Platform Profielactueel
racism protest x.jpg

Covid-19&Raciale ongelijkheid – Kamala Harris: 'Er is geen vaccin tegen racisme'

29 aug 2020 | Nieuws

 • Zie de toelichting van talk show host Trevor Noah op het racisme in de VS

 • Protestmars naar Washing DC tegen racism 28 augustus 2020 - 
  At D.C. march, families decry ‘two systems of justice’ - Lees er hier meer over in een AP-artikel. 

 • "There is no vaccine for racism. We've got to do the work." Aldus California Sen. Kamala Harris, de kandidaat voor het Vice-Presidentschap voor de Democraten in de race naar het Witte Huis op woensdag 19 augusstus jl tijdens de Democratische Online Conventie.  Ze benoemde de twee grootste crisis in het land: de pandemie en de raciale ongelijkheid. Zie hier de speech van Kamala Harris.

 • Start dialooggroep slavernijverleden (juli 2020)
  De komende tijd start een ‘adviescollege dialooggroep slavernijverleden’ een reeks gesprekstafels over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Het doel van de gesprekken is gericht op verbinding en een bredere erkenning van dit gedeelde verleden. Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer laten weten. In 2021 levert deze dialooggroep een rapport met bevindingen op aan de minister van BZK. Lees hier meer.

 • Anti-haatstrategie met Code of Conduct  & IT-blokkades heeft effect, aldus de EU. Zie hier de EU-rapportage Commission publishes EU Code of Conduct on countering illegal hate speech online continues to deliver results. 71% of the content deemed to be illegal hate speech was removed in 2020, whereas only 28% of content were removed in 2016.
 • The pandemic’s lingering toll for British women of color - Black and other ethnic minority women in Britain are being disproportionately affected by the financial and psychological toll from the coronavirus outbreak, even as the economy reopens. 16-07-2020
 • Lees hier van MSN - GroenLinks en D66 willen herdenkingsjaar slavernij in 2023 - D66 en GroenLinks willen dat er in 2023 een herdenkingsjaar over slavernij wordt georganiseerd. In dat jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland eindigde. 

Een compositie voor orkest en koor voor Black Lives Matter
‘I Can’t Breathe’ werd in 2014 al een compositie voor koor en orkest. Joel Thompson, 30 componeerde het werk destijds onder de titel ‘The Seven Last Words of the Unarmed’. Die 7 woorden die hem inspireerden waren: “Why do you have your guns out?’. Het waren de laatste woorden van Kenneth Chamberlain Sr., een Afro-Amerikaan die werd doodgeschoten door een politieman in White Plains in 2011. Thompson begon met het componeren in de zomer van 2014 toen in Ferguson de jonge Michael Brown werd doodgeschoten en op Staten Island Eric Garner stierf door een wurggreep.
Luister hier naar de 15 minuten durende compositie.. Voor informatie over Kenneth Chamberlain Sr, zie hier.

Human rights watch 10-06 - Covid-19 Disparities Reflect Structural  Racism,  Abuses

De link tussen racisme, ongelijkheid en Corona 
Overal ter wereld worden etnische minderheden extra hard getroffen door de coronapandemie. Ze leven in slechtere omstandigheden en hebben een minder stabiel leven en minder toegang tot gezondheidszorg. De pandemie legt een vergrootglas op deze pandemie, die van racisme en ongelijkheid. De gewelddadige dood van Afro-Amerikaan George Floyd  op 25 mei jl in Minneapolis zet de schijnwerper op racisme & ongelijkheid en zorgt sinds die dag in de hele wereld voor Black Lives Matter-demonstraties tegen de onrechtvaardigheid, de onmenselijkheid en schrijnende gevolgen van racisme toen en nu en vóór gelijkheid nu en in de toekomst.

Bedrijven zwarte gemeenschap in de VS onevenredig hard getroffen door corona
More than 40 percent of black business owners reported they weren’t working in April, when businesses were feeling the worst of the pandemic’s economic consequences. Only 17 percent of white small business owners said the same, according to an analysis of government data by Robert Fairlie of the University of California, Santa Cruz.

 • Grote zege voor LGBT gemeenschap in de VS 15-06-2020 - Supreme Court bepaalt dat werkgevers niemand kan ontslaan op grond van sex en geaardheid! Lees hier meer.
 • 1 juli a.s.- Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Op 1 juli 1863 kregen 34,8 duizend slaven in Suriname en 11,8 duizend slaven op de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied hun vrijheid. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent 'Ketenen Gebroken'. Ook bekend onder de naam 'Dag van de Vrijheden' en 'Kettingsnijden'. Lees hier meer.
 • Each one of these names was somebody's baby - Babynames.com steunt Black Lives Matter De Amerikaanse website voor babynamen Babynames.com steunt de wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties. De website noemt de namen van tientallen slachtoffers van racisme met de woord: Each one of these names was somebody’s baby. Voor de website zie hier.
 • Lees hier gratis het AO – De grote sterfte in de Amerika’s - Tussen 1500-1650 verloor in de Amerika's van een bevolking van circa 60 miljoen mensen 90% het leven door koloniale invloeden.
 • Da Vinci College Dordrecht ondertekent Charter Diversiteit, lees hier meer 
 • Lees hier het artikel in de NYT van 19 juni Tulsa and the Many Sins of Racism - The ugly story didn’t end with the abolition of slavery 
 • Lees hier het CNN bericht King Leopold II statues are being removed in Belgium. Who was he? 
 • Lees hier ons artikel over racisme & kledingindustrie - Burgerschap – Mensen zetten zichzelf op een Vogue-cover in protest tegen racisme 
 • Zie hier delen uit een interview van filmmaker Ken Burns met de beroemde Amerikaanse auteur James Baldwin's over vrijheid en hoe monumenten en gedenktekens een mythe zijn.

Burgerrechtenprotesten
In Australië eisen tal van burgerrechtengroepen een einde aan 200 jaar onrechtvaardige en gewelddadige behandeling van de nazaten van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, die 3,3% van de bevolking uitmaken maar 25% van de gedetineerden in gevangenissen. In tal van landen in de wereld worden beelden als symbolen van onderdrukking, slavernij en racisme omver getrokken. In een commentaar heet het: 'Dit is geen verwijdering van historische monumenten, dit IS historie'. Geen land ontkomt er aan de eigen historie onder ogen te zien, ook Nederland niet.

 • Nos - Rutte over racisme: ook Nederland heeft een probleem, lees het bericht hier 
 • De mode-industrie heeft een zeer groot racisme- en ongelijkheidsprobleem – de tewerkstelling van zwarte en bruine vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden tegen erbarmelijk lage lonen. Lees hier het The Guardian-artikel Racism is at the heart of fast fashion – it's time for change – 12 juni 2020
 • Lees het artikel in New York Times magazine (29 april jl)- A terrible price - The  deadly racial disparities of Covid-19 in America, klik hier 
 • CNN: Children aren't born racist. Here's how parents can stop them from becoming racist, bekijk de video hier
 • Een Amerikaanse luitenant-generaal spreekt zijn 5000 manschappen toe over racisme, lees ons artikel hier uit 2017. 
 • Lees hier het CNN-artikel Why US protests have prompted a conversation about race in Australia
 • Lees hier het Profielactueel-artikel - Stagediscriminatie voorkomen? ‘Investeer in de relatie met bedrijven’ 
 • Bekijk hier de BBC-video What do we do with statues linked to slave-traders?

22-Jarige slaagt in herdefiniëring van het begrip ‘racisme’ bij encyclopedie Merriam-Webster
De 22-jarige Kennedy Mitchum groeide op nabij Ferguson Missouri, de stad waar op 9 augustus 2014 de 18-jarige zwarte Amerikaan Michael Brown Jr. werd doodgeschoten. Zij mailde het kantoor van de bekende encyclopedie Merriam-Webster met het verzoek om een nieuwe, duidelijkere definitie van ‘racisme’. Ze vond direct gehoor. Zie hier het interview met haar op MSNBC. En de definitie van racisme op de website van Merrian-Webster: 

1 : a belief that race is the primary determinant of human traits and capacities and that racial differences produce an inherent superiority of a particular race

2 : a doctrine or political program based on the assumption of racism and designed to execute its principles

B : a political or social system founded on racism

3 : racial prejudice or discrimination

'SCP: Ongelijkheid neemt toe door coronamaatregelen'

Door de coronamaatregelen kan de ongelijkheid in welvaart en welzijn rap toenemen. Beleid gericht op de arbeidsmarkt, het onderwijs en het sociaal domein moet daar rekening mee houden, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Zicht op de samenleving in coronatijd. De coronamaatregelen kunnen de solidariteit tussen groepen in de samenleving aantasten, waarschuwt het SCP. Het beschermen van de volksgezondheid kan ten koste gaan van de algehele kwaliteit van leven in de samenleving, nu sociale contacten, werk en allerlei vormen van vrijetijdsbesteding wegvallen. Van oudsher bestaat er weinig wrijving tussen ouderen en jongeren. De vraag is of dat zo blijft als jongeren thuis moeten blijven ter bescherming van ouderen, terwijl steeds duidelijker wordt dat op de langere termijn de kansen van jongeren op ontwikkeling en werk kleiner kunnen worden. Kijk hier het rapport in

 Politieke keuzes zijn bepalend

Ten tijde van (natuur)rampen zijn politieke keuzes die gemaakt worden, bepalend voor de afname of groei van omvang en ernst van bestaande ongelijkheid in een samenleving. En de historie leert ons dat die keuzes samenlevingen mede kunnen veranderen. Wat we in deze periode van een wereldwijde pandemie zien.

 • Lees het CNN-artikel Ethnic minorities in England and Wales dying from coronavirus at higher rates than white peers, study suggests, klik hier
 • Bekijk en lees het CNN-verslag ‘Report: Brazil's indigenous people are dying at an alarming rate from Covid-19’, klik hier 
 • Lees het NOS-artikel: Een diepgeworteld probleem: buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen – klik hier
 • 75 Jaar bevrijding - Het grootste gevaar tegenover onrecht is ‘onverschilligheid’, lees onze bijdrage hier
 • Anti-Semitisme is (weer) in opkomst – de mensheid trekt amper lering uit de historie, lees hier ons artikel uit februari 2019 
 • Commission publishes EU Code of Conduct on countering illegal hate speech online continues to deliver results, (22-06-2020) lees hier meer 
 • Justin Trudeau takes a knee at anti-racism protest in Ottawa – zie hier de video

Afro-Amerikanen
Een van de groepen die ernstig getroffen worden door hoge sterftecijfers door corona zijn de Afro-Amerikanen. Hun levensverwachting en gezondheidssituatie zijn al lager dan van andere etnische groeperingen.

 • Lees het NPR-bericht ‘Why Misinformation And Distrust Are Making COVID-19 More Dangerous For Black America’, klik hier.
 • Lees het artikel van ProPublica ‘Early Data Shows Black People Are Being Disproportionally Arrested for Social Distancing Violations’ – klik hier
 • Zie het NOS-artikel ‘Zwarte gemeenschap VS hard geraakt: 'Rassenscheiding duikt door crisis weer’, klik hier.

Migranten
in de VS grijpt de nationalistische regering Trump de pandemie aan om de grenzen voor migranten te sluiten en de wetgeving voor illegalen in het land te verzwaren.

 • Unemployment claims from Asian Americans have spiked 6,900% in New York. Here’s why. Voor de uitzending op CNN, klik hier
 • Administration Using Pandemic to Pursue Anti-Migrant Agenda, voor het hele rapport van Human Rights Watch, klik hier

Kwetsbare groepen in Afghanistan
In Afghanistan verergert de pandemie en tevens de reactie van de regering op die pandemie de benarde situatie van vrouwen en kinderen met beperkingen. Hun leven word bepaald door extra belemmeringen, discriminaties, misbruik en geen tot matige sociale ondersteuning, gezondheidszorg en onderwijs. Human Rights Watch schreef er een rapport over: ‘Disability Is Not Weakness - Discrimination and Barriers Facing Women and Girls with Disabilities in Afghanistan’. Patricia Gossman, co-directeur regio Azië van Human Rights Watch en auteur van het rapport over de situatie in Afghanistan zegt: ‘Afghanen met een beperking hebben te maken met stigmatisering en discriminatie bij het verkrijgen van steun en zorg. Vrouwen en kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van dit misbruik en het onthouden van de eerste levensbehoeften. De Covid-19 crisis maakt het voor deze groepen alleen maar nog moeilijker om gezondheidszorg te krijgen.’

 • Voor het rapport ‘Discrimination and Barriers Facing Women and Girls with Disabilities in Afghanistan’ klik hier.

Arbeiders zonder rechten
Vleesverwerkingsbedrijven in de VS zijn regelrechte brandhaarden van corona. Maar de Amerikaanse president heeft een bevel uitgevaardigd dat de bedrijven essentieel zijn voor de economie en niet mogen worden stilgelegd. Het bevel heeft direct te maken met belangen van Trump die zijn herverkiezingen wil veiligstellen. In sommige staten met een Republikeinse gouverneur zijn werknemers verplicht met hun werk door te gaan, ondanks de verhoogde risico’s op ziekte en overlijden.

Lees het bericht in The New York Post ‘Workers at US meat plants blame coronavirus outbreaks on company policies’, klik hier.

Multinationals verstevigen hun greep op regeringen
De pandemie vergroot verder de ongelijkheid ook doordat grote bedrijven als Amazon, Walmart, Procter & Gamble en Microsoft beter bewapend zijn tegen de schade die de pandemie veroorzaakt. Deze bedrijven kunnen de markt nog verder gaan beheersen en zo de politiek in tal van landen nog meer beïnvloeden.

Milieu-racisme
En wat deze tijd van pandemie mede aan het licht brengt zijn de vormen van zgn. milieu-racisme. In een documentairefilm van onder andere actrice en regisseuse Ellen Page ‘There is something in the water’ laat ze zien hoe kwetsbare gemeenschappen relatief veel harder worden getroffen door het COVID-19 virus. Deze gemeenschappen beschikken minder over goede gezondheidszorg en schoon water en wonen niet zelden nabij vervuilende fabrieken. Ze worden aan hun lot overgelaten.

Voor een uitzending van het Amerikaanse tv-netwerk MSNBC over de film en een interview met Ellen Page, Klik hier.

Foto: Plantage Rust en Werk - Wikipedia

 
 

 
Meer over
 
who x.jpg
20 sep 2020

Blog Covid-19 - Toename corona in NL - Corona-doorwerkbeleid - 1 miljoen slachtoffers

Blog Covid-19 - Een semi-lockdown werkt niet - het is het een of het ander
cover x.jpg
16 sep 2020

Burgerschap - Bekende Amerikanen boycotten Facebook wegens 'valse informatie en haat'

Lessen in burgerschap - Supermajority: actie voor de stem van vrouwen in VS
zwart x.jpg
23 aug 2020

Burgerschap – Mensen zetten zichzelf op een Vogue-cover in protest tegen racisme

Burgerschap – Mensen zetten zichzelf op een Vogue-cover in protest tegen racisme
corona x.jpg
7 aug 2020

Afstand (blijven) houden en een mondmasker op - Herkennen we elkaar nog?

Afstand houden en een mondmasker op - Herkennen we elkaar nog?
TU_Eindhoven_Sponsor_Universiteitsfonds.jpg
6 aug 2020

Oud-studenten TU/e steunen project van TU/e-onderzoekers in coronastrijd

Oud-studenten TU/e steunen project van TU/e-onderzoekers in coronastrijd
child x.jpg
15 jun 2020

12 juni jl was VN-Dag tegen Kinderarbeid - Maak elke dag tot dag tegen kinderarbeid!

12 juni jl was VN-Dag tegen Kinderarbeid - Maak elke dag tot dag tegen kinderarbeid!
Onderwijsdoelen behalen met beperkte mogelijkheden
13 jun 2020

Onderwijsdoelen behalen met beperkte mogelijkheden tot contactonderwijs

Onderwijsdoelen behalen met beperkte mogelijkheden tot contactonderwijs
war x.jpg
4 mei 2020

WOII & bevrijding - Jan Terlouw in War Child-video - Online lessen voor thuis

WOII & bevrijding - Jan Terlouw & War Child - Online lessen voor thuis

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies