In supermarkten en slijterijen is het gegroeide assortiment aan Belgische bieren opvallend aanwezig. Boven de kratten pils, oud-bruin en malt prijken in kleinere aantallen gevarieerd vormgegeven flesjes, bezegeld met kleurrijke etiketten en voorzien van zowel kloeke als genoeglijke namen. De inhoud van elk flesje berust op een veelal eeuwenoud recept dat geheim is en onderwerp van regionale trots. Als we boos zijn op Frankrijk, boycotten we de Franse wijnen door uit te wijken naar wijn uit andere landen. Mochten we -het is ondenkbaar- vergelijkbare represailles jegens België willen nemen, dan kunnen we niet uitkomen op de Belgische bieren. Ze zijn uniek en authentiek. We zouden wat anders moeten bedenken. Dit AO vertelt over bier in het algemeen om daarna 'in te zoemen' op het Belgisch gerstenat. Van nu af ondersteunen aardige wetenswaardigheden uw drinkplezier. Geniet, maar drink met mate, hoewel dat laatste in het Belgische Brabant uitkomt op gemiddeld 500 liter per hoofd per jaar. Men heeft er dan ook voor gezorgd dat de afstanden tussen de drank en de drinker kort zijn. Uit tv-reclame weet ik dat het Vlaamse 'getverpielekes' zoveel betekent als het rustig-Nederlandse 'tjonge tjonge'. Wat volgt is gelijk: 'Da's lekker'.
Inhoudsopgave
Het Belgische Bierparadijs 4
Het begin van een rijke traditie 6
Van crisis naar wederopstanding 10
Pils als concurrent 11
Het rijke palet 12
De familie Lambiek 16
Met gemengde gevoelens 17
Gezondheid 19