Platform Profiel Actueel

VN-klimaattop - Wereldwijde actieweek

Right Livelihood Award voor klimaatactiviste Gretha Thunberg - lees: nieuwe generatie

23 sep 2019 | Nieuws

Ze is wars van prijzen en erkenning, ziet liever dat de samenlevingen actie ondernemen, maar in december ontvangt de jonge Zweedse klimaatactiviste Gretha Thunberg in het Zweede parlement de Right Livelihood Award. En daarmee gaat de prijs in feite naar een hele generatie van miljoenen jonge klimaatactivisten wereldwijd, een generatie die vindt dat het de allerhoogste tijd is dat de regerende generaties hun toekomst veilig stellen. Op 20 september jl. hielden miljoenen scholieren in 150 landen daarom een Klimaatstakingsdag.

De Right Livelihood Award is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan personen of organisaties die zich hebben ingezet voor het vinden van praktische oplossingen voor problemen in de wereld. De prijs werd in 1980 ingesteld door Jakob von Uexkull, wordt begin december uitgereikt in het Zweedse parlement en staat bekend als de alternatieve Nobel Prijs.

De jonge Zweedse won de prijs volgens de prijsverlenende organisatie 'voor haar inspirerende en indringende politieke eisen voor urgente klimaatacties op grond van wetenschappelijke feiten’. Ze deelt de prijs met de Braziliaanse inheemse leider Davi Kopenawa van de Yanomami stam, de Chinese vrouwenrechtenadvocaat Guo Jianmei en de mensenrechtenactivist in de Westelijke Sahara Aminatou Haidar.

'Met de 2019 Right Livelihood Award eren we vier praktische visionaire personen die met hun leiderschap miljoenen mensen stimuleren om hun onvervreemdbare geboorterechten te verdedigen en te streven naar een leefbare toekomst voor allen op planeet Aarde’, aldus de organisatie.

Thunberg is de oprichter van de limaatbeschermingsorganisatie #FridaysForFuture, een beweging die zij op 15-jarige leeftijd in augustus 2018 begon. Scholieren over de hele wereld volgen nu haar voorbeeld. (Volg hier de acties van Gretha Thunberg – https://www.fridaysforfuture.org/  ). In Nederland worden scholieren gesteund door http://www.teachersforclimate.nl . In het beroepsonderwijs groeit het bewustzijn voor de noodzaak van acties en een milieu- en klimaatbestendig curriculum, zie https://www.duurzaammbo.nl/Klik hier voor meer informatie over de Nobel Prijs nominatie van Gretha Thunberg.

Van 21 tot en met 23 september vond in New York de klimaattop van de Verenigde Naties plaats. Op 21 september vond wereldwijd de Internationale Dag van de Vrede plaats. 

Aan de vooravond van de VN-klimaattop in New York schreven wetenschappers dat de tijdspanne van 2015 tot en met 2019 de warmste vijfjarige periode was ooit gemeten. Ook stelden ze vast dat de wereld veel te weinig doet om de gevolgen van klimaatverandering, die ons vaker en harder raken dan we voorheen dachten, te beperken. 

De wereldwijde temperatuur is sinds 1850 met 1,1 graden Celsius gestegen, het niveau van de zeeën stijgt en de CO2-uitstoot neemt jaarlijks met 2 procent toe. Het staat in het rapport 'Verenigd in Wetenschap', waarin een overzicht wordt geboden van de beschikbare wetenschap over klimaatverandering. Het is het product van een samenwerking tussen verscheidene belangrijke wetenschappelijke instituten zoals de Wereld Meteorologische Organisatie en het klimaatpanel IPCC. (NOS.nl).

https://nos.nl/artikel/2303262-nieuw-rapport-van-vn-klimaatpanel-zeespiegel-stijgt-steeds-sneller.html

Extreme sea level events ‘will hit once a year by 2050’ The Guardian 25-9 klik hier

Klimaatactie is een van de 17 Sustainable Development Goals  die de VN in 2016 formuleerde en lanceerde. De doelen omvatten een breed scala van terreinen zoals armoede, honger, gezondheid en sociale rechtvaardigheid.

 

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse tieners zeer verontrust zijn over de klimaatcrisis. Zij geloven dat de crisis hen en anderen van hun generatie zal raken. Lees het artikel: 

  • Most American teens are frightened by climate change, poll finds, and about 1 in 4 are taking action – Washington Post  - klik hier

De noodzaak van acties is overduidelijk. Zie enkele recente events.

  • Antarctica's Thwaites Glacier may be thinning faster than previously thought – klik hier
  • Climate crisis is greatest ever threat to human rights, UN warnsklik hier
  • Welcome to the US, Greta. With your help we can save the planet and ourselves –
  • The Guardian klik hier
  • Bescherming koraalriffen - WNF roept minister bij bezoek aan Bonaire op tot actie klik hier
  • We, the peoples of the Amazon, are full of fear. Soon you will be too - lees dit artikel van een leider van een stam uit het Amazonegebied, klik hier 
  • Climate breakdown will make the Mediterranean ‘migrant crisis’ look like a tea party  - The Guardian klik hier

Fridays for Future Nederland is de Nederlandse afdeling van de internationale klimaatbeweging Fridays for Future. De initiatiefnemers organiseren klimaatstakingen en andere acties in Nederland om de klimaatcrisis te stoppen en de planeet leefbaar te houden voor onszelf en voor volgende generaties. Voor 27 september a.s. staat een klimaatstaking gepland ((Klimaatstaking, klik hier)

Alleen al deze zomer volgden alarmerende klimaatberichten elkaar snel op.

  • In Brazilië woeden duizenden branden. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van ruim vijf miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. 60 procent van het regenwoud ligt in Brazilië. De miljarden bomen in het gebied worden ook wel de 'longen van de aarde' genoemd, omdat het woud veel CO2 opneemt. Daarnaast telt het gebied tienduizenden verschillende dier- en plantensoorten.In Latijns-Amerika gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de exploitatie van het regenwoud en de in hun ogen lakse bestrijding van de bosbranden in de Amazone. Natuurorganisaties stellen dat de bosbranden op de Amazone-percelen in veel gevallen zijn aangestoken door boeren om er soja op te verbouwen en er vee te houden. klik hier  
  • Juni 2019 was in Nederland de warmste junimaand ooit gemeten. Ook in andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Polen, werden deze maand warmterecords gebroken. (lees hier het bericht op NOS.nl).
  • Maar het werd nog warmer. Op 24 en 25 juli jl. werd twee keer het landelijk hitterecord gebroken. Op 25 juli werd het in Eindhoven 39,3 graden en in Gilze-Rijen 40,7 graden. Volgens Weerplaza steeg de temperatuur ook in de provincies Zeeland, Limburg, Gelderland en Overijssel tot boven de 40 graden. (lees hier verder)
  • In de Amerikaanse Rocky Mountains werden door onderzoekers microscopische plasticfibers in regenwater aangetroffen. Onderzoeker Gregory Wetherbee publiceerde zijn bevindingen onder de titel: ‘Het regent plastic’. Plasticfibers ontstaan door afbraak van plastic afval in microscopisch kleine deeltjes die door oceanen en de wind worden verspreid. Ze zijn overal in de wereld al aangetroffen (Lees hier het bericht van The Guardian);
  • Volgens een nieuw WNF-rapport verdwijnt iedere minuut een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met ruim 30.000 halve literflessen in de Middellandse Zee. De milieuorganisatie zegt dat de vervuiling in de zomermaanden met 40 procent toeneemt, omdat de afvalverwerking op veel plekken niet goed functioneert. In de top-10 van meest vervuilende plekken staan toeristische plaatsen als Barcelona, Valencia, Marseille, Venetië, Tel Aviv en Izmir. 20 procent van het zwerfplastic is afkomstig van schepen en de visserij. (Lees hier het hele bericht op NOS.nl)
  • In de stad Anchorage van Amerika's koudste staat Alaska werd op 4 juli jl een recordtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Het is de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in de ruim honderd jaar dat er statistieken worden bijgehouden. Normaal is het in Anchorage op 4 juli zo'n 18 graden. (Klik hier voor het artikel op NOS.nl.

  • Als het niet lukt de klimaatverandering te beteugelen, dan dreigt tussen 2050 en 2100 een voedseltekort, blijkt uit een rapport van VN-klimaatpanel IPCC. (lees hier verder)
  • De gemiddelde temperatuur op aarde steeg de afgelopen 150 jaar sneller dan ooit. Dat blijkt uit drie nieuwe studies, recent gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature. De onderzoekers noemen de huidige opwarming ongebruikelijk. (lees hier het artikel in NRC)
  • Om klimaatverandering te stoppen, de menselijke voedselvoorziening veilig te stellen en de resterende biodiversiteit te beschermen is een radicale omslag in menselijk landgebruik noodzakelijk. Dat is de voornaamste conclusie van een nieuw rapport over de wisselwerking tussen klimaatverandering en menselijk landgebruik, dat in Genève is gepresenteerd door VN-klimaatorganisatie IPCC. (lees hier het artikel op Nu.nl);
  • Een grote groep dieren kan zich niet snel genoeg aanpassen aan het veranderende klimaat. Daardoor komen soorten met een grote populatie, zoals mussen, eksters en herten, in de problemen. De winterslaap, migratie en voortplanting van deze dieren worden ontregeld door de veranderende omstandigheden. (lees hier het artikel op Nu.nl)
  • Op 2 augustus jl, een van de warmste dagen deze zomer werden de bewoners van Kulusuk, een dorp op Groenland opgeschrikt door wat leek op een explosie. De enorme knal werd veroorzaakt door het afbreken van een immens stuk ijs van een gletsjer, ter grootte van een voetbalveld. Nooit eerder werd een dergelijk fenomeen waargenomen. Onderzoekers zien het als een gevolg van de klimaatverandering, de opwarming van de aarde. (Lees hier het artikel op CNN.com)
  • In de Sargassozee, een langwerpige regio in het noorden van de Atlantische Oceaan, omgeven door oceaanstromingen, is door Greenpeace een enorme bundeling van menselijk afval aangetroffen, afval van landen aan de Atlantische Oceaan, van de westkust van Afrika tot een aan de Oostkust van de VS. Dit afval braakt langzaam af in microplastics dat terecht komt in de ingewanden van zeedieren en leidt tot massale sterfte.  In de Sargassozee, een langwerpige regio in het noorden van de Atlantische Oceaan, omgeven door oceaanstromingen, is door Greenpeace een enorme bundeling van menselijk afval aangetroffen, afval van landen aan de Atlantische Oceaan, van de westkust van Afrika tot een aan de Oostkust van de VS. Dit afval braakt langzaam af in microplastics dat terecht komt in de ingewanden van zeedieren en leidt tot massale sterfte. Klik hier voor het artikel op CNN.com
  • How US cities are scrambling to protect people from extreme heat. Klik hier voor het artikel in The Guardian
  • Hoeveel aarde gebruikt u? Doe de voetafdruk, klik hier.
  • De Washington Post publiceert op 29 augustus 2019 een ‘apocalyptisch’ artikel onder de titel ‘The many ways our world could end’ - klik hier. Het schetst de vele wegen waarop leven op aarde en het voortbestaan van de mensheid in gevaar is. Niet alleen de klimaatcrisis is een factor, ook natuurrampen als vulkaanuitbarstingen en asteroïden (op 14 sept passeren enkele enorme asteroïden de aarde) worden genoemd, alsmede de resistentie van bacteriën en de ontwikkeling van killer-robots.  De doemscenario’s komen uit het boek ‘End Times: A Brief Guide to the End of the World’ van wetenschapper Bryan Walsh.
  • CNN had recentelijk een bijdrage over de electrische auto-plannen van de gemeente Amsterdam. How Amsterdam plans to remove polluting cars from its streets – CNN klik hier
  • Extreme windkracht (+300 km p/u) van orkaan Dorian toont gevolgen opwarming aarde . Met windsnelheden van ruim 300 km per uur en een slakkegang van 20 km per uur toont orkaan Dorian, die begin september de Bahama's en de kust van Florida teisterde, wat de opwarming van de aard tot gevolgen heeft.
  • Uit het artikel: What Dorian Could Do van The Atlantic: Human-caused warming will likely worsen storm inundation because of sea-level rise. Human-caused warming will likely heighten the overall intensity of tropical storms around the world. Human-caused warming will likely increase the rainfall unleashed in such storms—on the order of 10 to 15 percent. Human-caused warming will likely increase the proportion of hurricanes that reach the most destructive levels, Category 4 and 5.  Lees de hele tekst hier
  • Lees ook National’s Geographic Hurricane Dorian—the science behind the dangerous storm  klik hier
  • Lees hier het artikel Zware herfststormen in Europa door orkanen in een warmer klimaat van het KNMI
  • Norway Sami community fights for survival as temperatures rise – BBC – klik hier

Volgende grote conferentie is in december 2019 in Chili:

De Klimaatconferentie Chili 2019 is een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die gehouden wordt in Santiago (Chili), van 2 tot 13 december 2019. De conferentie is de 25ste Conference of the Parties (COP25) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC), de 15e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 15), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 2). De conferentie volgt op de Klimaatconferentie van Katowice 2018.

 
 

 
Meer over
 
Duurzaamheidsbeleid - Eerste SustainaBul MBO op vr
9 sep 2019

Duurzaamheidsbeleid - Eerste SustainaBul MBO op vrijdag 13 september a.s.

Duurzaamheidsbeleid - Eerste SustainaBul MBO op vrijdag 13 september a.s.
Vaktijdschrift Profiel september 2019
30 aug 2019

Vaktijdschrift Profiel sept - Duurzaam beroepsonderwijs voor een duurzame wereld

Vaktijdschrift Profiel sept - Duurzaam beroepsonderwijs voor een duurzame wereld
bollen.jpg
22 aug 2019

Groen mbo - bollenrevolutie 4.0 - duurzaamheid in de bloembollensector

Groen mbo - bollenrevolutie 4.0 - duurzaamheid in de bloembollensector
download.jpg
7 aug 2019

Wees zuinig met water! Een oproep van drinkwaterbedrijven

Zuinig met water! Een oproep van drinkwaterbedrijven

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies