Page 6 -
P. 6
Rijksbeleid
Op weg naar een
meestertitel
Talentvolle jongeren met een mbo-diploma tot gevallen wordt deze branchemeestertitel gebruikt als hoogste
excellente ambachtslieden opleiden en hen na erkenning van vakmanschap, gebaseerd op jarenlange erva-
hun studie de kans geven in de praktijk een ring, excellent presteren, het volgen van een extra opleiding
meestertitel te behalen. Deze opleidingsroute en het doen van een proeve van bekwaamheid. Een meester-
volgens het eeuwenoude meester-gezelprincipe schapstitel is mogelijk in alle ambachtelijke sectoren. Onder
wordt nu al gebruikt bij goud- en zilversmeden, andere Cibap, Media College, het Hout- en Meubileringscollege
gastheren, schoorsteenvegers en stukadoors. en St. Lucas hebben aangegeven aan de slag te willen gaan met
Minister Jet Bussemaker wil dit principe uitbrei- deze formule bij een aantal nieuwe beroepen in de creatieve
den naar andere branches. De afgelopen tijd zijn industrie zoals game design en communitymanager, restaura-
belangrijke stappen gezet om de invoering van tie meubelmaker en 2D/3D design.
meestertitel mogelijk te maken. Het gebruik van
de meestertitel komt zo ook voor andere bran- Brede steun
ches steeds dichterbij. Het traject naar een meestertitel kan stimulerend werken. Te
denken valt aan het verbeteren van het imago van het vak (goe-
Audrey Wei-Yun en Ben Claessens de voorbeelden en ambassadeurs), het doorgeven van vakkennis
aan een volgende generatie vakmensen in het onderwijs, het sti-
Amnon Owed houdt zich vanuit het ministerie bezig met de muleren van persoonlijke ontwikkeling van vakmensen en het
beleidsontwikkeling rond de meester-gezel route: ‘We spreken bevorderen van het streven naar excellentie. Een meesterschaps-
in feite over een tweesporenbeleid: excellentie in het mbo en titel kan inzet en ambitie ontwikkelen, stimuleren en erkennen.
daarna de meester-gezelroute. Er zijn overeenkomsten tussen
beide sporen maar ook verschillen en hoe dan ook zullen ze
moeten voldoen aan moderne eisen. Het mbo leidt in beginsel Een meesterschapstitel
op tot beginnend beroepsbeoefenaar. Om meester te kunnen is mogelijk in alle
worden genoemd is een jarenlange ervaring in de branche no-
dig. Het is een professionele standaard voor prestaties in het ambachtelijke sectoren
vak. Het is daarom de verantwoordelijkheid van de branches
om na het mbo eventueel te werken met een meestertitel.’
Op dit moment zijn er nog niet veel meestertitels. De meeste VNO-NCW staat achter het ontwikkelen van meester-gezel
bevinden zich op het terrein van de horeca, zoals bijvoorbeeld routes. Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland:
meesterkok, wijnmeester, gastheer en patisserie. In de meeste ‘Met een jaaromzet van 110 miljard euro is de ambachtssector
de smeerolie van de Nederlandse economie en de samenleving.
De meestertitel laat zien dat vakwerk, ‘ambachten’, serieus wor-
Gilden en ambachten den genomen en worden erkend als ruggengraat van onze eco-
In heel Europa functioneerden gilden en ambachten vanaf nomie. We hebben ze ook hard nodig. Stel je voor dat je geen
de middeleeuwen tot eind 18e eeuw op grote schaal om sleutelmaker meer kunt vinden of een onderhoudsmonteur voor
kennis en ervaring uit te wisselen en de belangen van de je centrale verwarming.’ Eerder pleitte de Sociaal-Economische
leden te behartigen. Nieuwe gildeleden werden opgeleid in Raad al voor bredere invoering van de meestertitel.
het vak. Na een gedegen opleiding kon een leerling erkend
worden als vakman met de titel gezel en uiteindelijk, na Excellentie programma
een gilde- of meesterproef, de titel ‘meester’ verkrijgen. De uitbreiding van de meester-gezelroute naar nieuwe mbo-
opleidingen maakt onderdeel uit van een breder excellen-
6 PROFIEL NUMMER 8

