Het Rijksmuseum organiseert, in samenwerking met CJP, op woensdag 11 september een eenmalige masterclass met fotograaf Erwin Olaf, speciaal voor mbo-studenten. Hij vertelt over zijn werk en hoe onder andere schilderkunst daar een inspirerende rol in speelt.
Het Rijksmuseum richt zich meer en meer op scholen, daaronder sinds enige tijd ook scholen beroepsonderwijs. Aan de hand van 17de-eeuwse topstukken ontdekten studenten al hoe Nederland tot een welvarende wereldmacht uitgroeide en ten koste van wie dat ging. Door goed te kijken, zien studenten wat er uniek is aan de burgerlijke kunst van Hollandse meesters zoals Rembrandt en Jan Steen. In actieve opdrachten werd er gereflecteerd over de betekenis van toen voor nu.
Tentoonstelling Erwin Olaf
Het Rijksmuseum is voor Erwin Olaf al sinds zijn vroege jeugd een grote inspiratiebron. Rembrandt, Jan Steen, Breitner en andere Nederlandse kunstenaars hebben een grote invloed op zijn werk. Ter gelegenheid van de overdracht van kerncollectie presenteert het Rijksmuseum van 3 juli t/m 22 september 12x Erwin Olaf. Daarin laat Olaf zijn werk een dialoog aangaan met de Nederlandse schilderkunst en is zijn werk voor het eerst te zien naast dat van zijn voorbeelden.
Kerncollectie
De overdracht van de kerncollectie van Erwin Olaf is de aanleiding voor deze tentoonstelling. Vorig jaar ontving het museum bijna 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters van de kunstenaar. Het overgrote deel betrof een schenking, daarnaast is een deel aangekocht dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.
De feestelijke opening vindt plaats op 2 juli, de zestigste verjaardag van de kunstenaar. Een dag later is de tentoonstelling voor het publiek te zien. Olaf: Het vervult me met trots dat ik op mijn zestigste verjaardag omringd wordt door zoveel schoonheid die mij vanaf mijn vroegste jeugd heeft geïnspireerd. Hier liggen mijn artistieke roots, de wortels van mijn kunstenaarschap.