Page 21 - My FlipBook
P. 21

Beroepspraktijkvorming




























                                                               ‘Ambachtelijke horeca is
                                                             steeds moeilijker te vinden.

                                                                   Hier is alles vers’















          Jesper van Veen (19)



                                                              De geur van vers brood
                                                              ‘Ruik die geur waar bijna niets tegen op kan, de geur van
          Studenten leren de                                  versgebakken brood.’ Dat schreef cabaretier Vincent Bijlo

                                                              over Vroeg, het restaurant dat sinds 2010 in een oude
                                                              boerderij tussen Utrecht en Bunnik is gevestigd. Het staat
          ambachtelijke bereiding in                          te lezen op www.vroeg.nl. Vroeg is een voorbeeldbedrijf

                                                              voor de sector als het gaat om leren en opleiden in het be-
                                                              drijf, oordeelde vorig jaar de jury van de verkiezing Beste
          restaurant en bakkerij Vroeg                        leerbedrijf.





          weg weten, nodigen we de ouders uit te komen eten. We stellen   maar aan de andere kant heeft het ook iets los, iets puurs en
          ze de leermeester voor: kijk, dit is nu Roy of Carla.’  ambachtelijks. Dat vraagt een andere techniek dan bij andere
           Wennink denkt anders over de kritiek dat scholen zich wei-  bakkerijen.’ Kris geniet in de bediening van het contact  met
          nig op het leerbedrijf laten zien. ‘De school moet info brengen,   mensen. ‘Het is hier vrijer en amicaler. Die toon verwachten
          maar er is voor het stagebedrijf ook een haalplicht. Je kunt je   mensen ook.’
          op school drie keer per jaar in een leermeesteroverleg laten   En intussen leren ze een hoop. Jesper gaat na de stage wer-
          bijpraten over nieuwe ontwikkelingen.’ Hij schetst de driehoek   ken bij een bakker in Sneek. Hij wil uiteindelijk een eigen
          van school, werk en thuis. ‘Als die drie niet goed met elkaar   bedrijf en ‘dat we dit soort brood ook in het noorden van het
          communiceren, dan wordt de leerling de speelbal. Wij willen   land krijgen.’ ‘Geen dag is hetzelfde’, zegt Kris. ‘Ik leer elke dag.
          een vangnet om hen heen creëren.’                  Uiteindelijk wil ik mijn eigen horeca-onderneming, maar ik   www.profielactueel.nl
           Dat lijkt te werken.  ‘Het is hier beter dan verwacht’, zegt   hoop dat ik hier voorlopig kan blijven.’
          Jesper. ‘De begeleiding is beter, de stof is beter, alles is beter.’
          Dat zit volgens hem ook in de uitstraling. ‘Alles moet heel strak,   De auteur is freelance journalist



          OKTOBER  2016                                                                                          21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26