Zeker 40-45 miljoen mensen zijn anno 2017 slachtoffers van slavernij. Onder hen zijn zeker 5,5 miljoen kinderen. De handel in moderne slavernij levert criminelen een geschat bedrag op van 30 miljard dollar. De enorme vluchtelingenstromen met honderdduizenden ontheemden spelen de mensonterende en illegale handel in de kaart. Met name kinderen lopen hierbij een groot gevaar. Wereldwijd zijn organisaties actief tegen de slavenhandel, soms met gevaar voor eigen leven. Zij en de slachtoffers verdienen onze aandacht en waar mogelijk onze steun.
Moderne slavernij is een term die verwijst naar praktijken in de hedendaagse geschiedenis die lijken op slavernij, ook al is slavernij wereldwijd afgeschaft en verboden. Koploper in de handel in slavernij is het Afrikaanse Mauritanië waar de handel officieel pas in 2007 werd verboden. Andere Afrikaanse landen ontbreken niet. Ook landen als India, Pakistan, Rusland en Laos staan hoog op de ranglijst. En hoewel het in de westerse wereld minder voorkomt, gaat het wel degelijk om een wereldwijd probleem. Honderdduizenden landgenoten brengen hun vakanties door in landen waar slavernij een normale zaak is.
Slavernij komt overal voor, ook in Europa, ook in ons land. Denk bijvoorbeeld aan het fenomeen loverboys. Het is belangrijk dat het onderwijs leerlingen hierover voorlicht. Bewustwording is een eerste stap om slavernij te bestrijden.