Page 20 - My FlipBook
P. 20
Passie
voor ambachtelijke horeca
Passie is een centraal begrip bij restaurant vinden. Hier is alles vers. We zijn een streekrestaurant met de
Vroeg. Passie voor de ambachtelijke bereiding bakkerij als rode draad. De leveranciers worden met zorg uitge-
van verse producten en passie voor het vak. Die zocht en we kennen onze boeren.’
liefde wil het leerbedrijf overbrengen. Stagiairs ‘Horeca is een vak uit passie’, vindt hij. ‘Iets waar je, zeker
zijn enthousiast. bij ons, je creativiteit in kwijt kan. Het gaat niet zomaar om
brood, kaas of fruit, maar ook over herkomst en kwaliteit er-
Ton van den born van.’ Horeca is veelvormig, maar Vroeg is voor specialisatie. ‘Op
school word je heel breed opgeleid. Wij willen dat mensen hun
De stagiair leert van de leermeester, maar de leermeester leert interesses verdiepen. Zoals de leerling die zei: ‘er is eigenlijk
net zo. ‘Het heeft niet alleen op leerlingen een gunstig effect maar een ding dat ik wil en dat is een goede barista worden’.
als je het vak goed uitdraagt, je verdiept je ook zelf in de in- Daar geven we dan ruimte voor, wel rekening houdend met
houd ervan’, zegt Harold Wennink, bedrijfsleider bij Vroeg. wat er allemaal moet vanuit school.’
‘Bovendien ontwikkel je jezelf in de begeleiding van collega’s. De visie op de (intensieve) begeleiding van stagiairs heeft
We vragen iedereen die bij ons een leidinggevende functie am- een rol gespeeld bij de verkiezing tot leerbedrijf van het jaar.
bieert, leermeesterscursussen te volgen.’ Daarbij komt dat je Eerste in de sector en tweede in de overall-verkiezing. ‘Toen we
via die cursussen op de hoogte bent van wat er in het onder- bij de laatste tien zaten, begon het echt te leven. De verkiezing
wijs gebeurt. ‘Nu de discussie rond keuzevakken bijvoorbeeld. tot leerbedrijf van het jaar betekent een erkenning voor onze
Het zou zomaar kunnen dat wij vanuit Vroeg een keuzevak leermeesters. Het blijkt dat je dingen toch goed aanpakt. We
gaan ontwikkelen.’ krijgen nu veel verzoeken van leerlingen die gehoord hebben
Vroeg is meer dan een restaurant. Het is ook een bakkerij, van de verkiezing.’
een vergaderplek, een winkel. En een leerbedrijf. Er werken 75
mensen, waarvan vijftien leermeesters. Er zijn gemiddeld zo’n Beter
acht stagiairs, vaak bbl’ers. Ze werken mee in de bediening, de ‘Wat we dan anders doen in
keuken, de bakkerij of bij de reserveringen. ‘Leerlingen van alle de begeleiding? We gaan
niveaus en jaargangen’, vertelt Wennink. Vroeg, leerbedrijf van met stagiairs bijvoorbeeld
het jaar in de horeca, is een gewilde stageplek. aan het eind van de stage
Twee van die stagiairs zijn Kris van der Kuilen (16) en Jesper op zoek naar een vervolg-
van Veen (19). Kris doet een niveau 4-bol-opleiding (mana- bedrijf. En hoewel het hier
ger-ondernemer horeca) aan het Horeca & Travel College in altijd druk is, creëren we rust.
Nieuwegein. En Jesper, die in Heerenveen woont, is derdejaars Iedereen heeft een eigen taak:
in de bol-opleiding brood en patisserie op het Deltion College aan de bar, in de wijk, bij het
in Zwolle. ‘Ik wilde voor mijn laatste stage weg uit het noor- food. De leerling weet: dit is
den’, zegt hij. ‘Ik heb de chef gebeld, een gesprek gehad en ik mijn leermeester en als
kon hier komen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.’ die er niet is, dan
‘We letten bij de sollicitatie niet alleen op instapniveau, neemt die het over.
maar ook op motivatie en persoonlijkheid’, vertelt Wennink. We benadruk-
‘In de keuken is het geen probleem als je ietsje minder com- ken dat gevoel
municatief bent, maar in de bediening is dat wel een punt.’ De van veiligheid.
nieuwe stagiairs krijgen niet direct een dienblad of deegrol in En als stagiairs
handen. Ze krijgen de tijd om te wennen. In de (open) keuken hier een maand
www.profielactueel.nl Erkenning Kris van der
beginnen ze achter de schermen.
werken en de
Vroeg is bij Vroeg 7 uur als de deuren open gaan voor ontbijt. De
bakkers zijn dan al een paar uur bezig. ‘Wat ons onderscheidt?’
vraagt Wennink. ‘Ambachtelijke horeca is steeds moeilijker te
Kuilen (16)
20 VAKBLAD PROFIEL NUMMER 7

