De 21-jarige Luuk Hoffman, student van de Sterklas van het ROC van Amsterdam (ROCvA), mag een half jaar stage lopen in het driesterrenrestaurant Martin Berasategui in Spanje. Dit als trotse winnaar van de prestigieuze kookwedstrijd Basque Stage. Van 1 juli tot en met 1 december draait Luuk volledig mee in een team van meesterchefs. “Naast het meedraaien in de keuken, worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om lokale producten te leren kennen. Ook ga ik het prachtige land ontdekken", vertelt Luuk op zijn blog.
Droom wordt werkelijkheid
Hiermee wordt een droom werkelijkheid. “Ik heb ongelofelijk veel zin om kennis te maken met de keuken en de topchefs”, schrijft de trotse student. “Maar niet alleen dat. Ik wil dolgraag de tradities van het land, de producten en andere delicatessen leren kennen.” De Sterklas is een 2-jarige praktijkopleiding van het ROCvA dat jong talent klaarstoomt voor toprestaurants. Alleen de beste studenten komen hiervoor in aanmerking. Onder intensieve begeleiding van meesterkoks krijgen ze de mogelijkheid hun talenten te ontplooien.
Eerste Nederlandse winnaar
Om jonge, getalenteerde chefs de kans te geven een unieke ervaring op te doen, is het project Basquestage opgezet. Luuk is de eerste Nederlander die dit evenement wint. “Ik ben ontzettend verheugd dat ik ben gekozen uit 139 internationale kandidaten. Het wordt een levenservaring waar ik erg naar uitkijk.”
Van de 139 aanmeldingen gingen 30 kandidaten door naar de volgende ronde, waar het insturen van een video onderdeel was van de selectieprocedure. “Volgens de jury maakte mijn video grote indruk. Erg leuk om te horen!”
Voorheen was Basque Stage alleen bestemd voor studenten uit de VS. Tegenwoordig is deze compositie ook toegankelijk voor talenten uit andere landen. Luuk is de eerste winnaar uit Europa. We wensen hem heel veel succes.
Bron: Roc van Amsterdam