Kunt u een week zonder vuilnisophaaldienst? Nee, natuurlijk niet. Toch staat de vuilnisophaler op de laatste plaats (138) in de Nederlandse beroepsprestigeladder. Bovenaan staan chirurgen en rechters. Deze uitkomsten komen uit een rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht en beleidsadviesbureau Ecorys met als titel ‘Status en imago van de Leraar in de 21e eeuw’. Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat leerkrachten minder waardering krijgen. Ze duikelen vergeleken met 10 jaar geleden van plaats 42 naar plaats 69. ‘Aanzien leerkracht maakt vrije val’ kopt de Volkskrant op dinsdag 23-5.
De samenleving is per definitie geobsedeerd door macht en geld en imago, mede gestuurd door de media waar per definitie vooral de bekenden uit politiek, sport, bedrijfsleven en entertainment aan het woord komen. De zeldzame keren dat ik naar praatprogramma’s kijk, kom ik er geen bouwvakkers, leerkrachten of verpleegkundigen tegen. Wel mensen die graag over deze beroepsgroepen praten. En mensen die zeggen dat je met talent en wilskracht alles kan bereiken. Wat onzin is en ook niet nodig. Niet iedereen kan een topvoetballer of popster worden, hoewel die illusie in media-uitingen wel wordt gewekt. De elite bestaat en het is de tragiek dat juist de burger zelf deze tweedeling aanbrengt, zie de beroepsprestigeladder.
Zoals het ook de tragiek is dat de burger de leerkracht zo’n lage waardering toekent en dat we vmbo ‘lager’ waarderen dan academisch. Er is sprake van een bewustzijnsvernauwing die ervoor zorgt dat we over het onderwijs spreken in hiërarchische termen (vmbo, mbo, hbo, academisch). Mijn advies aan docenten en andere professionals in het onderwijs is: Carry on. Gewoon doorgaan. Blijf je inzetten voor je eigen professie, ruimte en vakmatige ontwikkeling, zorg dat je eigen werk je de broodnodige inspiratie blijft geven. Het onderwijs cq mbo staan voor de enorme omslag naar een semi-digitale leeromgeving, daar kunnen alleen docenten in samenwerking met externe specialisten het voortouw in nemen. De politiek en OCW kunnen dit niet bijbenen. De staat van de samenleving is derhalve direct afhankelijk van het onderwijs, ongeacht of leerkrachten nu op plaats 5, 50 of 150 in de beroepsprestigeladder staan. Mijn advies: blijf gewoon je werk doen.