Onze Vlaamse auteur Eddie Niesten heeft een aantal recepten van
typisch Nederlandse gerechten verzameld. Hij heeft ze keurig geordend
naar type en herkomst en vertelt van alle een bijzonderheid. Maar zijn
instructies bevatten Vlaamse elementen die het bereiden en nuttigen
van de gerechten nog aantrekkelijker maken. Zo moet u op enig
moment een prei kuisen. Ook geeft hij tussendoor aanmoedigingen:
“Neem wel je tijd voor deze bereiding, je geduld wordt beloond met
veel smaak!” (bij de Westfriese Ketelkost) of dwaalt hij plezierig af,
zoals bij de Arnhemse meisjes: “Mogen wij daaruit afleiden dat alle
vrouwelijk schoon in Arnhem per definitie ook zoet is?”
Een luchtig, afwijkend AO, passend in de vakantietijd, dat niettemin
aangeeft hoezeer de Nederlandse keuken rijker is dan we wellicht zelf
beseffen.
Inhoudsopgave
5 Brood, baksels, beleg
7 Voor- en Bijgerechten
9 Soep
11 Hartige kost (Vlees)
15 Hartige kost (Vis)
17 Hartige kost (Groenten en Fruit)
20 Nagerechten en Gebak
23 Dranken en Afgeleide