Kunnen we nog wel van smartphone-verslaving spreken wanneer bijna 100 % van de bevolking een mobiele telefoon heeft en de gemiddelde smartphonegebruiker het mobiel tussen de 110 tot 150 keer per dag raadpleegt? De smartphone is voor de moderne mens onmisbaar geworden. Het helpt contact te leggen met familie en relaties (de eigen ‘moderne stam’). We bankieren, winkelen en boeken er reizen mee, het functioneert als routeplanner, agenda, telefoonboek, bibliotheek en radio en we kijken er films op en luisteren er muziek. De functies zijn eindeloos. Zonder smartphone leven, is voor bijna iedereen ondenkbaar. Je zou dat verslaving kunnen noemen. Maar dat zou betekenen dat zo ongeveer de hele samenleving smartphone-verslaafd is.
Dat de smartphone in enkele decennia het sociale en werkzame leven ingrijpend heeft veranderd, is een feit. Het heeft ook een enorme invloed op onze gemoedsgesteldheid. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology liet zien dat de meeste mensen vinden dat dagelijks Facebookgebruik een negatieve impact heeft op hun welbevinden. Bij sommige mensen gaan de gevoelens nog verder. Zij ontwikkelen angsten, gevoelens van eenzaamheid of krijgen zelfs een depressie. Ander onderzoek laat zien dat de kans op depressie toeneemt, naarmate mensen vaker hun social media gebruiken.
De Nationale Hulpgids heeft vragen opgesteld waarin de gebruiker het effect van de smartphone op het eigen leven kan testen. https://bit.ly/2VV4Cwp
Dat geldt ook voor NPO1, de radiolijn. https://bit.ly/2vNWGyq
De vraag is dus of we vanwege de hoge smartphone-dichtheid onder de bevolking en het intensieve gebruik ervan, nog wel kunnen spreken verslaving.