Het kabinet maakt duidelijk dat het afgelopen moet zijn met het veronachtzamen van voorschriften. Niet alleen de bekende rampen zijn daarvoor de aanleiding, er is een algemeen besef dat de voorschriften niet meer voldoen als uitgangspunt voor het menselijk handelen worden beleefd. Dus komt er een verscherpt toezicht. Bij de eerste parlementaire enquetes, in de jaren zeventig, bleek zeer belangrijke informatie in de onderste bureauladen van niet-topambtenaren te schuilen.
De Rekenkamer deed een onderzoek en een van de aanbevelingen was dat er een Documentaire Informatie Opleidingenstelsel Rijksoverheid moest komen.
De Stichting IVIO kreeg de opdracht het te ontwikkkelen en vervolgens te exploiteren. Onlangs werd het 10.000e DIOR-certificaat uitgereikt. Zo nieuw is het onderewerp eigenlijk niet en er zijn ook al succesvolle maatregelen getroffen.
De vraag is echter: houden de voorschriften gelijke tred met de maatschappelijke ontwikkeling? Zijn ze voldoende eigentijds in hun toepassing? Wat is eigenlijk (eigentijds) toezicht? Wim Kleijne kan als weinig anderen deze vraag glashelder beantwoorden. Hij doet het in dit AO
Inhoudsopgave
5 Wat is toezicht?
8 Wat is toezicht niet?
9 Informatie verzamelen
11 Oordelen
12 Interveniƫren
14 Onafhankelijkheid
16 Transparantie
17 Professionaliteit