Platform Profielactueel
Corona&Welbevinden - Onze slaap lijdt er onder - M

Covid-19&OnzeGezondheid - Meer over 'veerkracht' - 'Jerusalama' pept zorgverleners op

22 nov 2020 | Nieuws

Op deze Themapagina Covid-19&Gezondheid infomeren we over de gevolgen van de pandemie voor de mentale gezondheid en hoe we onze gezondheid kunnen bewaken

Zie ook - Covid-19&OnzeConditie: Voeding - Beweging - Rust - Stop met roken
We zijn en werken meer thuis - er heerst onzekerheid en angst over de toekomst - dat vraagt extra aandacht voor het fysieke & mentale welzijn

Algemeen

 • Coronavirus has stolen our most meaningful ways to connect
  CNN-analyse 
 • Mentaal gezond de coronacrisis door: zeven adviezen
  Trimbos Instituut – medio okt 2020 |
 • Veerkracht
  Gezondleven.be 
  Het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ‘terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. 
 • Maatschappelijke gevolgen van corona
  SCP-studie | 
  Verwachte gevolgen van corona voor de psychische gezondheid

November 2020

 • 'Psychische gezondheid ondanks corona stabiel, maar we moeten alert blijven'
  Trimbos Instituut 12 nov 2020 |
 • Leven in een digitale wereld: hoe blijf je in balans?
  Trimbos Instituut nov 2020 |
  Digitale media helpen in deze tijd meer dan ooit om het dagelijkse leven voort te zetten. Ze helpen verbinden, ontspannen of werk te verrichten. Maar: achter een scherm zitten kan ook ten koste gaan van beweging, concentratie of voor vervelende nek-, rug- of oogklachten zorgen. Het merendeel van de jongvolwassenen is van mening te veel achter een scherm te zitten. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, het Trimbos-instituut en No Ties. Speciaal voor de week van de mediawijsheid hebben wij een zelftest voor jongvolwassenen en een website ontwikkeld om na te denken over digitale balans. Deze zijn gebaseerd op ons Digitale Balans Model
 • De Jerusalama, een song en dans die uit Zuid-Afrika is komen overwaaien, is door zorgverleners in tal van zorginstellingen omarmd, het vergroot de saamhorigheid en pept hen op. 

 

September 2020

 • Impact coronacrisis op psychische hulpverleners: hogere werkdruk en zorgen om cliënt.
  Trimbos Instituut sept 2020  |
  Waar liepen de zorgverleners tijdens de coronacrisis zoal tegenaan? Wat is de impact van de pandemie op hen? Onderzoek van het Trimbos Instituut in de periode 23 juni-20 juli 2020 laat zien dat de professionals kampten met een hogere werkdruk tijdens de coronacrisis (toename van 7,0 naar 8,1 tijdens de piek van de crisis op een schaal van 1 t/m 10). 
 • Meerderheid Nederlanders ervaart psychische klachten door corona
  NOS-bericht 8 sept 2020 |
 • Why coronavirus is worse for the mental health of mothers | Mental health |
  The Guardian 5 sept 2020 |
 • Coronavirus is ruining our sleep, and could imperil our health
  The Washington Post 4 sept 2020

Academische studenten & de impact van COVID-19 op hun leven en studie
Caring Universities – aug 2020 |
Caring Universities (CU) heeft in juni 2020 een online vragenlijst verstuurd naar bijna 87 duizend studenten van vier universiteiten (de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Maastricht) om hen te vragen naar psychische problemen en welbevinden. Ook hebben we hen gevraagd hoe ze de COVID-19 pandemie ervaren en hoe ze omgaan met de consequenties daarvan.
De resultaten laten zien dat de COVID-19 pandemie en de genomen maatregelen een impact hebben op de studenten die de survey hebben ingevuld. Zo verwacht 27.1% van de respondenten studievertraging op te lopen en 43.3% geeft aan dat online les volgen een negatief effect op de studie heeft. Door COVID-19 geeft 56.3% aan zich slechter te kunnen concentreren, 52.5% is eenzamer, en 44.6% is somberder. Het percentage studenten met matig tot ernstige depressieve klachten is 10.6% hoger dan in de periode voor COVID-19 en matig tot ernstige angstklachten zijn 5.3% hoger. Zowel universiteiten als hogescholen blijven werken aan initiatieven om studenten te ondersteunen waar dit nodig is.

VN&WHO luiden de noodklok
De VN en de Wereldgezondheidsorganisatie luidden begin van de zomer al de noodklok voor de mentale gevolgen van de coronapandemie. In tal van landen is sprake van een verhoogde prevalentie van psychische nood en onwelbevinden,
 vooral onder hulpverleners en kinderen en adolescenten. De Verenigde Naties biedt op een websitepagina voor het eigen personeel een gids voor begeleide meditatie en yoga – in pdf en podcasts (klik hier).

WHO Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt de impact van de pandemie op de mentale gezondheid van burgers ‘extreem zorgwekkend’. In Canada heeft 47% van de hulpverleners verzocht om mentale ondersteuning. In China is sprake van depressie onder 50% van de zorgverleners en in Pakistan is bij 26% van de zorgverleners sprake van ernstige psychologische problematiek.

Onder jonge generatie zijn de effecten ook ingrijpend. In Spanje en Italië heeft 77% van de kinderen last van gebrek aan concentratie, 39% is rusteloos en 38% is nerveus. Ruim 30% voelt zich eenzaam. In het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld dat onder kinderen met een verleden in de geestelijke hulpverlening een derde liet weten dat de pandemie hun situatie had verergerd.

 • Lees het artikel in de New York Times - 4 Ways to Help if Your Kid Is Depressed, lees hier meer

In de VS is de nood onder de bevolking heel hoog. Iets minder dan de helft van de totale bevolking ervaart stress en psychisch onwelbevinden. Ghebreyesus: ‘Sociale isolatie, angst voor besmetting en verlies van dierbaren komen bovenop verlies van inkomen en niet zelden van een baan. Het is overduidelijk dat de geestelijke gezondheidszorg een kerntaak is in ons antwoord op en het herstel van de pandemie.’’

 • ‘Pandemic threatens to deepen crisis in mental health care’
  Associated Press |
 • The coronavirus pandemic is pushing America into a mental health crisis
  Washington Post |
 • Een nieuwe realiteit - impact van en coping met de pandemie
   Profielactueel |
 • De Rijksoverheid is een campagne  over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis gestart
  hier.
 • The full toll of Covid-19 on children's mental health won't be known for years
  CNN ?
  To overlook the mental health of children and teens would have devastating consequences for years to come. Nearly 1 in 7 children in the United States have a mental health condition, and half go untreated, according to a study published last year in the Journal JAMA Pediatrics. For reasons we don't fully understand, depression, suicide attempts and suicide itself have all been on the rise over the past decade. 

Het aanbod voor hulpverlening in coronatijd aan mensen in nood neemt toe. Het coronavirus heeft het leven van iedereen flink beïnvloed en veelal danig veranderd. Voor oud en jong zijn de levenssituatie deels of geheel danig veranderd. De onzekerheid, (dreigend) verlies van inkomen en baan, sociale isolatie leiden bij velen tot een mentale overbelasting.

Een van de reacties die onze redactie bereikte: ‘We voelen hier een enorme druk. Dat put ons uit. Nog 8 weken tot de zomervakantie. En dan, wat komt daarna? De angst om ziek te worden of door uitputting af te breken staart me als een monster aan. En ik probeer het uit te houden onder die blik. Het gaat steeds met vallen en opstaan.’

Julian Schmitz, Professor Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan de Universiteit Leipzig zegt: ‘In de levens van jongeren ontbreken de structuur en natuurlijk de vrienden. Beide zijn belangrijke voorwaarden voor de psychische gezondheid. Zelfs voor gezonde mensen is deze situatie een uitdaging. De medemens die al te lijden hebben van een psychische aandoeningen, krijgen dit te rnog eens bij.’ (bron: ZDF klik hier)

Een proces van meerdere stadia
Omgaan met de crisis lijkt op het afleggen van diverse stadia. De moderne mens is niet gewend aan onzekerheid. Niet in een mate die alle aspecten van het bestaan raakt en niet te overzien is. Voor vele duizenden staan alle stadia ook nog eens in het teken van ziekte door corona in de eigen situatie of directe omgeving. Of zelfs in het teken van het niet overleven ervan.

 • Eerst was er het ongeloof over de werkelijke aanwezigheid van het coronavirus in onze samenleving begin.
 • Vervolgens kwam de schok over het regeringsbesluit om de samenleving deels te sluiten medio maart. Alle aandacht ging uit naar het regelen van uitkeringen en subsidies en het overeind houden van bepaalde voorzieningen en activiteiten - veelal het organiseren van werken vanuit huis en extra activiteiten in bepaalde branches.
 • Toen dat in grote lijnen was geregeld kon de werkelijkheid en de omvang van de crisis werkelijk doordringen. En sloeg de onzekerheid toe en kwamen angst en depressie om de hoek kijken. 

Wie behoefte heeft aan een therapie kan daarvoor op tal van locaties online terecht. Advies en hulp worden er volop geboden, door scholen, bedrijven, zorginstellingen en particuliere bureaus. 

Bel-me-wel-register.nl
Klik hier voor de website.
Een van de initiatieven in coronatijd is het bel-me-wel-register.nl, eind maart jl opgezet door ex-coronapatiënte Saisha Partiman, 30 jaar, psychologe van beroep. 

Jeugd en de emotionele gevolgen van corona
Voor kinderen en jongeren is er opeens veel veranderd nu ze vanwege het nieuwe coronavirus (COVID-19) tijdelijk niet naar school of de sportclub kunnen. Dit kan gevolgen hebben voor het mentale welbevinden van kinderen. Angst voor het virus. Moeite met wennen aan de nieuwe (thuis)situatie. Het gemis van structuur in de week. Ook kan het zo zijn dat kinderen nu ze thuis zitten meer tijd achter het scherm (zoals computer, tv, tablet) doorbrengen. 

De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor tal van vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om? Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. Lopen de spanningen op? Lees dan Spanningen voorkomen én oplossen.

Klik hier voor informatie en hulpmogelijkheden.

Niet bij elkaar, wel mét elkaar
Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie. Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt. Eet samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online. Er zijn ook veel mogelijkheden om online met elkaar spelletjes te doen. Zeker voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.

Grootouders op afstand

De rol van opa en oma verandert door de coronacrisis. Op bezoek gaan kan nu niet. Kleinkinderen maken zich soms zorgen. Logisch, opa en oma behoren tot de risicogroep voor het coronavirus. Hoe ga je daar als ouders mee om? Praat met je kinderen en houdt contact met opa en oma.

Praat met kinderen over zorgen
Het is heel logisch als je kinderen bezorgd zijn over opa en oma, dat mag er zijn. Het belangrijkste advies is: praat hierover met elkaar. Signaleer welke zorgen er zijn. Wees eerlijk, neem waar mogelijk hun angst weg en draag je eigen angst niet over op je kinderen. Geef kinderen praktische tips zodat ze iets leuk voor opa en oma kunnen doen: een liedje zingen, een kaart knutselen of een verhaal voorlezen.

 • De site van Tilburg University: Hoe blijf ik mentaal gezond in Coronatijd? Klik hier
 • Lees ook het Profielactueel-artikel Online leren – Urgentie in aandacht voor de menselijke kant groeit, klik hier
 • Lees het CNN-artikel 5 signs your coronavirus anxiety has turned serious, threatening your mental health, and what to do about it – klik hier
 • Het Nederlands Jeugd Instituut NJI heeft een website met adviezen voor ouders, jongeren, professionele hulpverleners enzovoort. Klik hier

Mindfit_ggz
Mindfit_ggz biedt via Mindfit.nl modules aan, zoals 'Mentaal sterk tijdens de Corona-crisis'. Heb je behoefte aan steun en praktisch tips om door deze tijd heen te komen? Dan past deze module bij jou, aldus Mindfi.nl. De module bestaat uit twee onderdelen:

1.     Je hebt waarschijnlijk allerlei gedachten en gevoelens bij de Corona-crisis. Eigenlijk is alles begrijpelijk. In dit eerste deel wordt benadrukt dat het belangrijk is om die gevoelens te accepteren en er niet tegen te vechten.

2.     In het tweede deel worden praktische tips gegeven voor het omgaan met de Corona-crisis. In dit onderdeel worden 6 vragen gesteld en op al die 6 vragen wordt antwoord gegeven.

·       Hoe blijf je je verbonden voelen?
·       Wat kun je wel controleren?
·       Moet je het nieuws blijven volgen?
·       Hoe voel je je voldaan?
·       Hoe zorg je voor jezelf?
·       Hoe ga je om met onzekerheid en teleurstelling?

Zie voor meer informatie: https://www.mindfit.nl/zelfhulptrainingen

Foto: Nathan Dumlao - Unsplash

 
 

 
Meer over
 
corona x.jpg
23 okt 2020

Covid-19 Afstand (blijven) houden en een mondmasker op - De impact van een pandemie

Afstand houden en een mondmasker op - Herkennen we elkaar nog?
jeugd x.jpg
16 aug 2020

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”
Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jo
16 aug 2020

Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers

Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers
Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in dez
19 jul 2020

Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in deze crisistijd thuis zitten

Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in deze crisistijd thuis zitten
Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan
14 jun 2020

Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan ook in frontlinie van viruscrisis

Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan ook in frontlinie van viruscrisis
Begeleiding van jongeren blijft een prioriteit – L
30 apr 2020

Begeleiding van jongeren blijft een prioriteit – Loopbaangroep biedt online-advies

Begeleiding van jongeren blijft een prioriteit – Loopbaangroep biedt online-advies

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies