Alle sporters die op hoog niveau actief zijn, wijden een groot deel van hun leven, zo niet alle tijd, aan hun sport. Doorgaans berichten de media over de ‘gezonde’ sporters, de mensen zonder beperking. Tijdens de Paralympics, het event dat na de Olympische Spelen wordt gehouden, komen de Paralympiërs, de sporters met een fysieke en/of verstandelijke beperking, gedurende twee weken aan bod. In Japan was dat tijdens de paralympics 2021 van 24 augustus-5 september.
En hoewel ze veel minder aandacht trekken, zeker nu ook in de stadions waar ze actief zijn vanwege Covid geen toeschouwers zaten die hen konden toejuichen, konden ze in deze editie worden gevolgd via Livestreams bij de NOS, vier Livestreams zelfs, elke dag. Prachtig.
Uiteindelijke medaillestand Paralympics per 5-9-2021 met TeamNl op de 5e plaats
Het commentaar was in het Engels of ontbrak soms maar dat was prima, het gaf het event een speciale, internationale sfeer, los van Nederland. Het was een weldaad buitenlandse commentatoren (ook) de verrichtingen van Nederlandse tennissers, atleten of zwemmers te horen verslaan. Hun commentaar was deskundig en betrokken. Ze gaven bij veel Paralympiëers de achtergronden van de beperking waarmee ze hun sport beoefenen, onverbloemd. En het vergrootte alleen maar het gewicht van het event, van de verrichtingen en van de uitzendingen.
De Paralympics is het toneel van sporters, geboren met een fysieke beperking of hersenaandoening en van sporters die een ongeval of ziekte hebben gehad en, soms na jaren van revalidatie of behandeling, een sport kozen, daarin wilden excelleren en daarin zijn gaan excelleren. Geen dag van de Paralympics gaat voorbij zonder een nieuwe ontdekking over de wijze waarop een sporter zijn of haar beperking te boven heeft weten te komen, vanuit een diepe hartstocht de eigen beperkingen geen belemmering te laten zijn en een vast voornemende grenzen ervan te overschrijjden. En dat na soms een of twee jaar zonder wedstrijden te hebben doorgebracht vanwege Covid en lockdowns. Het resultaat? Met een visuele beperking baanwielrennen achter een pilot, zwemmen of hardlopen met een buddy (die ook een medaille krijgt als de sporter in de prijzen valt). Zwemmen, boogschieten of tafeltennissen zonder armen. Zitvolleybal. Verspringen met protheses. Vanuit een rolstoel op een vast punt kogelstoten of speerwerpen.
T11, T51, S3, F20, F40. Het zijn de codes die in de sport van mensen met een beperking de mate van die beperking weergeven. De mens op zichzelf beschouwd is goed zoals die is. Pas wanneer we gaan vergelijken vanuit een of andere maatstaf zien we gebreken, beperkingen. De classificatie is opgesteld door de IPC, het Internationale Paralympisch Comité. De IPC erkent tien beperkingen waaronder bijvoorbeeld verminderde spierkracht (door bijvoorbeeld een dwarslaesie) en beperking in de beweeglijkheid van gewrichten. De meeste classificaties zijn te vinden in de atletiek en in het zwemmen.
T20 vormen de atletiekonderdelen voor sporters met mentale beperking. Fleur Jong, verspringster, is geclassificeerd in T62 en T64, haar beide onderbenen zijn geamputeerd. Landgenote Nienke Timmer loopt de 100 meter en valt door haar bewegingsstoornis in de klasse T35.
Het wielrennen kent tal van klasses. T1-T2 is de categorie in het wielrennen voor atleten met een balansbeperking, zij rijden op een driewieler, soms met begeleiding. Divisie B is het wielrennen voor visueel beperkte atleten die rijden met een tandem fiets, met voorop een pilot met zicht. Aan de deelname van tandempiloten zijn ook eisen gesteld.
Dan is er boccia, een balspel in de categorie BC1-BC4 en CP1, CP2. In de categorie BC1, BC2 mogen alleen spelers uitkomen met een hersenverlamming. In de categorie BC3 komen sporters met hersenverlamming (CP1 en CP2) uit en ook sporters zonder hersenverlamming. BC4 is alleen toegankelijk voor sporters zonder hersenverlamming. (Classificatie in boccia | Boccia)
Fleur Jong, met een wereldrecord winnares van de T64 verspringen
De verrichtingen en prestaties zijn niet mogelijk zonder de inbreng en begeleiding van velen. Zwemmers worden soms met hulp het water in geholpen, blinde sporters volgen een begeleider naar en van de locaties, soms in de sport zelf. Begeleiders zorgen met geluid dat zwemmers met een visuele beperking de richting in de baan houden. In zwemklasses waaraan zwemmers met een visuele beperking deelnemen, staan zgn. tappers bij het keerpunt om de zwemmer vlak voor dat punt met een stok aantikken. Bij de medaille uitreiking zijn het soms begeleiders de honeurs waarnemen, zij duwen de rolstoel, begeleiden de sporters met een visuele beperking, hangen bij hen en bij armloze sporters de medaile om en leggen het bloemboeketje in de nek.
- Zo weten blinde zwemmers wanneer ze moeten keren in het zwembad
NOS vrijdag 3 September 2021 |
Elke sporter op de Paralympics heeft een eigen weg gevolgd en deelname bereikt door een niet aflatende steun van mensen die hen stimuleerden en in hen geloofden, veelal familie en vrienden, en soms moesten ze die overtuigen dat die sport hun diepe wens was en de Olympische Spelen hun droom. Het is, zoals met alle topsporters het geval is, hun weg om eruit te halen wat er in zit. Maar ook. om zichzelf te testen met hun beperking en te ervaren wat hun vermogens en mogelijkheden zijn.
- Luca Ekler: 'Para athletics helped me to accept me for who I am'
Olympics.com ATHLETICS | 31 AUG 2021
Mensen met een beperking maken circa 15% van de wereldbevolking uit. (Overigens, als je mensen met een bril meetelt - want ver- of bijziendheid is ook een beperking - kom je uit op zo’n 65%). Met de Campagne WeThe15 zetten mensenrechtenorganisaties en sportorganisatie voor mensen met een beperking zich wereldwijd in voor meer inclusie en participatie. De Paralympische Spelen halen voor even het gordijn weg van een toneel waaraan een deel van de mensheid het leven wijdt. En waar ze blijk geven van een mate van doorzettingsvermogen die het wel en wee in de 'gewone' wereld toch in een wat ander daglicht stelt.
De mens met beperkingen zucht wereldwijd al van oudsher onder een achterstand op tal van gebieden, niet in het minst met accomodaties en gebouwen die qua toegankelijkheid nog altijd onvoldoende op hen zijn ingesteld. Wat de Paralympics laten zien, is dat een leven zonder zicht, armen of benen geen beperking hoeft te zijn. En het laat zien dat veel zogenaamde 'gezonde' mensen hun lichaam onvoldoende goed kennen en, vooral dat, waarderen en onderhouden. De eigen mogelijkheden en vermogens zijn voor velen onbekend.
De Paralympics tonen ons beide waarheden! De spiegel die de Paralympics ons in die zin wordt voorgehouden is er een van zeer grote waarde, tenminste als je er goed naar kijkt. Mis derhalve de Paralympics niet!! Kijk naar de uitzendingen! En zie de beperkingen van de samenleving.
Must reads&video's
- Bekijk in deze video in een vogelvlucht alle Nederlandse momenten van de Paralympische Spelen in Tokio 2021.
NOS 5 september 2021 |
- WHEELCHAIR TENNIS | Dutch young guns defeat Rio 2016 champions to win gold in the Wheelchair Tennis quad doubles
Olympics.com 1 SEP 2021 |
- Oksana Masters | Een verleden, een leven en een reis die je niet kan bedenken
?TeamUSA Woensdag 1 September 2021 |
- Zij was als baby slachtoffer van de kernramp Tsjernobil in Rusland, een wees, overleefde een jeugd met misbruik, emigreerde naar de VS, ontdekte de sport en geeft al jaren als winnende topsporter - in zowel de Paralympische Winter- als ook de Zomerspelen - een antwoord op haar verleden.
Oksana Masters wint goud op de H5 wielerwegwedstrijd in Tokyo.
- Oksana Masters: US Paralympian's remarkable journey from Ukraine orphanage
CNN March 17, 2018 | By Matias Grez
- Oksana Masters becomes Summer and Winter Paralympic champion with cycling gold
The Guardian 31 augusstus 2021 |
American eases to victory in hand-cycle time trial in Tokyo. 32-year-old was brought up in shadow of Chernobyl.
- Oksana Masters: From hospital bed to Paralympic champion in two-and-a-half months
CNN zondag 5 September 2021 |
- CYCLING ROAD | Jennette Jansen wins fourth Paralympic gold medal - 33 years after her last
Olympics.com 1 SEP 2021|
?
Groepsfoto na de uitreiking van de teammedailles Dressuur op muziek waarbij Nederland zilver won
Rolstoeltenniser Niels Vink
Bocca
De Chinese zwemmer Zheng Tao, winnaar van de S5 50 meter rugslag