Platform Profielactueel
cover x.jpg

Burgerschap - Bekende Amerikanen boycotten Facebook wegens 'valse informatie en haat'

16 sep 2020 | Nieuws

Foto: De cover van onze mei-2020 editie van Vaktijdschrift Profiel Online - voor abonnementen klik hier.

 

MSNBC reportage – 17-09 - ‘Bob Woodward induced a confession of the greatest lie in American history’ says Steve Schmidt. Schmidt is mede-oprichter van het Linoln Project, een pro-Biden en anti-Trump Republikeins initiatief. Hij noemt Trumps gebrek aan beleid ten opzichte van de pandemie de grootste fout en misleiding van het Amerikaanse volk met catastrofale gevolgen ooit in de Amerikaanse geschiedenis.

NOS-artikel 16-09 - Bekende Amerikanen boycotten Facebook wegens 'valse informatie en haat' – Ze zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor de democratie en vrijheid. Dit is waarom Platform Profielactueel al jaren aandacht besteed aan het belang van burgerschap en aan de kwetsbaarheid van de democratie. De vrijheid die we hebben is niet vanzelfsprekend. In Turkije worden soldaten opgepakt wegens hun (vermeende) banden met bepaalde organisaties. Hongarije, een EU-land, is stilzwijgend afgegleden naar een autocratisch bewind. In China worden culturen stelselmatig uitgewist en leden van bevolkingsgroepen massaal gevangen gezet. In de VS dreigt een tweede termijn van Donald Trump en daarmee de verdere uitholling van de democratie en de definitieve overstap naar een autocratisch bewind. Scholen, besteed aandacht aan democratisch, het belang van vrijheid van spreken, denken en religie, van je stem uitbrengen, van zelf keuzes mogen en kunnen maken. 

MSNBC–reportage 16-09 - Math on Trump Covid strategy has millions dying before it works

Trump geeft nu elke schijn van preventief ingrijpen in de coronacrisis op en kiest voor ‘Herd Immunity’, gewoon het virus vrij laten rondwaren. MSNBC geeft de feiten. Bij een infectiegraad van 65% van de bevolking (215 miljoen Amerikanen), en een sterftepercentage van 2,97% zal dat binnen 2 jaar het leven kosten van zeker 6,5 miljoen mensen. Op dit moment – midden september – zijn er in de VS al 197.000 Amerikanen overleden, mede door het falen van de Trump regering. In een reeks interviews met de gerenommeerde journalist Bob Woodward bekent Trump al in februari 2020 dat hij de ernst en het dodelijke karakter van het virus kent. In april vertelt hij Woodward dat hij die ernst bewust negeert om ‘geen paniek’ te zaaien onder de bevolking. De ware reden is Trumps angst voor de gevolgen van harde maatregelen voor de beurskoersen en de economie. En daarmee voor zijn kansen op herverkiezingen op 3 november a.s.

Op 15 september a.s. was het de VN-dag van de Democratie - Deze tijd biedt vele lessen in burgerschap voor het beroepsonderwijs

Op 15 september a.s. was het de VN Dag van de Democratie (Zie de VN webpagina hierover), meer dan andere jaren een dag om aandacht aan te besteden, vanwege de coronapandemie en de wijze waarop dit van invloed is op het functioneren of disfunctioneren van de democratie in diverse landen. Met name de VS verdienen alle aandacht omdat daar de democratie meer dan ooit onder druk staat. Zozeer zelfs dat de presidentsverlkiezingen op 3 november a.s. een referendum is rond de vraag: kiezen we voor een democratie. Of voor een autocratie?

De pandemie biedt, te midden van alle tragiek en ontwrichting die het wereldwijd veroorzaakt, aldus volop lessen in burgerschap. Juist in tijden van nood worden mensen, samenlevingen en structuren en systemen op hun houdbaarheid en waarde getest. Wat heb je nodig:

 • leiders in regering en politiek die in staat zijn een ramp het hoofd te bieden. Leiders die het in hen gestelde vertrouwen niet beschamen.
 • Aandacht voor de rechten van de burger en het onderhouden van die rechten.
 • Een stelsel van sociale en economische steun dat tegen een stootje kan en dat een tijdelijke inzinking van de conjunctuur kan dragen.
 • Een ambtelijk apparaat dat functioneert, dat flexibel is en dat de eigen verantwoordelijkheid en functie goed kent – dienstbaar zijn aan de burger.
 • Wetenschappers die in vrijheid onderzoek kunnen doen en kunnen signaleren wanneer er moet worden ingegrepen en wat er nodig is
 • Een stelsel van gezondheidszorg en onderwijs dat in techniek en kennis op niveau is en waarin professionals de eigen verantwoordelijkheid jegens zichzelf en de samenleving kennen.
 • De garantie van een open en oprechte berichtgeving door een vrije pers. Niets weegt op tegen een omgeving waarin het vrije woord telt en kan gedijen. Juist in deze tijd, 75 jaar na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog die tientallen miljoenen doden eiste omdat dictatoriale regimes in Europa en in Azië de wereldheerschappij wilden, bewijst een virus de onvervangbare waarde van het vrije woord.

De rechtstaat waarin we leven is nog altijd in opbouw, democratie bevindt zich nog altijd in een experimentele fase en is uiterst kwetsbaar., Op 9 maart (!) nog, vlak voor de coronalockdown in Nederland, publiceerden we op onze website in het kader van burgerschapsonderwijs een artikel met als titel ‘Meer en meer democratieën vallen ten prooi aan autoritair leiderschap - FH-rapport. Een citaat daaruit: ‘Voor het 14e jaar op rij geeft Freedom House een ernstige waarschuwing af voor de teruggang van de democratische rechtstaat in tal van landen in de wereld. Freedom House is een ngo, een onpartijdige organisatie die in 1941 werd opgericht. In een onderzoek in 195 landen op 15 gebieden komt de organisatie tot de conclusie dat politieke vrijheden en burgerrechten vaker worden geschonden dan dat ze worden verdedigd en verminderen.' 

Al vele jaren neemt de kracht van en animo voor de democratie af, ten gunste van autoritaire regimes. De situaties in Hongarije, Rusland, Polen, Brazilië?, China (het einde van de democratie in Hong Kong en een president voor het leven in China) en nu ook de Verenigde Staten zijn daarvan het bewijs. Hoe ongelofelijk ook, maar door een optimale strategie van wetteloze obstructie, corruptie en manipulatie op tal van gebieden door president Trump, vol gesteund door de Republikeinen, loopt de democratie in de VS werkelijk gevaar. Op 3 november stemmen de Amerikanen. De VS staan op een kruispunt: democratie of autocratie!

Voting effort in USA aims to increase women's turnout in November
Supermajority werd in 2019 opgericht en start op 26 september a.s. een campagne voor miljoenen Amerikaanse vrouwen met het doel dat ze veilig kunnen stemmen. De organisatie werd opgericht door o.m. Alicia Garza en Cecile Richards, twee bekende mensenrechtenactiviteiten in de VS.
Alicia Garza is an American civil rights activist and writer known for co-founding the international Black Lives Matter movement. Cecile Richards is an American abortion rights activist who served as the president of the Planned Parenthood Federation of America and president of the Planned Parenthood Action Fund from 2006 to 2018. In 2010, Richards was elected to the Ford Foundation board of trustees. In spring 2019, Richards co-founded Supermajority, a women's political action group. Bekijk de MSNBC reportage en de website van Supermajority.

 • Singer, songwriter Sheryl Crow schreef een song vóór democratie en tégen het anti-democratisch bewind van Donald Trump – ze zong het in een uitzending van MSNBC.

‘America has no king, America needs no king’
MSNBC commentator Joy Ann Reid bekritiseert hier in ongemeen felle woorden de dictatoriale en anti-democratische ambities van Donald Trump. De conclusie: de democratie van de VS is in groot gevaar, iets waarvoor Platform Profielactueel al in 2015, tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen al waarschuwde. Vooor het onderwijs in Burgerschap is wat er in de VS een enorme les voor de democratie in Europese landen - niets staat vast, niets is voor de eeuwigheid, niets is vanzelfsprekend. Democratie eist (!) ons aller betrokkenheid en inzet. Ontbreekt die dan kan binnen enkele jaren de val naar een autoritair regime plaats vinden. 

 • Lees het webartikel “America First” is a Lie - The Bulwark
 • Een artikel van Bulwark News - Workers Keeping Americans Fed Are Going Hungry in the Heartland
  De tragiek van een falend beleid in de grootste democratie ter wereld – een record aantal Amerikanen is er nu afhankelijk van de voedselbank - een gevolg van het negeren van de coronacrisis die bijna 200.000 Amerikanen het leven heeft gekost en voor tientallen miljoenen tot werkloosheid heeft geleid.

´De democratie van de VS staat op het spel´
Bekijk hier de volledige speech van Barack Obama, de vorige President van de VS, tijdens de Democratische Online Conventie, op 19 aug jl. Het is een ongekend fel betoog tegen de corrupte handelwijze van de huidige President, Donald Trump. ´De toekomst van de democratie in ons land staat op het spel´, aldus Obama in zijn speech.

CNN: Fact checker: This president is a serial liar
CNN's Daniel Dale fact checks President Donald Trump's speech at the fourth and final night of the 2020 Republican National Convention, where Trump officially accepted the Republican nomination for the upcoming presidential election. Zie voor meer de website van CNN.

Zie hier hoe de bekende talk show host John Oliver naar aanleiding van de Amerikaanse Republikeinse Conventie van 24/27 aug 2020 en de raciale onlusten in Kenosha de vele leugens van Trump en de Republikeinen ontkracht met feiten.

In de VS is sinds maart 2020 sprake van een Perfect Storm: een pandemie-hotspot, de ernstigste economische depressie sinds 1930, anti-racisme demonstraties in tientallen steden en pogingen van Trump om met federale troepen ongevraagd op autocratische wijze in steden orde te herstellen. Het weerspiegelt ontwrichting van een democratie onder Donald Trump.

 • Lees het artikel in de Washington Post van 3 juni 2020 over de autocratische machtsgreep van Donald Trump in een democratisch bestel - Is it time to call Trump the f-word?, lees hier meer

De VS gelden als een pandemie hotspot en een land met een lange racistische traditie. Beide zijn nu samengekomen door de dood donderdag 28-05 van George Floyd, een jonge Afro-Amerikaan, als gevolg van een actie in Minneapolis door politie-agenten. Binnen twee dagen ontvlamden in 25 steden in de VS protesten en clashes tussen ordetroepen en demonstranten. President Donald Trump gooide olie op het vuur door beledigende opmerkingen richting de democratische burgemeester en demonstranten in de stad. Trump heeft nu te maken met een ongekende 'Perfect storm' in het land, grotendeels ten gevolge van zijn eigen houding en gebrek aan visie, beleid en daadkracht.

Zijn autocratische houding ondermijnde de afgelopen jaren al de democratie, fatsoensnormen en de taken van Congres en Senaat. En in januari ontkende hij de ernst van het coronavirus. Pas drie maanden later kwam er - met een lockdown van enkele maar geen verordening om buitenshuis mondmasker te dragen -  een korte maar ongecoordineerde en weinig effectieve actie met een lockdown van twee weken. Daarna, in mei, forceerde Trump in tal van staten een heropening van de economie met rampzalige gevolgen in de maanden daarna.

Waar Trump-gezinde gouverneurs in mei en juni pochten dat ze alles onder controle hadden, zien ze nu hun staten bezwijken onder het aantal coronagevallen. Het land stevent af op 100.000 gevallen per dag - het telt nu na vier maanden (cijfer medio aug) 5 miljoen coronagevallen en 165.000+ doden (was 3.6 miljoen en140.000 doden op 17 juli). Modellen voorspellen dat bij ongewijzigd beleid het aantal doden tot eind van het jaar tot 300.000 kan oplopen! 

Een democratie onder druk
In Brazilië en de VS bestaat nog een vrije pers maar ze staan onder een enorme druk van de eigen regering. Trump noemt de vrije pers al jaren fake news. Hij noemt de strijd tegen de pandemie 'gewonnen' en put zich uit in beledigende tweets aan tegenstanders en critici, in tegenstrijdige berichten en bevelen en in de oproep zonder meer industrie en scholen weer te openen. Terwijl Trump in de verkiezingscampagne van 2016 heel duidelijk propageerde: ‘I alone can fix this’, zien critici een persoon die totaal ongeschikt is voor de positie, iemand die de enormiteit van de ramp niet aan kan, geen leiding kan geven, zijn macht misbruikt en golf speelt terwijl het land in chaos en rouw ondergedompeld is. 

Hieronder de hoofdpagina van de Washington Post - 28 mei 2020. De VS telden toen 100.000 coronaslachtoffers. Inmiddels zijn het er 180.000 (28 aug 2020). Van hen had 80% kunnen overleven als Donald Trump in januari, februari en maart de vele waarschuwingen en signalen niet had genegeerd vanwege zijn obsessie eind 2020 te worden herverkozen. 'Slechte' cijfers over corona moesten worden voorkomen. Ook toen er geen ontkennen meer aan was en de ICU's in ziekenhuizen volstroomden en bedrijven moesten sluiten ontbrak het aan een gedegen beleid ter preventie en bestrijding van corona. Dat is tot op de dag van vandaag het geval.

Dit is niet vanzelfsprekend. De aandacht voor de democratie en de waarden die het vertegenwoordigt verflauwde zoals we zagen. Dat was nergens zo goed te zien als in de VS waar de regering van Donald Trump de afgelopen jaren stelselmatig de democratie en alle verworvenheden ervan zoals de vrije pers ondermijnden met leugens, verdeeldheid zaaiend, onterechte verdachtmakingen, autoritair gedrag, beledigingen, corruptie, vernietiging van het milieu, racisme, het afbouwen van belangrijke maatschappelijke organisaties en het verbreken van waardevolle internationale allianties. In diverse landen over de hele wereld werden andere autocratisch ingestelde leiders en hun achterban hierdoor een impuls – in Italië, Duitsland, Polen en ja, in zekere zin ook Groot-Brittannië. Echter, een minuscuul organisme, het Corona-virus stelt nu onomwonden aan de kaak dat de bevolking niet gediend is met berichtgeving die alleen autocraten dient.

COVID-19 kent geen partij
Het virus kent geen partij, religie, kleur of status. Het is er, onverbiddelijk, het dwingt regeringen en burgers tot handelen en tot een open berichtgeving die stoelt op feiten. De Trump-regering had en heeft daar grote moeite mee en heeft gekozen voor een glasharde ontkenning van de problemen en het heropenen van de economie, met zo weinig mogelijk restricties.

Het is van cruciaal belang dat er lessen van deze tijd worden geleerd en dat ze straks, in de post-pandemische periode, ter harte worden genomen. Burgerschap gaat beslist een meer indringende en belangrijke positie krijgen. Terecht. De basis zal zijn dat de democratie en de openheid die deze rechtsvorm kenmerkt, in het onderwijs meer gewaardeerd en gevierd gaan worden en, vooral, dat dit ook aan volgende generaties schoolgaanden dient te worden overgebracht. En, dat bovenal, dat het door eenieder in het leven van alledag zal worden onderhouden. Vrijheid is kwetsbaar, het dient te worden gevoed en onderhouden, telkens weer. Overal waar we zijn. 

Gerelateerde columns

Zie voor vele andere gerelateerde artikelen en columns over de democratie en de situatie in o.m. de VS de links onderin het artikel van 28 september 2019:
Huidige afzettingsprocedure Trump een hele dure les voor de democratie wereldwijd

 
 

 
Meer over
 
who x.jpg
16 sep 2020

Blog Covid-19 - Toename corona in NL - Corona-doorwerkbeleid - 1 miljoen slachtoffers

Blog Covid-19 - Een semi-lockdown werkt niet - het is het een of het ander
museum.jpg
14 sep 2020

75 jaar Bevrijding - De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's in het Verzetsmuseum

75 jaar Bevrijding - Rondleidingen voor groepen in het Verzetsmuseum in Amsterdam
photo-1552799446-.jpg
13 sep 2020

Klimaatblog - Volgende generaties staan voor enorme opgave

Klimaatblog - Californië 57°- poolijs smelt - verband klimaat, corona & democratie
diversity.jpg
2 sep 2020

Regering introduceert nationaal actieplan voor diversiteit en inclusie in wetenschap

Regering introduceert nationaal actieplan voor diversiteit en inclusie in wetenschap
racism protest x.jpg
29 aug 2020

Covid-19&Raciale ongelijkheid – Kamala Harris: 'Er is geen vaccin tegen racisme'

Covid-19&Ongelijkheid – Kamala Harris: 'Er is geen vaccin tegen racisme'
Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jo
16 aug 2020

Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers

Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers
'Focus op de positieve gevolgen van de crisis' - d
13 aug 2020

'Focus op de positieve gevolgen van de crisis' - door Sandra Beugel - CINOP

'Focus op de positieve gevolgen van de crisis' - door Sandra Beugel - CINOP
photo-1585222515068-7201a72c4181.jpg
24 jun 2020

Gevolgen coronacrisis voor het mbo - de een plukt er de vruchten van, de ander minder

Gevolgen coronacrisis voor het mbo - de een plukt er de vruchten van, de ander minder
Onderwijsdoelen behalen met beperkte mogelijkheden
13 jun 2020

Onderwijsdoelen behalen met beperkte mogelijkheden tot contactonderwijs

Onderwijsdoelen behalen met beperkte mogelijkheden tot contactonderwijs
photo-1587614387466-0a72ca909e16.jpg
6 mei 2020

Herstart po-svo - Maar worden het hele of halve dagen voor de leerlingen?

Herstart po-svo - Maar worden het hele of halve dagen voor de leerlingen?
vrijthof x.jpg
27 apr 2020

De pandemie en Koningsdag 2020 worden in het collectief geheugen gegrift

De pandemie en Koningsdag 2020 worden in het collectief geheugen gegrift
pexels-photo-821948.jpeg
6 apr 2020

Profielblog Online leren - ins en outs - de megatransformatie naar virtueel onderwijs

Profielblog Online leren - ins en outs - de megatransformatie naar virtueel onderwijs

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies