Platform Profiel Actueel

253.jpg
Deel dit AO-boekje met anderen

Het uitdijende heelal

Auteur
AO NR. 253
ISBN
JAAR 1949
Categorie Wiskunde, ICT & Natuurwetenschappen

Samenvatting

Wie bespiegelingen wil houden over het heelal, zal het eerst met zich-zelf eens moeten worden over de betekenis van het woord ,,heelal". Feitelijk heeft dit woord maar een betekenis, kan het ook maar een betekenis hebben: Het heelal om-vat niet alleen alles, wat de natuur-onderzoeker met zijn waarnemings-middelen heeft leren kennen, doch ook alles wat hij in de toekomst zal leren kennen. Het heelal is heel de wereld van de sterren, van alle sterren die er bestaan, waar ze ook zijn en waar ze ook heen gaan. En nu is de vraag: strekt ,,het heelal" zich naar alle zijden onbegrensd ver uit of is het begrensd? Laat ik u het antwoord maar meteen geven.
Het heelal is eindig, het strekt zich niet onbeperkt ver uit. Er zijn dus sterren waarvan we kunnen zeggen, dat zij de aller-verste zijn.
Maar de sterrenkundigen van vandaag voegen aan dit antwoord nog iets toe; zij vertellen ons dat het heelal voortdurend groter wordt, dat het uitdijt.
Ik hoop er in te slagen u duidelijk te maken hoe de sterrenkundigen tot deze antwoorden zijn gekomen. Zet u schrap, want het is geen luchtige vertelling, die ik u ga voor-zetten.

Inhoudsopgave

In het spoor van Gagarin
2965.jpg
2965
In het spoor van Gagarin -
Ruimterace in Azië
Joeri Smolders
2957
Ruimterace in Azië -
Donkere materie
NASA.gov
2941
Donkere materie -
Ruimtevaart
http://spacefl ight.nasa.gov
2917
Ruimtevaart -
Rovers in de ruimte
De Europese Marsrover ExoMars in actie (Foto: ESA)
2868
Rovers in de ruimte -
Huygens en Huygens
2819.jpg
2819
Huygens en Huygens -
Mars: planeet van feiten en fabels
2780.JPG
2780
Mars: planeet van feiten en fabels -
Sterren stralen niet eeuwig
2692.jpg
2692
Sterren stralen niet eeuwig - Fred Hissink
Grote beurt voor 'Hubble'
2611.jpg
2611
Grote beurt voor 'Hubble' - Piet Smolders
Radiostralen uit de sterrenwereld
142.jpg
142
Radiostralen uit de sterrenwereld -

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies