Platform Profiel Actueel

public-bathroom.jpg

Hygiëne toiletruimtes, pc's etc vraagt om een serieuzere benadering

25 sep 2016 | Nieuws

Het is geen blijk van een neurose om een aantal keren per dag de handen te wassen, zeker in beroepen waar met voeding wordt gewerkt of men herhaaldelijk de handen van een ander schudt. Alleen al een regelmatig toiletbezoek maar ook het op kantoren of scholen veelvuldig openen van deuren en werken met pc’s, mobieltjes etc. vragen hierom.

De hygiëne in publieke toiletruimtes houdt niet over. Uit het door vakblad Service Management en hygiëneleverancier Vendor uitgevoerde Nationaal Toiletonderzoek 2015 bleek: Van de 150 onderzochte openbare toiletten was 38 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 36 procent en in 2013 slechts 29 procent. Van de damestoiletten was 42 procent schoon. Bij de heren was dat 34 procent. Daarmee scoren de vrouwen al voor het zevende jaar hoger dan de mannen. Service Management voerde het Nationale Toiletonderzoek dit keer voor de 31e maal uit.

De 32e keer zal niet veel verbetering te zien geven. Hygiëne is niet het sterkste punt van de beschaafde wereld. Amper 200 jaar geleden werden paleizen nog tijdelijk ontruimd om de alles schoon te maken en de hygiëne (tijdelijk) terug te brengen. Zo’n 150 geleden pas werden in steden de eerste leidingen voor schoon drinkwater aangelegd. Anno 2016 kunnen we naar de maan en naar mars maar nog altijd zijn ‘toiletten op scholen en in openbare gebouwen niet zonder risico’s’, aldus een folder van een GGD organisatie in de Randstad. De GGD: ‘Ontlasting en urine kunnen ziektekiemen bevatten waardoor handen en sanitair besmet kunnen raken. Besmetting van handen komt veel voor en als gevolg daarvan ook besmetting van de contactoppervlakken in de sanitaire ruimte. Dit zijn oppervlakken die na toiletbezoek met de handen worden aangeraakt. Denk hierbij aan de spoelknop, de lichtschakelaar, de deurklink. Besmette oppervlakken kunnen fungeren als overdrachtsmedium. Op een later tijdstip kunnen langs deze weg overgebrachte ziektekiemen via hand-mondcontact infecties veroorzaken.’

De CSN Group schrijft: ‘Vooral het wassen en drogen van de handen speelt bij hygiëne een grote rol. Op droge handen blijven minder ziektekiemen achter dan op vochtige handen. Toch besteden de meeste mensen en kinderen minder dan vijf seconden aan het afdrogen van hun handen.

Wist u dat...

  • 16% vergeet hun vingertoppen te wassen.
  • 24% vergeet hun vingernagels te wassen.
  • 26% vergeet hun handpalmen te wassen.
  • 28% vergeet de bovenkant van hun handen te wassen.
  • 56% vergeet hun duimen te wassen.’

Ondanks de risico’s e het onhygiënische karakter is het een van de minst besproken thema’s in de samenleving. Het risico op overdracht van infectieziekten wordt op scholen vergroot doordat, aldus de GGD ‘men te maken heeft met een doelgroep waarvan niet altijd verwacht kan worden dat deze categorie zich bewust is van hygiënemaatregelen.’

Om de risico's te beperken zijn de volgende zaken van belang:

•            Plaats toiletten en wasbakken op de juiste hoogte.

•            Was de handen na toiletbezoek.

•            Plaats het fonteintje in de toiletruimte.

•            Gebruik vloeibare zeep en papieren handdoeken.

Geef ze de kost die geen en nooit gebruik maken van een fonteintje. Bacteriën, waaronder MRSA, E-coli en VRE komen veel voor in ziekenhuizen en zorgen daar voor nare aandoeningen zoals diarree. Maar ook in kantoren kunnen bacteriën zich nestelen op bepaalde plekken, waar een gebruiker doorgaans met zijn of haar handen aan zit. In de top 10 van meest onhygiënische plekken op kantoor volgen na de deurklink en het toilet, het toetsenbord, de muis en de telefoon. De reguliere schoonmakers ontfermen zich wel over de deurknoppen en het toilet, maar niet over de ICT-apparatuur. We automatiseren van alles maar de hygiëne van klanten boeit overheden, horecaeigenaren nog te weinig. Automatisering van toiletruimtes zou het beste zijn. Het wordt tijd voor concepten die de hygiëne in de openbare ruimte serieus nemen.

  •  

 

 
 

 
Meer over
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies