Platform Profiel Actueel

brood.jpg

Wendbaar vakmanschap moet dalende interesse in bakkersvak tegengaan

25 okt 2020 | Nieuws

De bakkers in Nederland kampen met een tekort aan mbo-ers die doorstromen in de bakkersopleidingen. De Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) luidt hierover de alarmbel. Op de website van Bakkerswereld.nl gaf directeur Arry Verhage ook een oplossing: wendbaar vakmanschap en sociale innovatie, aldus het Bakery Sweets Center (BSC).

Mbo’ers is de doelgroep waar de foodindustrie grotendeels op draait. Redenen voor deze terugval in het aantal mbo-afgestudeerden is het feit dat veel mbo’ers kiezen om door te stromen naar het hbo. Ook is de interesse in een baan in food niet groot genoeg. Buiten werken wint het van binnen werken. En dan heb je nog de ouders van nu, die hun kind op het voortgezet onderwijs sneller richting de havo sturen.

Potjes voor wendbaar vakmanschap
Zet daartegenover dat er de komende jaren steeds meer mensen met pensioen gaan en we zien een groot probleem ontstaan. Hoe lossen we dit op? Met wendbaar vakmanschap (reeds werkzame mensen multi-inzetbaar maken) en sociale innovatie, stelt SOL. Sociale innovatie houdt in: ervoor zorgen dat je medewerkers meebewegen in (technologische) ontwikkelingen van het bedrijf. En zich vrij voelen om zelf initiatief en beslissingen te nemen. Investeren in je personeel is dus dé oplossing. Veel geld hoeft dat niet te kosten. Want SOL is naast aanspreekpunt en adviesorgaan, ook de partij bij wie je kunt aankloppen voor subsidieaanvragen.

Door heel Nederland wordt ingesprongen op de naderende personeelstekorten. In acht regio’s zijn de afgelopen jaren initiatieven opgezet om bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen te laten werken. Bakery Sweets Center (BSC) is zo’n netwerk, maar denk ook aan Food Innnovation Academy (regio Rijnmond) en Food Academy Nijkerk (Gelderland).

Foto: Vimbly.com

 
 

 
Meer over
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies