Platform voor door mens en planeet geïnspireerd beroepsonderwijs

Vakblad Profiel november over jongeren op internet

Vakblad Profiel november over jongeren op internet, social media en cybercrime

25 nov 2017 | Nieuws

Beroepsonderwijs heeft direct te maken met het bedrijfsleven. En dat bedrijfsleven staat digitaal onder druk. Cybercriminaliteit vormt in Nederland inmiddels een jaarlijkse schadepost van zo’n 10 miljard euro. 71% van de datalekken vindt in het mkb plaats. In diverse artikelen wordt in de novemberuitgave van Vakblad Profiel voor het beroepsonderwijs ingegaan op de digitale communicatie van jongeren en het belang van preventie van cybercrime.

Bijna alle burgers hebben een smartphone en de economie is al lang volledig afhankelijk van de moderne media en digitalisering. Robotisering gaat de komende jaren 2 miljoen banen kosten, vooral van lager opgeleiden. Internetwinkels nemen een groeiend aandeel in de economie. En dat lokt criminelen die er lustig op los hacken.  ‘Cyberdreigingen ondergraven het innovatie- en concurrentievermogen van het Nederlandse bedrijfsleven en het vertrouwen in de digitale samenleving’, aldus het Rathenau Instituut. Om ons land echt cyberweerbaar te maken en ervoor te zorgen dat onze kennis(economie) niet weglekt, is minstens 100 miljoen euro nodig. Die oproep deden VNO-NCW en MKB-Nederland deze zomer aan het nieuw kabinet. De organisaties worden gesteund door inmiddels meer dan 50 branches en organisaties (waaronder natuurlijk FME), die het manifest ‘Samen naar een duurzame digitale samenleving’ hebben ondertekend. In mei 2002 stemde het toenmalige kabinet nog tegen een aparte ICT-minister. Maar nu is het de hoogste tijd voor een speciaal ministerie om de digitale ontwikkelingen in de diverse sectoren van de samenleving te monitoren, de risico’s in te schatten, de veiligheid te waarborgen en projecten, bijvoorbeeld voor scholing, te voorzien van subsidies. Samenwerking met andere ministeries is daarbij een ‘must’.

Voor het hele artikel en andere bijdragen over Informatiebeveiliging en privacy lees de novembereditie van ons Vakblad Profiel. Klik hier

Lees ook onze AO-uitgaven over cybercrime en preventie, klik hier en hier

 
 

 
Meer over
 
Sociale omgeving veruit meest bepalend voor aanler
28 nov 2017

Sociale omgeving veruit meest bepalend voor aanleren van digitale vaardigheid

Sociale omgeving veruit meest bepalend voor aanleren van digitale vaardigheid
Ode aan de verscheidenheid - één sector beroepsond
26 nov 2017

Ode aan de verscheidenheid - één sector beroepsonderwijs zonder drempels

Ode aan de verscheidenheid - één sector beroepsonderwijs zonder drempels
crea.jpg
25 okt 2017

‘Creativiteit is dé belangrijkste vaardigheid van de 21e eeuw’

‘Creativiteit is dé belangrijkste vaardigheid van de 21e eeuw’