Platform Profielactueel - beroepsonderwijs, burgerschap en (sociale) duurzaamheid

1-485-620x330.jpg

EU wil voedselverspilling beter in kaart brengen

27 apr 2016 | Nieuws

Onlangs presenteerde het Europese Fusions-project (Food Use Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies) cijfers over voedselverspilling in Europa in het rapport 'Estimates of European food waste levels'. Uit dat rapport blijkt dat in de 28 EU-landen jaarlijks 88 miljoen ton voedsel wordt verspild met een waarde van 143 miljard euro. Huishoudens nemen met een verspilling van 47 miljoen ton het grootste aandeel (53%) in. Andere verliezen treden op bij de productie (11%), voedselverwerking (19%), handel en verkoop (5%) en maaltijdverzorging (12%).

Overzicht

Het is voor het eerst dat er een overzicht is van de totale voedselverspilling in Europa, gebaseerd op een eenduidige definitie van voedselverspilling. Verspild voedsel bestaat uit alle fracties van voedsel dat uit de voedselketen wordt gehaald - aldus het rapport. Dat verspilde voedsel wordt gebruikt om te worden gecomposteerd, ondergeploegd, vergist, verbrand, dient als bron voor bio-energie of wordt gedumpt als afval. De 88 miljoen ton verspild voedsel in de EU komt overeen met 20% van de totale hoeveelheid voedsel die jaarlijks geproduceerd wordt.

Er is wel nog onzekerheid over de aangeleverde data. Om de voedselverspilling nauwkeuriger te kunnen vaststellen, moeten de EU-lidstaten de verspilling meten op een robuuste en gestructureerde manier. Daarvoor is een handleiding ontwikkeld met daarin een definitie van voedselverspilling, procedures, richtlijnen en voorbeelden van meetmethodes.

 

 
 

 
Meer over
 
duurzaam-aoc.gif
10 mei 2016

Het Groene Kompas, leidraad voor duurzame ontwikkeling in het mbo

Instrument voor duurzaam doen en denken in de opleiding

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies