Voedselovergevoeligheid is een onderwerp dat zich mag verheugen in een ruime mate van belangstelling. Zowel in populaire tijdschriften als in medische vakbladen zijn regelmatig artikelen te vinden waarin Voedselovergevoeligheid of een aspect hiervan aan de orde komt. Hoewel het lijkt alsof het een aandoening is die nog niet zolang wordt herkend en erkend, was in de oudheid het verschijnsel al bekend. Uit die tijd stamt de uitspraak van Lucretius: 'Wat voedsel is voor de één kan puur gif zijn voor de ander (One man's meat is another man's poison). Toch staat de wetenschappelijke benadering van Voedselovergevoeligheid nog in de kinderschoenen. Pas de afgelopen decennia is meer duidelijkheid ontstaan overde mogelijke mechanismen die aan de reacties op voedingsmiddelen ten grondslag liggen.
Inhoudsopgave
Wat is voedselovergevoeligheid? 4
Hoe ontstaat voedselovergevoeligheid? 9
Diagnose 12
Voedingsmiddelen/ voedsel bestanddelen 16
Behandeling 18