‘’Zo zullen in 2040 kinderen de geur van tabaksrook niet meer kennen. Zij zijn de kinderen van de rookvrije generatie, die in een omgeving vrij van tabak leven. Een fantastisch vooruitzicht: over twintig jaar begint geen enkel kind meer met roken. En er zijn ook veel minder volwassenen die roken. Bijna nergens komen ze nog rokers tegen: niet op het werk, niet op de sportvereniging, niet in de straat waar ze wonen en niet op het schoolplein waar ze hun kinderen op gaan halen.’’
Dat is het vergezicht uit het Preventieakkoord uit 2018 voor een gezonder Nederland in 2040, dat is opgenomen in het Regeerakkoord. Daartoe is een eensgezinde inzet van de gezondheidszorg, gericht op preventie nodig. Maar in de allereerste plaats een verstandige houding van de burger zelf. Het Preventieakkoord stelt: ’Nog steeds raken iedere week honderden kinderen verslaafd aan roken en is roken veruit de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte.’
Een waarschuwing voor rokers
De Hartstichting meldt: Er begint steeds meer duidelijk te worden over het coronavirus. Sommige risicofactoren voor hart- en vaatziekten hangen óók bij het coronavirus samen met een hoger risico. Zo lijken hoge bloeddruk, overgewicht en roken een rol te spelen bij een ernstiger verloop van een corona-infectie.' Voor meer informatie klik hier.
Rokers hebben een grotere kans om COVID-19 (veroorzaakt door het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2) te krijgen en hebben meer kans op een ernstig verloop van de ziekte. Dat is de waarschuwing die het Trimbosinstituut geeft. De organisatie zet op een speciale website de grote risico’s uiteen die rokers op zich nemen.
COVID-19 – besmetting – risico’s
COVID-19 is een besmettelijke luchtwegaandoening bij mensen. Het wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. De meeste mensen met COVID-19 vertonen milde klachten zoals koorts, benauwdheid en een droge hoest. Een deel van de besmette mensen krijgt een zware longontsteking met ernstige benauwdheid en kan daaraan overlijden. Mensen die horen tot een risicogroep hebben een grotere kans op serieuze klachten of overlijden. Bijvoorbeeld ouderen en mensen met een chronische aandoening. Ook mensen met problemen in longen of hart of met suikerziekte lopen extra risico. En rokers. Besmetting met dit coronavirus gaat van mens tot mens, via kleine druppeltjes. Die kunnen worden verspreid via hoesten en niezen. Druppeltjes kunnen ook via handen en voorwerpen (sigaretten, e-sigaretten, waterpijp) worden verspreid.
Hebben rokers een groter risico om besmet te raken met het virus?
Rokers hebben een minder goede afweer in hun longen. Daarom zijn rokers in het algemeen gevoeliger voor virus-infecties en waarschijnlijk ook voor dit SARS-CoV-2 coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers een groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans om de ziekte verder te verspreiden omdat ze meer hoesten.
Hebben rokers meer kans op complicaties als ze geïnfecteerd zijn?
Ja, er is steeds meer bewijs dat mensen die COVID-19 hebben en roken, een grotere kans lopen op ernstige complicaties en op overlijden. Roken verstoort het functioneren van het immuunsysteem, zowel algemeen als specifiek in de longen. Bij rokers werken de trilhaartjes van het slijmvlies in de luchtwegen minder, waardoor verontreiniging makkelijker de longen in komt. Roken verhoogt ook de ontstekingsreacties. Bovendien kan door roken de longfunctie al verminderd zijn, waardoor rokers minder “reservecapaciteit” hebben. Er is daarom reden om aan te nemen dat rokers met COVID-19 meer vatbaar zijn voor ernstige complicaties.
Voor een roker zal het soms ook lastig zijn om te herkennen of de ‘rokershoest’ verergert of dat hij/zij hoest vanwege een besmetting met het SARS-CoV-2 virus.
Stoppen met roken verbetert in korte tijd de werking van longen en hart
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een lagere kans op besmetting met dit coronavirus omdat niet-rokers minder vaak met hun vingers hun mond aanraken.
Stoppen met roken verbetert ook vrijwel onmiddellijk het functioneren van de longen en van hart en vaten. Deze verbeteringen nemen bovendien toe met de tijd. Zo verbetert na twee weken de slijmafvoer (door de trilhaartjes) in de neus, en na drie maanden in de longen. Stoppen met roken verkleint ook de kans op bronchitis en longontsteking.
Hierdoor heeft het lichaam een grotere kans om adequaat op de infectie te reageren, en wordt het risico op ernstige complicaties en overlijden verkleind. Sneller herstel en mildere symptomen verminderen bovendien het risico op overdracht van de ziekte op andere mensen.
Voor meer vragen raadpleeg de website, klik hier
Foto: Website Philadelphia Inquirer