Platform Profiel Actueel

Hoogleraar UU: hoeveelheid geproduceerd voedsel mo

Hoogleraar UU: hoeveelheid geproduceerd voedsel moet in 2050 met 70% zijn toegenomen

5 jan 2020 | Nieuws

Om de wereldbevolking in de toekomst te kunnen voeden, zal de hoeveelheid geproduceerd voedsel in 2050 met 70% moeten toenemen. Een dreigend tekort aan voedsel is een groot probleem vindt hoogleraar Rens Voesenek. De uitdaging is voldoende voedsel op een duurzame manier te produceren.

We zullen in de toekomst meer voedsel moeten produceren en dat willen we tegelijk zo duurzaam mogelijk doen. De klimaatveranderingen helpen bovendien niet echt, zegt Rens Voesenek van de Universiteit van Utrecht. Naast hoogleraar Plant Ecophysiology aan de Universiteit van Utrecht is Voesenek ook voorzitter aan de hub Future Food. In die hub werken verschillende wetenschappelijke disciplines samen aan onderwerpen die van belang zijn voor de hele voedselketen - van ‘grond tot mond’ - met als doel om in 2050 een voedseltoename van 70% te bereiken. In het artikel ‘De toekomst van ons eten’ vertelt hij wat zijn gedachten daarover zijn.

Gene editing

Door klimaatveranderingen kan de groei van gewassen onder druk komen te staan. Wateroverlast bijvoorbeeld kan forse schade veroorzaken bij aardappelen. Wanneer de knollen langer dan 24 uur onder water staan, kun je ze weggooien. Zou je een aardappel aan kunnen passen zodat een knol het 48 uur volhoudt, dan is dat al enorme winst, zegt Voesenek. Daarom vindt onderzoek plaats naar de ontwikkeling van overstromingstolerante gewassen met gene editing.

Voesenek stelt dat de wetenschap technieken als gene editing wel wat beter mag uitleggen. In de publieke opinie is in hoge mate sprake van onwetendheid en bangmakerij, zegt hij. Wat betreft publieksvoorlichting zijn kansen blijven liggen. Met gene editing zijn grote vorderingen gemaakt: "We kunnen nu heel precies een specifiek gen laten landen daar waar we dat willen. Dat is veel betrouwbaarder dan de klassieke kruising."

Bron: Groen Kennisnet

Foto: DESPIERRES Cécile - Pexels

 
 

 
Meer over
 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies