Platform Profiel Actueel

Food-Politics-1-300x199.jpg

Voorkomen voedselverspilling is een belangrijk aandachtsgebied

3 jul 2014 | Nieuws

Sharon A.M. Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken, heeft de Tweede Kamer de tweede Monitor Voedselverspilling in Nederland aangeboden. De monitor geeft een tussenstand van de mate van voedselverspilling in Nederland over de periode 2009–2015. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van  Economische Zaken opgesteld.

 

In mei 2013 werd de eerste Monitor Voedselverspilling gepubliceerd. Het algemene beeld van de mate van voedselverspilling verandert niet veel. Na een lichte stijging van de voedselverspilling in 2011, loopt de verspilling terug naar het niveau van 2009. In 2012 ligt de verspilling tussen 1,67 en 2,62 miljoen ton. Omgerekend per capita is dat tussen de 100 en 157 kg. Dijksma schrijft de Kamer: “Er zullen forse inspanningen geleverd moeten worden om daadwerkelijk tot minder verspilling te komen. ( ) De bal ligt wat mij betreft vooral bij het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven, in deze vertegenwoordigd door de Alliantie Verduurzaming Voedsel, onderschrijft de urgentie en heeft 2014 tot ‘Het jaar tegen de voedselverspilling’ uitgeroepen. Ik ondersteun het bedrijfsleven hierin door onder meer te investeren in de ontwikkeling van de monitoringsystematiek, consumentenvoorlichting via het Voedingscentrum, het wegnemen van belemmeringen (zoals bijvoorbeeld de onduidelijkheden rondom de THT-datum) en nieuwe allianties te faciliteren (zoals de samenwerking tussen Voedselbanken Nederland en de AVV).”

 
 

 
Meer over
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies