Onze Vlaamse auteur Eddie Niesten heeft de AO-reeks al met verschillende bijdragen verrijkt. Steeds gaat het meestal om typisch Belgische onderwerpen, interessant, maar vooral ook aantrekkelijk door zijn bijzonder, bloemrijk en innemend taalgebruik.
Het onderwerp van dit AO heeft nadrukkelijk zijn hart, dat wordt snel duidelijk. Hij beschrijft de historie van de Belgische keuken, benoemt de relevante kookboeken, beroemde koks, beschrijft uiterst vriendelijk de Waalse en Vlaamse accenten en - vanzelfsprekend - geeft enkele oude recepten.
Maar hij vertelt ook over een ‘collectief culinair trauma’ en over een wonderlijke hype met ‘echte’ oorlogsrecepten.
Een AO om te smullen. Nu weet ik ook waarom mijn moeder witlof altijd Brussels lof noemde.
Inhoudsopgave
4 Culinaire voorzaten
7 Eén volk, één tafel?
12 De koningen van de keuken
16 Opkomst van de kookcultuur
20 Een Bourgondische ziel