economie is zeer groot
Neem de stad Den Haag en regio Haaglanden. Diverse economische kennisinstellingen en overheden gaan nu uit van een zeer stevige krimp. Iedere dag onderhoudt de gemeente contact met individuele ondernemers via o.a. het ondernemersportaal en geïntensiveerd accountmanagement.

Coronacrisis hakt erin bij de techindustrie
De intelligente lockdown door corona is rampzalig voor de industrie. Dat blijkt volgens FME, de ondernemersorganisatie voor de techindustrie, uit een enquête onder 600 leden. Klik hier.

Travel Corridor (of Travel Bubble)
Australië en Nieuw-Zeeland zijn in gesprek om georganiseerd reizen mogelijk te maken. Klik hier voor het hele artikel  van CNN.

 • Voor meer lees hier de informatie van de Rijksoverheid en hier van de ANWB.
 • Zie hier het artikel van 28 juni jl in de Washington Post hoe de stranden in de wereld zich voorbereiden op coronavakanties

Thuis – leven met corona

10-puntenlijst WHO ter preventie van Coronavirus

 • De WHO heeft een 10 punten-preventielijst voor burgers om verspreiding Coronavirus tegen te gaan, de preventielijst staat op onze website 
 • Een advies is: zo min mogelijk je gezicht aanraken (wat we zo'n 15-25 keer per uur doen!), de Washington Post wijdt er een artikel aan.

Maak je leven coronaproof - CNN
Hoe maak je je woningen je leven zoveel als mogelijk corona-proof? Klik hier voor een sheet van CNN waarin wordt gekeken naar functioneren in huis, boodschappen, de was doen, gasten, ziekte etc. 

Kinderen thuis? Behoud enige routine!
Kinderen thuis? Waak voor versloffing van de dagelijkse routine. Behoud en onderhoud een structuur die kinderen gewend zijn. ABCNews: Keep up the learning, give up the stress. Klik hier voor het bericht van ABC News. Zie hier voor informatie van Today.com over thuis online leren met kinderen.

Signaleren van verwaarlozing en huiselijk geweld 
Door de coronamaatregelen zitten gezinsleden nu noodgedwongen dichter op elkaar waardoor het risico op spanningen en (verbaal) geweld groter wordt. Verschillende professionals waarschuwen voor een toename van huiselijk geweldsincidenten. Lees ook op onze website de artikelen:

 • Augeo Foundation: Let juist in deze tijd goed op studenten om wie al zorgen bestonden – lees hier
 • Wat kun je als sociaal professional doen tegen huiselijk geweld in tijden van corona? - lees hier
 • Lees hier ook het artikel What is child abuse and neglect? - van de Australische overheid

Huisdieren bij besmetting mijden
Dieren verzachten het (eventuele) leed van thuiszitten/werken, klik hier. Maar bij verschillende diersoorten komen vormen van coronavirussen voor. Laat je huisdier niet likken aan je handen en gezicht en was je handen goed na contact met je huisdier, de voerbak, speeltjes en uitwerpselen. Voor besmette patiënten geldt het advies contact met dieren zo veel mogelijk te mijden. Meer info klik hier. En klik hier voor een bericht uit Oregon -Coronaviruses are common in several species of domestic and wild animals.

Geestelijke gezondheidszorg

Hoe houd je alle ballen in de lucht?
Veel gezinnen vinden het moeilijk om tijdens de coronacrisis alle ballen hoog te houden. Ze hebben vaak zorgen om werk, gezondheid en financiën. Daarnaast vraagt de combinatie van het thuiswerken en kinderen begeleiden bij hun schoolwerk veel van ouders. Het helpt als professionals laagdrempelig contact onderhouden met gezinnen. Het bespreken van een dagritme kan daarbij een vast onderdeel zijn. Lukt het ouders niet vanzelf om kinderen en jongeren structuur te bieden, dan kun je daar als professional bij helpen. Voor de adviezen en tips van het NJI, klik hier

Lees ons Profielactueel.nl-artikel ‘Toename pandemie-traumata - VN, WHO, instellingen en particulieren bieden Onlinehulp’ – klik hier

Gezondheidszorg algemeen

Covid-19 gerelateerde ziekte treft jongeren
In de VS is sprake van een toename jonge kinderen en ook tieners met en Covid-19 gerelateerde aandoening, het Multisystemisch Ontstekings Syndroom (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children). De symptomen: hoge aanhoudende koorts en aantasting van hart-, nier- en leverfuncties –
klik hier voor een CBS News-reportage

Extra handen voor de zorg
In korte tijd zijn er in het hele land initiatieven ontstaan van mensen die tijdens de coronacrisis willen helpen in de zorg. klik hier

Onder voorwaarden mogen niet-praktiserende verpleegkundigen tijdelijk weer aan de slag. Zie de verklaring van beroepsorganisatie van verpleegkundigen (105.000 leden) V&VN,  klik hier

Op verzoek van de zorginstellingen, maken scholen beroepsonderwijs de zorg- en welzijnsstudenten zo veel mogelijk voor de overbelaste zorgpraktijk beschikbaar. Zie hier de verklaring van ROC Mondriaan.

Zorginstellingen deels open voor bezoekers en patienten
Zorginstellingen konden na 8 weken sluiting per medio juni deels weer de deuren openen voor bezoekers. Voor meer informatie van ACTIZ, de organisatie van verpleeginstellingen over preventie klik hier.

Helft Nederlanders gaat komende jaren besmet worden - RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt er rekening mee dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren Covid-19 krijgt, zegt directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel tegen NRC Handelsblad. 

Neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
Iedereen die niet ziek is, wordt in het mbo op school verwacht. Heb je last van je luchtwegen, zoals neusverkoudheid, hoesten en/of keelpijn dan vragen we je thuis te blijven. Werk/studeer vanuit huis voor zover mogelijk. Bel de huisarts als je in een risicogebied bent geweest, koorts hebt, moeilijk ademt en als deze klachten verergeren. Volg het advies van de huisarts op.

Het Ministerie voor Volksgezondheid informeert over COVID-19
In Nederland geeft de minister van Volksgezondheid leiding aan de bestrijding. De coördinatie ligt bij het RIVM die in contact staat met GGD-en die de operationele uitvoering doen onder leiding van de voorzitter van de veiligheidsregio. Het nieuwe coronavirus is meldingsplichtig. Alle artsen en laboratoria moeten elke patiënt met een verdenking van besmetting met het nieuwe coronavirus melden bij de GGD. 

Posters met preventieve hygiënemaatregelen
De Rijksoverheid heeft posters rondom preventieve hygiënemaatregelen samengesteld die u kunt downloaden, klik hier.

Reizen 

 • Reizen: voorrang aan noodzakelijke beroepen Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen voor landen waar Corona is geconstateerd Kijk hier voor alle actuele reisadviezen.
 • De trend 'down under': travel bubbles of corridors, klik hier 

Natuur & klimaat

Door de afname van het verkeer en de bedrijvigheid daalt de uitstoot van vervuilende stoffen in steeds meer landen. In China is sinds eind januari de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht gemiddeld 35 procent minder geworden. In sommige steden liep dit op tot ruim 50 procent.

 • Pope says coronavirus pandemic could be nature's response to climate crisis
 • CNN, klik hier
 • The Guardian:  Air pollution linked to far higher Covid-19 death rates, study finds klik hier
 • WWF-rapport wijst op link tussen COVID-19-pandemie en vernietiging van natuur klik hier
 • Lees het Slasgear.com-artikel Hurricanes are getting stronger and climate change may be to blame, klik hier
 • Air pollution drops as Europeans stay at home – CNN 27-03: klik hier
 • 'Nature is taking back Venice': wildlife returns to tourist-free city - With the cruise ships gone and the souvenir stalls closed, the coronavirus lockdown has transformed La Serenissima’s waterways  - klik hier voor het hele artikel in The Guardian
 • Zie hier een alarmerend artikel van de Washington Post van 18- maart jl. Greenland lost a near-record 600 billion tons of ice last summer, raising sea levels klik hier
 • Voor  het eerst in decennia kunnen Indiërs in het noorden van het land de bergtoppen van de Himalaya weer zien. Door de uitstoot van de industrie en het sterk toegenomen verkeer gingen de enorme bergmassa’s schuil achter dikke lagen luchtvervuiling. Nu veel fabrieken en  het verkeer grotendeels stilleggen klaart de lucht op, letterlijk. Lees hier het artikel van CNN, People in India can see the Himalayas for the first time in 'decades,' as the lockdown eases air pollution klik hier

Het is van belang dat het klimaat uiteindelijk ook van de verbetering van de luchtkwaliteit profiteert door na de pandemie de uitstoot wereldwijd blijvend laag te houden. Een verbod door de politiek en de EU op vuil uitstotende auto's en bedrijven en het aan banden leggen van vliegreizen zou een goed begin zijn. Het is van eminent belang dat de politiek wereldwijd hiervoor nu al – voorjaar en zomer 2020 - beleid gaat formuleren.

Politiek & samenleving

Historische toespraak premier Rutte
Premier Rutte hield op 16 maart 2020 via de televisie en online een historische rechtstreekse toespraak tot het Nederlandse volk - er keken 7,5 miljoen mensen. Daarin vertelde hij dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Volgens Rutte kiest de regering ervoor het virus maximaal te controleren en de piek in de verspreiding af te vlakken en uit te spreiden over een langere periode. Voor de toespraak, klik hier.

Lege treinen, weinig vliegverkeer
De NS eind maart 2020: 'De afgelopen week hebben we door de maatregelen rond het coronavirus al veel minder reizigers gezien in de trein. Daarnaast is de verwachting dat het aantal reizigers nog verder zal afnemen door de oproep van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken en het besluit van hogescholen en universiteiten om hoorcolleges online aan te bieden.' Voor meer NS-informatie klik hier

De KLM schrapt ca 80-90% van de vluchten. Voor informatie klik hier

Geen huisuitzettingen en verlenging tijdelijke huurcontracten
Door de coronacrisis moet niemand op straat belanden. Dat vinden minister van Veldhoven van Milieu en Wonen en de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang). Ze hebben daarom afgesproken nu geen huisuitzettingen te doen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Voor alle informatie klik hier 

Coronavirus: levering en kwaliteit drinkwater geborgd
De drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater door het coronavirus (COVID-19). Drinkwaterbedrijven kunnen ook tijdens een grieppandemie 24/7 schoon en veilig drinkwater leveren. Dit doen ze onder andere door volautomatisch te werken, op afstand te telewerken, noodstroomvoorziening in orde te hebben en hulpstoffen in voorraad te hebben. Voor informatie klik hier.

Premier Ruttes gaat (geen)handen schuddend de wereld rond
Premier Rutte zei in een persconferentie op 9 maart a.s. dat het beter is geen handen te schudden, teneinde de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. En prompt gaf hij direct daarna de RIVM topman een hand, tot zijn eigen verbijstering. Het beeld ging de wereld rond. Klik hier

De Live blog van de NOS - Klik hier

Internationaal

Each one of these names was somebody's baby - Babynames.com steunt Black Lives Matter
De Amerikaanse website voor babynamen Babynames.com steunt de wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties. De website noemt de namen van tientallen slachtoffers van racisme met de woord: Each one of these names was somebod’s baby. Voor de website zie hier.

Protesten tegen de pandemie die racisme heet
Temidden van een pandemie demonstreren sinds 25 mei jl in tientallen steden in de VS en overal ter wereld vele tienduizenden tegen racisme en politiegeweld en voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Het protest in de VS is tegen het zere been van ‘Law & Order’ president Donald Trump die woensdag jl de straat voor het Witte Huis, Lafayette Square, liet schoonvegen voor een fotomoment voor een kerk. De burgemeester van Washington Muriel E. Bowser liet uit protest tegen het geweld en uit respect voor de demonstranten Lafayette Square omdopen in Black Lives Matter Plaza. De demonstraties ontstonden na de gewelddadige dood van George Floyd op 25 mei bij een politie-arrestatie in Minneapolis.

 •  Lees hier ons artikel op deze website ‘Lessen in burgerschap - hoe democratieën (dis)functioneren in tijden van een pandemie’ 
 • Ook op deze website: ‘Lessen in burgerschap: Hoe de pandemie leidt tot nog meer ongelijkheid in de wereld’, lees hier 
 • Desastreus coronabeleid van 'geen'-beleid in de VS
 • Mei 2020 - VS heeft 36 miljoen werklozen en is op weg naar 130,000 coronadoden!  - klik hier.
 • Lees het Vox-artikel ‘From insufficient testing to a lack of coordination, Trump’s Covid-19 response has been a disaster years in the making’ - klik hier
 • The Guardian - Racisme vormt het hart van de mode-industrie – tijd voor verandering! Lees hier meer
 • De VS zal begin juli 130,000 US coronavirus slachtoffers tellen, lees hier het CBS58-bericht
 • Is het aan te bevelen naar Hawaï te reizen? Nee! klik hier
 • Team van 5 miljoen - Premier van Nieuw-Zeeland dankt ‘Team van 5 miljoen’, dat zijn alle inwoners - klik hier 
 • Geisterspiele: Duitsland hervat voetbalcompetitie, zonder publiek, klik hier
 • In de VS staan zorgverleners soms oog-in-oog-met anti-lockdown demonstranten.
  Voor een ABC reportage klik hier.

Bondskanselier Merkel:
De Duitse bondskanselier Merkel ziet de strijd tegen het coronavirus als de grootste uitdaging voor haar land sinds de Tweede Wereldoorlog, klik hier.

China
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de longziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Foto: Louis Hansel @shotsoflouis - Unsplash

 

 
 

 
Meer over
 
photo-1552799446-.jpg
18 okt 2020

Blog Klimaat&Onderwijs - Komende generaties staan nu al voor een enorme opgave

Klimaatblog - Californië 57°- poolijs smelt - verband klimaat, corona & democratie
racism protest x.jpg
17 okt 2020

Covid-19&Raciale ongelijkheid – Aandeel Amsterdam in slavernij

Covid-19&Ongelijkheid – Kamala Harris: 'Er is geen vaccin tegen racisme'
corona x.jpg
17 okt 2020

Covid-19 Afstand (blijven) houden en een mondmasker op - De impact van een pandemie

Afstand houden en een mondmasker op - Herkennen we elkaar nog?
cover x.jpg
17 okt 2020

Blog Burgerschap - Democratie staat onder druk -Bekende Amerikanen boycotten Facebook

Lessen in burgerschap - Supermajority: actie voor de stem van vrouwen in VS
IMG-20200424-WA0005.jpg
1 okt 2020

Het gaat bij coronarestricties om 'physical distancing', niet om 'social distancing'

Het gaat bij coronarestricties om 'physical distancing', niet om 'social distancing'
Kunst&cultuur gaan wereldwijd online - WHO: invest
1 okt 2020

Kunst&cultuur - Musea New York open per 24-9 - Concerten in coronastijl

Kunst&cultuur gaan wereldwijd online - WHO: investeer in de helende werking van kunst
jeugd x.jpg
16 aug 2020

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”
BVMBO-voorzitter: Ons vak en het onderwijs zullen
12 aug 2020

BVMBO-voorzitter: Ons vak en het onderwijs zullen nooit meer hetzelfde zijn

BVMBO-voorzitter: Ons vak en het onderwijs zullen nooit meer hetzelfde zijn
TU_Eindhoven_Sponsor_Universiteitsfonds.jpg
6 aug 2020

Oud-studenten TU/e steunen project van TU/e-onderzoekers in coronastrijd

Oud-studenten TU/e steunen project van TU/e-onderzoekers in coronastrijd
Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in dez
19 jul 2020

Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in deze crisistijd thuis zitten

Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in deze crisistijd thuis zitten
‘Designing The Future’, de zeer actuele opdracht v
21 jun 2020

‘Designing The Future’, de zeer actuele opdracht van een nieuw Fontys ACI-lectoraat

‘Designing The Future’, de zeer actuele opdracht van een nieuw Fontys ACI-lectoraat
Coronatesten voor personeel po & kinderopvang en j
6 mei 2020

Coronatesten voor personeel po & kinderopvang en jeugdtrainers & mantelzorgers

Coronatesten voor personeel po & kinderopvang en jeugdtrainers & mantelzorgers
photo-1587614387466-0a72ca909e16.jpg
6 mei 2020

Herstart po-svo - Maar worden het hele of halve dagen voor de leerlingen?

Herstart po-svo - Maar worden het hele of halve dagen voor de leerlingen?
war x.jpg
4 mei 2020

WOII & bevrijding - Jan Terlouw in War Child-video - Online lessen voor thuis

WOII & bevrijding - Jan Terlouw & War Child - Online lessen voor thuis
meix.jpg
2 mei 2020

Nationale Herdenking 4 mei - Publiek herdenkt thuis - De Dam zal zonder publiek zijn

Nationale Herdenking 4 mei - Publiek herdenkt thuis - De Dam zal zonder publiek zijn
mariia-zakatiura-jeCgPCtfuzU-unsplashx.jpg
29 apr 2020

U’r Skills - de brug slaan tussen de generaties – de kracht van samen

Urskills - de brug slaan tussen de generaties – de kracht van samen
sam-balye-w1FwDvIreZU-unsplash.jpg
21 apr 2020

AOb: heropen scholen niet te vroeg - Sommige EU-landen gaan er al toe over

AOb: heropen scholen niet te vroeg - Sommige EU-landen gaan er al toe over
foto.jpg
16 apr 2020

Van Engelshoven: 300 miljoen extra voor zwaar getroffen culturele sector

Van Engelshoven: 300 miljoen extra voor zwaar getroffen culturele sector
photo-1463736932348-4915535cf6f9.jpg
8 apr 2020

Paasgroet in de coronatijd - elleboog-groet of de handen op de borst

Paasgroet in de coronatijd - elleboog-groet of de handen op de borst
pexels-photo-821948.jpeg
6 apr 2020

Profielblog Online leren - ins en outs - de megatransformatie naar virtueel onderwijs

Profielblog Online leren - ins en outs - de megatransformatie naar virtueel onderwijs
FHnnjk1Yj7Y-unsplash.jpg
5 apr 2020

Online leren door COVID-19 gaat de uni-student hier beter af dan de student in de VS

Online leren door COVID-19 gaat de uni-student hier beter af dan de student in de VS
Gildex.jpg
28 mrt 2020

Gilde Zorgcollege ontlast zorg met extra ADL training voor ouderenzorg Limburg

Gilde Zorgcollege ontlast zorg met extra ADL training voor ouderenzorg Limburg
Nieuws van Duurzaam MBO - partner van Profielactue
27 mrt 2020

Online leren bij Duurzaam MBO - partner van Profielactueel.nl

Online leren bij Duurzaam MBO - partner van Profielactueel.nl
poster x.jpg
21 mrt 2020

Meerderheid studenten bereid tot inzet in zorg, logistiek en voedingsector

Meerderheid studenten bereid tot inzet in zorg, logistiek en voedingsector
transport x.jpg
20 mrt 2020

Transport en logistiek: laat chauffeurs uit horeca voor supermarkten rijden

Transport en logistiek: laat chauffeurs uit horeca voor supermarkten rijden
afstandsonderwijs_Uitgeverij_Deviant x.jpg
17 mrt 2020

Uitgeverij Deviant helpt mbo, PrO, vso, vmbo en po bij inrichting afstandsonderwijs

Uitgeverij Deviant helpt mbo, PrO, vso, vmbo en po bij inrichting afstandsonderwijs
afweging x.jpg
11 mrt 2020

NCTV biedt een afwegingskader voor evenementen in relatie tot het Coronavirus

NCTV biedt een afwegingskader voor evenementen in relatie tot het Coronavirus

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies