-
COVID-19 Killed the Handshake. What Will Replace It?
Time Magazine 27 mei 2020 |
The full toll of Covid-19 on children's mental health won't be known for years
CNN 28 mei 2020 | door Dr. Edith Bracho-Sanchez
To overlook the mental health of children and teens would have devastating consequences for years to come. Nearly 1 in 7 children in the United States have a mental health condition, and half go untreated, according to a study published last year in the Journal JAMA Pediatrics. For reasons we don't fully understand, depression, suicide attempts and suicide itself have all been on the rise over the past decade.
- Julian Schmitz, Professor Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan de Universiteit Leipzig zegt: ‘In de levens van jongeren ontbreken de structuur en natuurlijk de vrienden. Beide zijn belangrijke voorwaarden voor de psychische gezondheid. Zelfs voor gezonde mensen is deze situatie een uitdaging. De medemens die al te lijden hebben van een psychische aandoeningen, krijgen dit te rnog eens bij.’ (bron: ZDF televisie)
Een proces van meerdere stadia
Het aanbod voor hulpverlening in coronatijd aan mensen in nood neemt toe. Het coronavirus heeft het leven van iedereen flink beïnvloed en veelal danig veranderd. Voor oud en jong zijn de levenssituatie deels of geheel danig veranderd. De onzekerheid, (dreigend) verlies van inkomen en baan, sociale isolatie leiden bij velen tot een mentale overbelasting.
Omgaan met de crisis lijkt op het afleggen van diverse stadia. De moderne mens is niet gewend aan onzekerheid. Niet in een mate die alle aspecten van het bestaan raakt en niet te overzien is. Voor vele duizenden staan alle stadia ook nog eens in het teken van ziekte door corona in de eigen situatie of directe omgeving. Of zelfs in het teken van het niet overleven ervan.
- Eerst was er het ongeloof over de werkelijke aanwezigheid van het coronavirus in onze samenleving begin.
- Vervolgens kwam de schok over het regeringsbesluit om de samenleving deels te sluiten medio maart. Alle aandacht ging uit naar het regelen van uitkeringen en subsidies en het overeind houden van bepaalde voorzieningen en activiteiten - veelal het organiseren van werken vanuit huis en extra activiteiten in bepaalde branches.
- Toen dat in grote lijnen was geregeld kon de werkelijkheid en de omvang van de crisis werkelijk doordringen. En sloeg de onzekerheid toe en kwamen angst en depressie om de hoek kijken.
Wie behoefte heeft aan een therapie kan daarvoor op tal van locaties online terecht. Advies en hulp worden er volop geboden, door scholen, bedrijven, zorginstellingen en particuliere bureaus.
- Bel-me-wel-register.nl
Websitelink |
Een van de initiatieven in coronatijd is het bel-me-wel-register.nl, eind maart jl opgezet door ex-coronapatiënte Saisha Partiman, 30 jaar, psychologe van beroep.
- Jeugd en de emotionele gevolgen van corona
Trimbos Instituut voor informatie en hulpmogelijkheden.
Voor kinderen en jongeren is er opeens veel veranderd nu ze vanwege het nieuwe coronavirus (COVID-19) tijdelijk niet naar school of de sportclub kunnen. Dit kan gevolgen hebben voor het mentale welbevinden van kinderen. Angst voor het virus. Moeite met wennen aan de nieuwe (thuis)situatie. Het gemis van structuur in de week. Ook kan het zo zijn dat kinderen nu ze thuis zitten meer tijd achter het scherm (zoals computer, tv, tablet) doorbrengen. De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor tal van vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om? Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. Lopen de spanningen op? Lees dan Spanningen voorkomen én oplossen.
Niet bij elkaar, wel mét elkaar
Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie. Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt. Eet samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online. Er zijn ook veel mogelijkheden om online met elkaar spelletjes te doen. Zeker voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.
Grootouders op afstand
De rol van opa en oma verandert door de coronacrisis. Op bezoek gaan kan nu niet. Kleinkinderen maken zich soms zorgen. Logisch, opa en oma behoren tot de risicogroep voor het coronavirus. Hoe ga je daar als ouders mee om? Praat met je kinderen en houdt contact met opa en oma.
Praat met kinderen over zorgen
Het is heel logisch als je kinderen bezorgd zijn over opa en oma, dat mag er zijn. Het belangrijkste advies is: praat hierover met elkaar. Signaleer welke zorgen er zijn. Wees eerlijk, neem waar mogelijk hun angst weg en draag je eigen angst niet over op je kinderen. Geef kinderen praktische tips zodat ze iets leuk voor opa en oma kunnen doen: een liedje zingen, een kaart knutselen of een verhaal voorlezen.
- Hoe blijf ik mentaal gezond in Coronatijd?
Universiteit Tilburg
- 5 signs your coronavirus anxiety has turned serious, threatening your mental health, and what to do about it
CNN |
- Het Nederlands Jeugd Instituut NJI heeft een website met adviezen voor ouders, jongeren, professionele hulpverleners enzovoort.
Nederlands Jeugd Instituut |
Mindfit_ggz
Mindfit_ggz biedt via Mindfit.nl modules aan, zoals 'Mentaal sterk tijdens de Corona-crisis'. Heb je behoefte aan steun en praktisch tips om door deze tijd heen te komen? Dan past deze module bij jou, aldus Mindfi.nl. De module bestaat uit twee onderdelen:
1. Je hebt waarschijnlijk allerlei gedachten en gevoelens bij de Corona-crisis. Eigenlijk is alles begrijpelijk. In dit eerste deel wordt benadrukt dat het belangrijk is om die gevoelens te accepteren en er niet tegen te vechten.
2. In het tweede deel worden praktische tips gegeven voor het omgaan met de Corona-crisis. In dit onderdeel worden 6 vragen gesteld en op al die 6 vragen wordt antwoord gegeven.
· Hoe blijf je je verbonden voelen?
· Wat kun je wel controleren?
· Moet je het nieuws blijven volgen?
· Hoe voel je je voldaan?
· Hoe zorg je voor jezelf?
· Hoe ga je om met onzekerheid en teleurstelling?
Zie voor meer informatie: https://www.mindfit.nl/zelfhulptrainingen
Foto: Nathan Dumlao - Unsplash