Bij alle restaurants, cafés en terrassen, binnen en buiten, moet gereserveerd worden. De reservering kan voorafgaand aan het bezoek plaatsvinden of ter plaatse volgens het ‘wait to be seated principe’. Voor alle informatie daarover zie hier.
Het afgelopen voorjaar was het rustig op de Spoedeisende Hulp (SEH) met de melding van ongevallen door uitgaansgeweld, denk daarbij aan dronkenschap en letselschade. De drukte door winkelend publiek en in het uitgaansleven in gemeenten neemt sinds de versoepeling van de coronaregels toe. Het Trimbos Instituut pleit voor een omslag in met name de uitgaanscultuur ten gunste van een gezonder en veiliger leven.
Vanaf 1 juni jl konden de Nederlandse horeca geleidelijk hun deuren weer openen. Het is een belangrijke test voor lokaal alcoholbeleid: de horeca krijgt met allerlei regels en meer drukte te maken en wil tegelijkertijd de verloren omzet zo snel mogelijk inhalen.
Hoe kunnen gemeenten deze uiteenlopende belangen en emoties in goede banen leiden? Daar komt van alles bij kijken en goed alcoholbeleid hoort daar zeker bij. Het Trimbos Instituut pleit er bij gemeenten voor om deze tijd aan te grijpen om de uitgaanscultuur gezonder en veiliger te maken. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met horeca (en kantines) over happy hours, alcoholvrij aanbod en schenktijden. En over de naleving van de drank- en horecawet waarin al sinds jaar en dag staat dat het verboden is om te schenken aan mensen die ‘in kennelijke staat’ zijn.
1,5 meter afstand onder invloed
Lokaal alcoholbeleid verdient de komende tijd volop aandacht van gemeenten. Het succes van de aanpak van het nieuwe coronavirus zal voor een belangrijk deel van onze zelfbeheersing afhangen.
Alcohol en weerstand
Maar de invloed van drank is niet de enige reden voor extra aandacht voor alcoholbeleid. Het drinken van veel alcohol verlaagt ook de weerstand. En een lagere weerstand kan leiden tot een ernstiger beloop van COVID-19. Relevant is dat die lagere weerstand niet alleen geldt voor mensen die structureel behoorlijk veel drinken, maar ook een avondje doorzakken zorgt voor een ‘immuun dip’. En dat is in deze tijd niet gunstig in een omgeving waar veel mensen bijeenkomen.
Cultuurverandering
Alcohol kost de samenleving jaarlijks tussen de 2,3 en 4,2 miljard euro, aldus het RIVM. De aanzet die vanuit het nationaal preventieakkoord is gegeven om problematisch alcoholgebruik terug te dringen, kan daarom nu een enorme versnelling krijgen. Al langere tijd proberen we een cultuurverandering te realiseren om de problemen die samenhangen met alcoholgebruik terug te dringen, gezien de grote maatschappelijke impact ervan.