Page 21 - My FlipBook
P. 21
Beroepspraktijkvorming
‘Ambachtelijke horeca is
steeds moeilijker te vinden.
Hier is alles vers’
Jesper van Veen (19)
De geur van vers brood
‘Ruik die geur waar bijna niets tegen op kan, de geur van
Studenten leren de versgebakken brood.’ Dat schreef cabaretier Vincent Bijlo
over Vroeg, het restaurant dat sinds 2010 in een oude
boerderij tussen Utrecht en Bunnik is gevestigd. Het staat
ambachtelijke bereiding in te lezen op www.vroeg.nl. Vroeg is een voorbeeldbedrijf
voor de sector als het gaat om leren en opleiden in het be-
drijf, oordeelde vorig jaar de jury van de verkiezing Beste
restaurant en bakkerij Vroeg leerbedrijf.
weg weten, nodigen we de ouders uit te komen eten. We stellen maar aan de andere kant heeft het ook iets los, iets puurs en
ze de leermeester voor: kijk, dit is nu Roy of Carla.’ ambachtelijks. Dat vraagt een andere techniek dan bij andere
Wennink denkt anders over de kritiek dat scholen zich wei- bakkerijen.’ Kris geniet in de bediening van het contact met
nig op het leerbedrijf laten zien. ‘De school moet info brengen, mensen. ‘Het is hier vrijer en amicaler. Die toon verwachten
maar er is voor het stagebedrijf ook een haalplicht. Je kunt je mensen ook.’
op school drie keer per jaar in een leermeesteroverleg laten En intussen leren ze een hoop. Jesper gaat na de stage wer-
bijpraten over nieuwe ontwikkelingen.’ Hij schetst de driehoek ken bij een bakker in Sneek. Hij wil uiteindelijk een eigen
van school, werk en thuis. ‘Als die drie niet goed met elkaar bedrijf en ‘dat we dit soort brood ook in het noorden van het
communiceren, dan wordt de leerling de speelbal. Wij willen land krijgen.’ ‘Geen dag is hetzelfde’, zegt Kris. ‘Ik leer elke dag.
een vangnet om hen heen creëren.’ Uiteindelijk wil ik mijn eigen horeca-onderneming, maar ik www.profielactueel.nl
Dat lijkt te werken. ‘Het is hier beter dan verwacht’, zegt hoop dat ik hier voorlopig kan blijven.’
Jesper. ‘De begeleiding is beter, de stof is beter, alles is beter.’
Dat zit volgens hem ook in de uitstraling. ‘Alles moet heel strak, De auteur is freelance journalist
OKTOBER 2016 21

