Je bewust worden van trends in en de impact van voeding en voedingsspatronen. Dat helpt om zelf gezonde keuzes te maken als consument en voor wie in de voeding wil werken. Tweedejaars leerlingen Green Business specialisatie Lifestyle van Helicon MBO Tilburg, bezochten daartoe onlangs de expositie FOODTOPIA in Museum Boerhaave Leiden. FOODTOPIA is een unieke expositie over voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900, van margarine tot kweekburger. Wist u bijvoorbeeld dat alle Nederlanders samen in totaal 270.000 boterhammen met hagelslag per jaar eten?
De leerlingen kregen eerst de kans om zelf het museum te bezoeken, waarna ze met een opdracht over voedselgebruik aan de slag gingen. Welke problematieken zijn er? Eén van de groepjes koos het probleem “het percentage overgewicht is met 15% toegenomen”. Vervolgens zijn zij op zoek gegaan naar feiten. Zo levert bewust omgaan met voedsel 30% minder verspilling op. En is ons voedsel op dit moment veiliger dan ooit. De dag werd afgesloten met een rondleiding waarbij de leerlingen uitleg kregen over de medische aspecten van de vorige eeuw.
FOODTOPIA trakteert de bezoeker op een bloemlezing over voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900, van margarine tot de kweekburger. Weinig onderwerpen roepen heftiger emoties op dan ons dagelijks voedsel. Iedereen heeft een mening over wat goed en slecht is, de maatschappelijke onzekerheid omtrent eten is groot. Tegelijk heeft de voedingswetenschap enorme vooruitgang geboekt. Inspirerende en uitdagende vergezichten te over.
(bron Boerhaave, Helicon MBO Tilburg)