Platform Profiel Actueel

30 kilian-seiler-unsplash.jpg

COVID-19&Mondkapjes en andere maatregelen in het onderwijs

25 nov 2020 | Nieuws

Deze Themapagina informeert over het beleid op scholen en door de overheid rond mondkapjes en andere preventieve maatregelen om COVID-19 te bestrijden

Oktober 2020

Mondkapjes in publieke binnenruimtes worden verplicht - ook in het hele onderwijs
Voor de publieke binnenruimtes bereidt het kabinet een mondkapjesplicht voor. Die gaat gelden voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt ook in het onderwijs, vanaf het middelbaar onderwijs. Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt een dringend advies. Dit moet de discussie over mondkapjes "voor eens en altijd beslechten", aldus premier Rutte tijdens de persconferentie op 13 okt jl. 
De nieuwe maatregelen van de rijksoverheid per 14 okt 2020.

 • Op onze website plaatsten we een pdf over mondkapjes.

Wat te doen met mondkapjes? Vrijblijvendheid en tegenstrijdige verklaringen dammen corona niet in
7 okt 2020 

NPO Radio 1 op 7 oktober jl: Bas van den Putte, die als adviseur het RIVM en daarmee indirect het kabinet adviseert in de coronacrisis, ziet graag dat premier Rutte bij de eerstvolgende persconferentie het dragen van mondkapjes verplicht stelt. "Als je vindt dat mondkapjes nuttig zijn, dan moet je dat met alle kracht uitstralen." Dat zegt hij bij 1 op 1. 
Van der Putte spreekt daarmee RIVM/topman Jaap van Dissel tegen die al maanden vindt dat mondkapjes weinig effect hebben. De onduidelijkheid blijft voortduren. Dat de mondkapjes nog niet door iedereen in publieke ruimtes worden gedragen, is volgens Van den Putte mede het gevolg van de communicatie hierover. Hij doelt hiermee op de uitspraken van Van Dissel. Die houdt vol dat mondkapjes slechts een verwaarloosbare bijdrage leveren in het tegengaan van besmettingen. "Hij mag zeggen wat hij vindt, maar communicatief is het een drama", aldus Van den Putte. 
Van der Putte bevestigt in feite wat dit Platform Profielactueel al in mei-juni constateerde toen de wekelijkse persconferenties rond corona stopten. Wij publiceerden dat op deze website op de pagina Covid-19 Actueel. De grote vergissing van het Nederlandse kabinet die maakte, was om eind mei-begin juni abrupt te stoppen met de corona-persconferenties - zogenaamd om de ernst van corona niet meer zo te benadrukken. Die ernst was gewoon onverminderd aanwezig en dat blijft ook zo zolang de pandemie rondwaart. Ook werd op in de zomer door het RIVM en door de Raad vioor de Volksgezondheid gesteld dat mondmaskers niet effectief zijn. Tegen de mening van internationale experts in. Dat alles schiep grote onduidelijkheid zo vlak voor de vakanties en aan het begin van het schooljaar 2020-2021. Nu is het alle hens aan dek om een toename aan coronagevallen aan het begin van het griepseizoen te voorkomen en tegelijkertijd de economie niet te veel te laten stagneren. Er bestaat een grote onduidelijkheid waarmee de samenleving absoluut niet gediend is. Het  vergroot het risico van groeiende onverschilligheid en toenemend verzet in het land. Juist op een cruciaal gebied verschillen op beleidsniveaus van mening terwijl experts in het buitenland die mondkapjes ten zeerste aanraden.

 • Minister: geen mondkapje nodig in het onderwijs ?
  NOS 02 okt 2020 | 
  Er is volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs geen reden om een mondkapje dringend te adviseren. 
  Diezelfde dag op Linkedin, een bericht van ROC van Twente
  Citaat:
  Vanaf maandag 5 oktober is het op onze locaties verplicht een mondkapje te dragen.
  En ROC Friese Poort kiest voor mondkapjes in de openbare ruimtes. ( gangen, hal, kantine enz.). Bestuurder van ROC Friese Poort Remco Meijerink op Twitter: 'Veel waardering voor ons kabinet. Maar het beleid en de communicatie rondom mondkapjes is ronduit slecht. En ook onze minister helpt met deze uitspraken het onderwijs niet. Laten we er écht alles aan doen om onze scholen open te houden.'

 

 • Het Graafschap College volgt het RIVM - geen mondkapjesplicht maar wel bij sommige opleidingen
  Graafschap College 4 okt 2020 |
  Geen mondkapjes maar in sommige praktijklessen en praktijkexamens wel.
 • Mondkapjes: van simpele kappies tot échte blikvangers
  ROC Nijmegen 15 sept 2020 |
  Misschien heb je al enkele mondkapjes versleten of ben je op zoek naar je allereerste exemplaar. Want reis je met het ov, dan kun je er niet omheen: een mondkapje dragen is een must. Gelukkig zijn ze inmiddels overal te koop: van simpele kappies voor eenmalig gebruik tot duurzame face masks en echte blikvangers.

Les online of op locatie

 • Lessen worden nog steeds voor een groot deel online gegeven. Daarnaast mogen er weer meer lessen plaatsvinden op school. Om veilig les op locatie te kunnen volgen en geven, spreiden scholen  de begin- en eindtijden van de lessen over de week, de dag en het uur.
 • Lessen op locatie kunnen alleen gegeven worden zolang de RIVM-voorschriften door iedereen worden opgevolgd en het openbaar vervoer niet wordt overbelast. Er moet altijd 1,5 meter afstand worden aangehouden. Tussen studenten onderling en tussen studenten, docenten en medewerkers. Ook als de student jonger is dan 18 jaar.
 • Verder gelden de bekende coronaregels: zoveel mogelijk thuisblijven en thuiswerken, afstand houden, handen wassen et cetera. Kortom: alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren.
 • Experts in buitenland, mondkapjes werken!
  ‘Mondmaskers zijn effectief', aldus dr. Francis Collins, directeur van het National Institutes of Health in de VS. Collins: 'De effectiviteit van mondmaskers is een 'settled fact'!
  Zie het interview met hem bij MSNBC |
  Kunnen mondkapjes bijdragen tot de vertraging van verspreiding van het coronavirus (SARS-CoV-2) dat COVID-19 veroorzaakt? Ja, gezichtsmaskers in combinatie met andere preventieve maatregelen, zoals frequent handen wassen en fysiek afstand bewaren, helpen de verspreiding van het virus voorkomen. Aldus een bericht van de befaamde Mayo Clinic in de VS. Deze opvatting wordt gestaafd door het National Institutes of Health (VS).
 • Ook de befaamde dr. Anthoni Fauci is voorstander van mondkapjes. Fauci is adviseur van president Trump, die overigens zelf de grootste verwarring en scepsis hierover zaait met alle fatale gevolgen van dien voor de bestrijding van het virus in de VS.
 • Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert mondmaskers voor personen vanaf 12 jaar.
  Zie het NOS-bericht over de adviezen van de WHO.

De WHO zelf laat weten: ‘WHO advises that governments should encourage the use of non-medical fabric masks, which can act as a barrier to prevent the spread of the virus from the wearer to others where there are many cases of COVID-19, for people in the general public where physical distancing of at least 1 metre is not possible – such as, on public transport, in shops or in other confined or crowded environments. It is important to note that masks should only be used as part of a comprehensive strategy. Masks on their own will not protect you from COVID-19. People should also clean their hands frequently and maintain a distance of at least 1 metre from others.’

 • Dr. Chris Murray, directeur van het Institute of health Metrix & Evaluation van de Universiteit van Washington voorspelt 365.000 corona-overledenen in de VS in december a.s. het landelijk dragen van een mondmasker zou tegen de 90.000 levens kunnen redden, stelt hij in een interview met CNN op 4 okt jl. Wereldwijd zouden 750.000 levens kunnen worden gered door het dragen van mondmaskers icm andere preventieve maatregelen.

Verwarring in Nederland
Waar in Duitsland mondkapjes deel van het maatschappelijke leven uitmaken, zijn de bevoegde autoriteiten in Nederland niet overtuigd. Het RIVM zaait verwarring hierover – ‘er is geen zekerheid’ - en ook mevrouw Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid sprak bij Radio 1 op 30 juli jl over het onbewezen nut van mondkapjes. Dat terwijl in het OV mondkapjes al sinds het voorjaar verplicht zijn.

 • Zie het NOS-artikel van 20 aug 2020: Scholieren: 'In de trein is het mondkapje verplicht, waarom niet in de klas?'

Een belangrijk station gemist
De regering heeft hiermee zelf een belangrijk station gemist. Net zo’n station als dat eind mei, begin juni jl werd gepasseerd met het abrupt stoppen met de Corona-persconferenties, conferenties die in een tijd van crisis een belangrijk houvast en ijkpunt waren (en zijn) voor de bevolking. Maar de regering koos ervoor, onder andere om niet langer de indruk te wekken dat er sprake was van een ramp. Zo vlak voor de zomervakantie en in de aanloop naar de start van het nieuwe schooljaar een totaal verkeerd besluit. Zoals nu ook blijkt. We schreven er destijds over op onze website.

Het wordt hoog tijd voor een consistent beleid. Twee uitgangspunten zijn essentieel: duidelijkheid en grenzen stellen. Daarover het volgende:

 • Burgers letten niet op regionale of wijkgerichte maatregelen. Ze verhogen alleen maar de verwarring en de gevoelens van onbehagen en verzet. Alleen landelijk geldende richtlijnen komen over – burgers willen gelijke monniken, gelijke kappen.
 • Stop met verwarring zaaien over mondkapjes. Ze hebben een preventieve en een symbolische functie. Voer het dragen van mondkapjes op zoveel mogelijk plaatsen in.
 • Blijf zolang de pandemie rondwaart persconferenties houden – het zijn informatieve momenten en ze hebben een krachtige symbolische waarde omdat de bevolking uitkijkt naar leiding, naar stabiliteit
 • Wees duidelijk over bijeenkomsten van personen en groepen
 • Gooi niet weer gelijk de samenleving open als de coronacijfers dalen. Hanteer een preventief beleid zolang de pandemie rondwaart
 • Heb aandacht voor de mentale gesteldheid van de bevolking
 • Kijk naar de gevolgen voor de studenten, volg hen in hun eigen voorstellen en kijk wat realiseerbaar is
 • Geef meer stem aan de jonge generaties in het beleid voor hun toekomst (lees hierover onze column)

 

 

 
 

 
Meer over
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies