In Syrië runde Zaher Farhat een restaurant met zijn broers. Ze serveerden daar ongeveer dezelfde gerechten als hij nu in Hilversum op de kaart heeft staan: döner van kip, halve haantjes en pizza. Maar de verschillen zijn groter dan de overeenkomsten. “In Syrië heeft elk restaurant zijn eigen smaak. In Nederland komt het vlees uit de fabriek en smaken de schotels bijna overal hetzelfde.” Dat wilde hij anders gaan doen. Samen met zijn vriend Arabi Al Sheikh begon hij Royal Food Hilversum. Al Seikh: “We ontmoetten elkaar op de eerste dag in het AZC in Ter Apel. We kregen op dezelfde dag een verblijfsvergunning, verhuisden tegelijkertijd naar een dorpje in Groningen, en nu hebben we samen een restaurant.”
Syrische kruiden
Farhat begon met het bedrijfsplan. Hij deed online onderzoek naar leveranciers, de prijzen van verschillende producten en uiteindelijk de locatie voor hun restaurant. “We willen dat onze gerechten lekker zijn. In Syrië kennen we alleen biologisch vlees, maar geen biologische groente. In Nederland kun je bijna alles biologisch krijgen.”
Zaher Farhat en Arabi Al Sheikh openden in februari 2017 het eerste dönerrestaurant van Nederland met een EKO-keurmerk. Ze hebben het zilveren label en dit betekent dat het vlees voor 50 tot 80 procent biologisch moet zijn. In de praktijk maken ze de döner van kip zelf en die is helemaal biologisch. Het restaurant ligt in het centrum van Hilversum. ROYALFOODHILVERSUM. NL
Zelfstandigheid
Farhat en Al Sheikh maken nu hun Döner zelf en hebben het zilveren EKO-keurmerk. Dat betekent dat 50 tot 80 procent van de ingrediënten biologisch is. Bij Royal Food serveren ze naast biologische frisdranken ook normale frisdranken, is het kippenvlees biologisch en gebruiken ze kruiden die ze kennen vanuit de Syrische keuken. “We zijn geen Syrisch restaurant, maar we willen wel de smaken van Syrië benaderen.”
bron: Dekleurvangeld-Triodos nieuwsbrief