Platform Profiel Actueel

nov lig@sjoerd kelderman x.jpg

Maas Theater en Dans laat 3.000 vo- en bo-ers kijken in de keuken van de toekomst

18 okt 2019 | Nieuws

Van 26 augustus tot en met 27 september 2020 speelt Maas voorstelling De wilde keuken van regisseur en artistiek directeur Moniek Merkx exclusief in het Maaspodium, Rotterdam. De wilde keuken is feelgood theater voor jongeren en jong volwassenen over eten. Daaraan voorafgaand doen we van oktober 2019 tot en met juli 2020 een seizoen lang uitgebreid onderzoek in ons PROEF-lab naar het eten van de toekomst met studenten van verschillende mbo-opleidingen, VO leerlingen, kinderen, jongeren en vele andere gasten. Om tot een toekomstbestendig Rotterdam te komen, gelooft Maas dat je moet beginnen bij de mensen die het allemaal moeten gaan doen: jong Rotterdam. Het project gebeurt in samenwerking met Albeda Horecacollege, MBO Theaterschool, Wellantcollege Rotterdam, Zadkine Rotterdam.

Moniek Merkx over het PROEF-lab
Moniek Merkx, de bedenker van het PROEF-lab en regisseur van De wilde keuken: ‘We gaan met ruim 3.000 VO-leerlingen, MBO studenten en andere deelnemers het eten van de toekomst onderzoeken in het PROEF-lab. Hieronder lichten we drie projecten uit. Eten is de basis van zo ongeveer alles. Het houdt ons in leven, houdt ons bezig, verbindt ons met anderen en draagt herinneringen met zich mee. Het is dichtbij en beweegt zich tegelijkertijd over de hele wereld. Spreek over eten en je spreekt over jezelf, elkaar, de wereld. Maar er is ook veel te doen over eten. Er is genoeg maar niet voor iedereen en overal. En om toekomstbestendig te zijn moeten we anders produceren, vervoeren en consumeren. In het PROEF-lab willen we een radicaal andere manier van denken over eten onderzoeken."

Voedselbos en eten van de toekomst
Veertig studenten van het Rotterdamse Wellantcollege (afdelingen Food en Urban Green Development) doen sinds 24 september jl. onderzoek naar het bouwen van een voedselbos. Hiervan bouwen ze een proefopstelling in het Maaspodium, Rotterdam van 13 tot en met 17 januari 2020, dat als decor voor de voorstelling De wilde keuken kan dienen. Op donderdagmiddag 16 januari 2020 wordt deze presentatie bezocht door studenten van Albeda horeca en food. Op vrijdag 17 januari 2020 zijn de Wellantstudenten te gast in GROOS! van het Albeda Horecacollege, waar ze proeven en horen wat de Albedastudenten hebben ontdekt over eten in de toekomst.

Guerrillatafels
In het voorjaar nodigt Maas bezoekers van het Maaspodium en bewoners van de wijk Delfshaven uit aan tafel. Onder het genot van een hapje halen Maasdocenten en kunstenaars aan mobiele tafels verhalen op over eten, hun eetgedrag en hun fantasieën over de toekomst van het eten. De verhalen die we tijdens deze dagen ophalen, worden onderdeel van de voorstelling De wilde keuken. Er zijn guerrillatafels in het Maaspodium (29 februari en 21 maart 2020), in Theater Zuidplein (1 maart 2020), in Delfshaven en op het Afrikaanderplein (onder andere 8 maart 2020).

Maakproject voor kinderen
In de voorjaarsvakantie van 2020 doen we met een groep kinderen tussen de 8 en 12 jaar onderzoek naar hun fantasieën over het eten in de toekomst. Deze ideeën worden vormgegeven met professionele makers en vertaald naar de vloer. Aan het einde van de week, op zaterdag 29 februari 2020, presenteren de kinderen hun werk in het Maaspodium.

Credits PROEFlab

Concept: Moniek Merkx
Dramaturgie: Dorien Folkers
Schrijvers guerillatafels: Floris van Delft, Sara Giampaolo, Moniek Merkx
Maakproject: Sara Giampaolo
Coördinatie VO en MBO: Remco Went
Theaterdocenten: Ayrton Fraenk, Sara Giampaolo, Serge Hogenbirk, Niek van der Horst, José Montoya, Joanne Purperhart, Esther Schouten, Art Srisayam, Remco Went en vele anderen
Projectleider: Seline Gosling
Video: Huub Laurens
Fotografie: Sjoerd Kelderman
Met dank aan: Sophie Buchel (Drift)

De wilde keuken wordt ondersteund door Fonds 21, Stichting Doen en VSBfonds.

 
 

 
Meer over
 
Curio.jpg
24 okt 2019

Curio Steenspil - Duurzaam werken samen met Natuurpodium Bergen op Zoom

Duurzaam (net)werken bij Curio steenspil en Natuurpodium Bergen op Zoom

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies