Onafhankelijk instituut voor nieuws, kennis en marktadvies in het beroepsonderwijs!

hbo-mbo.jpg

Presentatie van 29 plannen voor betere overgang van mbo naar hbo

15 mei 2017 | Nieuws

Van een Study Together-App tot een Brain & Bootcamp. En van een studievereniging voor mbo’ers tot een Education Festival. Vier uiteenlopende voorbeelden van in totaal 29 ideeën die mbo- en hbo-studenten bedachten voor een betere overgang van het mbo naar het hbo. Op 15 mei werden de plannen in aanwezigheid van minister Bussemaker van Onderwijs gepresenteerd. Lector Louise Elffers, HvA-lector Beroepsonderwijs: “Een prima idee om studenten zelf plannen te laten ontwikkelen. Zij weten het beste wat ze missen en waar er behoefte aan is.”

Jaarlijks maken ruim 30.000 mbo-studenten de overstap naar het hbo. Maar lang niet altijd succesvol. Al jarenlang stopt tussen de 20 en 25 procent van de studenten met een mbo-achtergrond in het eerste jaar de opleiding. Nog eens 15 tot 20 procent wisselt van opleiding of instelling. Bij elkaar dus zo’n 40 procent mbo’ers die niet succesvol door de start van het hbo heenkomt.

Doorn in het oog

Dit gebrek aan studiesucces is niet alleen hogescholen, maar ook minister Bussemaker van onderwijs een doorn in het oog. Want ondanks allerlei inspanningen van deskundigen lukt het maar niet om het tij te keren. Terwijl het vergroten van studiesucces hoog op de politieke agenda staat. Daarom ook koos Bussemaker voor een onconventionele oplossing. In december 2016 nodigde zij huidige mbo- en hbo-studenten met een mbo achtergrond op om mee te denken aan oplossingen om de overgang van mbo naar hbo beter te laten slagen. Vanuit de gedachte dat studenten als ervaringsdeskundigen zelf het beste weten waar het nu aan schort.

 
 

 
Meer over