- Waarom we moeten zoeken naar alternatieven voor schoolsluiting
Trimbos Instituut woe 20 januari 2021 | Marloes Kleinjan
We moeten op zoek naar alternatieven nu de scholen dicht zijn. Ouders staan voor een haast onmogelijke taak en de verschillen tussen leerlingen worden steeds groter. Maar: staat veiligheid niet voorop?
- CDC (USA) seeing jump in number of kids with mental health emergencies
MSNBC 26 jan 2021 |
- UvA-onderzoek naar burn-out bij studenten: ‘Universiteiten kunnen meer doen’
Folia jan 2021 |
Het gevoel ergens bij te horen, prestatiedruk en eenzaamheid spelen een grote rol bij de vraag of een student een burn-out krijgt. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jolien Dopmeijer. ‘Ik vrees ervoor dat heel veel studenten in deze coronatijd klachten ontwikkelen.’
- Kassa’s Leefstijlprogramma: Stress en piekeren
Kassa – BNNVARA 23 jan 2021 |
- Dumoulin kreeg professionele hulp: 'Vanaf het moment dat hij bij ons kwam'
NOS 23 jan 2021 |
Dumoulin kwam begin 2020 over van Team Sunweb. Zeeman en de ploeg merkten al snel dat Dumoulin worstelde met bepaalde levensvragen. Het plezier nam af. "Gedurende die periode weten we waar Tom tegenaan is gelopen. Er zat geen verbetering in. De levensvragen die hij heeft, heeft hij nog niet beantwoord. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk deze beslissing genomen."
- Meer kinderen in ziekenhuis na zelfmoordpoging door coronacrisis: ‘Het wordt steeds erger’
AD.nl 18 jan 2021 |
- Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown
Rijksoverheid Nieuwsbericht 12-01-2021 |
- Op welke locaties zijn de vaccinaties in januari en daarna? Antwoorden over de vaccinatie tegen het coronavirus
Rijksoverheid
- Jeff Gardere: We are just now recognizing 'tsunami of mental illness' resulting from Covid-19 isolation, turmoil
MSNBC 22 dec 2021 | Clinical psychologist Jeff Gardere unpacks the significant impact the coronavirus pandemic is having on mental health, especially in children
- For college freshmen, pandemic leads to a first-year experience unlike any other
The Washington Post 17 dec 2021 |
- De impact van de lockdown op jongeren - Hilversum Uit
NPO Radio 16 jan 2021 |
- Mbo-studenten leren vaccineren
ROC Mondriaan 7 jan 2021 |
Een groep van 280 eerstejaars studenten van de opleidingen Doktersassistent en Apothekersassistent gaat de overheid en regionale instellingen helpen nu er gestart is met het vaccinatieprogramma ter bestrijding van het COVID virus.
- Why it's time to stop pursuing happiness | Psychology
The Guardian 10 jan 2021 |
We become so absorbed in our own wellbeing, we forget the people around us – and may even resent them for inadvertently bringing down our mood or distracting us from more “important” goals. The pursuit of happiness can even have strange effects on our perceptions of time, as the constant “fear of missing out” reminds us just how short our lives are and how much time we must spend on less than thrilling activities.
2020
December
- Tien dagen tot vaccinatie begint, maar GGD zoekt nog dringend prikkers
RTL Nieuws 30 dec 2020
Vacaturesites als Indeed en sites van de GGD's en gemeenten staan vol met vacatures waarin vaccinatiepersoneel wordt gevraagd. Hoeveel mensen nodig zijn, verschilt per regio. Zo staan bij de GGD Oost-Gelderland nog allerlei vacatures open. En in Rotterdam houdt de gemeente zelf zich bezig met de selectie van goede prikkers.
- Tijdelijke Opdracht Corona: Vaccinatie Medewerker Covid-19 GGD
Rotterdam
- Nurse burnout, stress from COVID-19 pandemic pose challenge for leaders
nurse.com 2020 |
Leading during a crisis requires strength, perseverance and calm. The COVID-19 pandemic created a demand on healthcare professionals that led to nurse burnout, feelings of conflict, guilt and overwhelming stress and anxiety.
- Ggz-instellingen zien aantal crisismeldingen in jeugdpsychiatrie fors toenemen
NU 23 dec 2020 |
Jeugd-ggz-instellingen hebben het aantal crisismeldingen in de laatste maanden fors zien toenemen. In sommige regio's steeg het aantal meldingen zelfs met 60 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, meldt brancheorganisatie de Nederlandse ggz.
- Jeff Gardere: We are just now recognizing 'tsunami of mental illness' resulting from Covid-19 isolation, turmoil
MSNBC 22 dec 2020 |
Clinical psychologist Jeff Gardere unpacks the significant impact the coronavirus pandemic is having on mental health, especially in children and teenagers that are out of school and not able to participate in social activities
- Crisisopvang jeugdpsychiatrie overbelast, suïcidale jongeren in de knel
NOS 22 dec 2020 |
- Zo beleven de medewerkers van Franciscus Gasthuis & Vlietland deze coronatijd
Indebuurt.nl 21 dec 2020 |
De marathon die corona heet startte in maart en gaat tot op de dag van vandaag door. In de mooie portretreeks Achter het masker: verhalen uit Franciscus vertellen vijf medewerkers van Franciscus Gasthuis & Vlietland eerlijk en open wat hun werk in coronatijd inhoudt en wat het met ze doet.
- The mental health impact of the coronavirus
MSNBC 18 dec 2020 |
Morning Joe medical contributor Dr. Dave Campbell discusses the impact the coronavirus has had on mental health.
- Het puberbrein
De Clipjesfabriek / Trimbos 10 dec 2020 |
De video is voor ouders bedoeld en staat informatiewebsites van het Trimbos Instituut: rokeninfo.nl, alcoholinfo.nl, gamenfinfo.nl, drugsinfo.nl. Deze websites hebben een onderdeel speciaal voor ouders/opvoeders die met vragen over deze middelen m.b.t. hun kind zitten.
- Gevolgen coronapandemie voor jeugd worden pijnlijk zichtbaar
Gezondheidszorgportaal.nl 11 dec 2020 |
- Dranquilo-campagne: doorbreek je drinkgewoontes
Rijksoverheid Nieuwsbericht 11 dec 2020 |
De meeste mensen weten wel dat het gezonder is om bewust om te gaan met alcohol. Toch is het niet altijd eenvoudig om dat ook daadwerkelijk te doen, bijvoorbeeld door even niet te drinken tijdens een avondje met familie of vrienden. Met de nieuwe publiekscampagne Dranquilo wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) mensen aanmoedigen om drinkgewoontes te doorbreken.
- ‘Maak sneltesten op onderwijsinstellingen mogelijk’
NRC 8 dec 2020 | door Mirjam RemiePatricia Veldhuis
Onderwijs Met een motie willen GroenLinks en D66 sneltesten op het mbo, hbo en de universiteit afdwingen. Onderwijsinstellingen hopen meer fysieke lessen te kunnen geven.
- De noodzaak van een landelijk debat (en beleid) in 2021 met en voor jongere
Profielactueel column 4 dec 2020 | door Ben Claessens, hoofdred-uitgever
Voorzitter Nienke Luickx van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren op 4 december jl in de Balie, Amsterdam sprak namens 1 miljoen scholieren: 'We willen minder het gevoel hebben dat we van toets naar toets leven, we vinden dat we té veel aan het leren zijn voor een cijfer en te weinig voor een ontwikkeling die daar bij hoort.'
November
- Aangescherpt mondkapjesbeleid per 1 dec 2020
Vista College 30 nov 2020 |
- Grote zorgen over gevolgen corona voor mbo en hoger onderwijs
AOB 24 nov 2020 | door Joëlle Poortvliet
De coronacrisis trekt een zware wissel op het mbo en het hoger onderwijs. Studenten hebben het psychisch zwaar en de werkdruk onder het personeel is groot. Studievertraging lijkt nu nog mee te vallen, maar die gaat er voor bepaalde groepen studenten wel degelijk komen, schrijft minister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.
- Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in mbo en hoger onderwijs
Rijksoverheid Nieuwsbericht 24 nov 2020 |
Het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs worden hard geraakt door maatregelen die zijn getroffen om het covid-virus terug te dringen. Dit is vooral zichtbaar bij het welzijn van studenten, de werkdruk van medewerkers, de beschikbaarheid van stages, leerbanen en praktijklessen.

- Doctors and Nurses Are Getting COVID-19 Burnout
Time Magazine 23 nov 2020 | door Francesca Trianni
Months into the COVID-19 pandemic, with cases and hospitalizations surging across the country, health care workers are getting burned out mentally and physically.
- 'Psychische gezondheid ondanks corona stabiel, maar we moeten alert blijven'
Trimbos Instituut 12 nov 2020 |
- Leven in een digitale wereld: hoe blijf je in balans?
Trimbos Instituut nov 2020 |
Digitale media helpen in deze tijd meer dan ooit om het dagelijkse leven voort te zetten. Ze helpen verbinden, ontspannen of werk te verrichten. Maar: achter een scherm zitten kan ook ten koste gaan van beweging, concentratie of voor vervelende nek-, rug- of oogklachten zorgen. Het merendeel van de jongvolwassenen is van mening te veel achter een scherm te zitten. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, het Trimbos-instituut en No Ties. Speciaal voor de week van de mediawijsheid hebben wij een zelftest voor jongvolwassenen en een website ontwikkeld om na te denken over digitale balans. Deze zijn gebaseerd op ons Digitale Balans Model
- De Jerusalama, een song en dans die uit Zuid-Afrika is komen overwaaien, is door zorgverleners in tal van zorginstellingen omarmd, het vergroot de saamhorigheid en pept hen op.
September 2020
- Student met coronabesmetting bij ROC Nijmegen
ROC Nijmegen 8 sept 2020
Het bestuur: We snappen heel goed dat er ongerustheid is ontstaan naar aanleiding van berichtgeving gisteren en vandaag in de media over een student met coronabesmetting bij het ROC Nijmegen. Zondag 6 september informeerden we 12 studenten en 3 docenten over een klasgenoot/student die positief getest is op het Covid 19-virus en waarmee zij in contact zijn geweest. We waren onvolledig in onze informatie, wat tot verwarring en onduidelijkheid leidde. We bieden daarvoor onze excuses aan.’
- Aanbevelingen van de Hoge gezondheidsraad met focus op voedingsmiddelen |
Vlaams Instituut Gezond Leven
- Zo houd je je lever gezond - Tips van leverarts Sandra Coenen
Gezondheidsnet.nl – 4 sept 2020
- Impact coronacrisis op psychische hulpverleners: hogere werkdruk en zorgen om cliënt.
Trimbos Instituut sept 2020 |
Waar liepen de zorgverleners tijdens de coronacrisis zoal tegenaan? Wat is de impact van de pandemie op hen? Onderzoek van het Trimbos Instituut in de periode 23 juni-20 juli 2020 laat zien dat de professionals kampten met een hogere werkdruk tijdens de coronacrisis (toename van 7,0 naar 8,1 tijdens de piek van de crisis op een schaal van 1 t/m 10).
- Meerderheid Nederlanders ervaart psychische klachten door corona
NOS-bericht 8 sept 2020 |
- Why coronavirus is worse for the mental health of mothers | Mental health |
The Guardian 5 sept 2020 |
- Coronavirus is ruining our sleep, and could imperil our health
The Washington Post 4 sept 2020 |
Augustus
- Academische studenten & de impact van COVID-19 op hun leven en studie
Caring Universities – aug 2020 |
Caring Universities (CU) heeft in juni 2020 een online vragenlijst verstuurd naar bijna 87 duizend studenten van vier universiteiten (de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Maastricht) om hen te vragen naar psychische problemen en welbevinden. Ook hebben we hen gevraagd hoe ze de COVID-19 pandemie ervaren en hoe ze omgaan met de consequenties daarvan.
De resultaten laten zien dat de COVID-19 pandemie en de genomen maatregelen een impact hebben op de studenten die de survey hebben ingevuld. Zo verwacht 27.1% van de respondenten studievertraging op te lopen en 43.3% geeft aan dat online les volgen een negatief effect op de studie heeft. Door COVID-19 geeft 56.3% aan zich slechter te kunnen concentreren, 52.5% is eenzamer, en 44.6% is somberder. Het percentage studenten met matig tot ernstige depressieve klachten is 10.6% hoger dan in de periode voor COVID-19 en matig tot ernstige angstklachten zijn 5.3% hoger. Zowel universiteiten als hogescholen blijven werken aan initiatieven om studenten te ondersteunen waar dit nodig is.
- VN&WHO luiden de noodklok
United Nations |
De VN en de Wereldgezondheidsorganisatie luidden begin van de zomer al de noodklok voor de mentale gevolgen van de coronapandemie. In tal van landen is sprake van een verhoogde prevalentie van psychische nood en onwelbevinden, vooral onder hulpverleners en kinderen en adolescenten. De Verenigde Naties biedt op een websitepagina voor het eigen personeel een gids voor begeleide meditatie en yoga – in pdf en podcasts.
WHO Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt de impact van de pandemie op de mentale gezondheid van burgers ‘extreem zorgwekkend’. In Canada heeft 47% van de hulpverleners verzocht om mentale ondersteuning. In China is sprake van depressie onder 50% van de zorgverleners en in Pakistan is bij 26% van de zorgverleners sprake van ernstige psychologische problematiek.
Onder jonge generatie zijn de effecten ook ingrijpend. In Spanje en Italië heeft 77% van de kinderen last van gebrek aan concentratie, 39% is rusteloos en 38% is nerveus. Ruim 30% voelt zich eenzaam. In het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld dat onder kinderen met een verleden in de geestelijke hulpverlening een derde liet weten dat de pandemie hun situatie had verergerd.
Juni
- 4 Ways to Help if Your Kid Is Depressed
The New York Times 2 juni 2020 |
In de VS is de nood onder de bevolking heel hoog. Iets minder dan de helft van de totale bevolking ervaart stress en psychisch onwelbevinden. Ghebreyesus: ‘Sociale isolatie, angst voor besmetting en verlies van dierbaren komen bovenop verlies van inkomen en niet zelden van een baan. Het is overduidelijk dat de geestelijke gezondheidszorg een kerntaak is in ons antwoord op en het herstel van de pandemie.’’
- ‘Pandemic threatens to deepen crisis in mental health care’
Associated Press |
- The coronavirus pandemic is pushing America into a mental health crisis
Washington Post |
- Een nieuwe realiteit - impact van en coping met de pandemie
Profielactueel |
- De Rijksoverheid is een campagne ‘mentale gezondheid tijdens de coronacrisis’ gestart
Rijksoverheid |
Mei
- The full toll of Covid-19 on children's mental health won't be known for years
CNN 28 mei 2020 | door Dr. Edith Bracho-Sanchez
To overlook the mental health of children and teens would have devastating consequences for years to come. Nearly 1 in 7 children in the United States have a mental health condition, and half go untreated, according to a study published last year in the Journal JAMA Pediatrics. For reasons we don't fully understand, depression, suicide attempts and suicide itself have all been on the rise over the past decade.
- Julian Schmitz, Professor Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan de Universiteit Leipzig zegt: ‘In de levens van jongeren ontbreken de structuur en natuurlijk de vrienden. Beide zijn belangrijke voorwaarden voor de psychische gezondheid. Zelfs voor gezonde mensen is deze situatie een uitdaging. De medemens die al te lijden hebben van een psychische aandoeningen, krijgen dit te rnog eens bij.’ (bron: ZDF televisie)
Een proces van meerdere stadia
Het aanbod voor hulpverlening in coronatijd aan mensen in nood neemt toe. Het coronavirus heeft het leven van iedereen flink beïnvloed en veelal danig veranderd. Voor oud en jong zijn de levenssituatie deels of geheel danig veranderd. De onzekerheid, (dreigend) verlies van inkomen en baan, sociale isolatie leiden bij velen tot een mentale overbelasting.
Omgaan met de crisis lijkt op het afleggen van diverse stadia. De moderne mens is niet gewend aan onzekerheid. Niet in een mate die alle aspecten van het bestaan raakt en niet te overzien is. Voor vele duizenden staan alle stadia ook nog eens in het teken van ziekte door corona in de eigen situatie of directe omgeving. Of zelfs in het teken van het niet overleven ervan.
- Eerst was er het ongeloof over de werkelijke aanwezigheid van het coronavirus in onze samenleving begin.
- Vervolgens kwam de schok over het regeringsbesluit om de samenleving deels te sluiten medio maart. Alle aandacht ging uit naar het regelen van uitkeringen en subsidies en het overeind houden van bepaalde voorzieningen en activiteiten - veelal het organiseren van werken vanuit huis en extra activiteiten in bepaalde branches.
- Toen dat in grote lijnen was geregeld kon de werkelijkheid en de omvang van de crisis werkelijk doordringen. En sloeg de onzekerheid toe en kwamen angst en depressie om de hoek kijken.
Wie behoefte heeft aan een therapie kan daarvoor op tal van locaties online terecht. Advies en hulp worden er volop geboden, door scholen, bedrijven, zorginstellingen en particuliere bureaus.
- Bel-me-wel-register.nl
Websitelink |
Een van de initiatieven in coronatijd is het bel-me-wel-register.nl, eind maart jl opgezet door ex-coronapatiënte Saisha Partiman, 30 jaar, psychologe van beroep.
- Jeugd en de emotionele gevolgen van corona
Trimbos Instituut voor informatie en hulpmogelijkheden.
Voor kinderen en jongeren is er opeens veel veranderd nu ze vanwege het nieuwe coronavirus (COVID-19) tijdelijk niet naar school of de sportclub kunnen. Dit kan gevolgen hebben voor het mentale welbevinden van kinderen. Angst voor het virus. Moeite met wennen aan de nieuwe (thuis)situatie. Het gemis van structuur in de week. Ook kan het zo zijn dat kinderen nu ze thuis zitten meer tijd achter het scherm (zoals computer, tv, tablet) doorbrengen. De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor tal van vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om? Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. Lopen de spanningen op? Lees dan Spanningen voorkomen én oplossen.
Niet bij elkaar, wel mét elkaar
Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie. Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt. Eet samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online. Er zijn ook veel mogelijkheden om online met elkaar spelletjes te doen. Zeker voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.
Grootouders op afstand
De rol van opa en oma verandert door de coronacrisis. Op bezoek gaan kan nu niet. Kleinkinderen maken zich soms zorgen. Logisch, opa en oma behoren tot de risicogroep voor het coronavirus. Hoe ga je daar als ouders mee om? Praat met je kinderen en houdt contact met opa en oma.
Praat met kinderen over zorgen
Het is heel logisch als je kinderen bezorgd zijn over opa en oma, dat mag er zijn. Het belangrijkste advies is: praat hierover met elkaar. Signaleer welke zorgen er zijn. Wees eerlijk, neem waar mogelijk hun angst weg en draag je eigen angst niet over op je kinderen. Geef kinderen praktische tips zodat ze iets leuk voor opa en oma kunnen doen: een liedje zingen, een kaart knutselen of een verhaal voorlezen.
- Hoe blijf ik mentaal gezond in Coronatijd?
Universiteit Tilburg
- 5 signs your coronavirus anxiety has turned serious, threatening your mental health, and what to do about it
CNN |
- Het Nederlands Jeugd Instituut NJI heeft een website met adviezen voor ouders, jongeren, professionele hulpverleners enzovoort.
Nederlands Jeugd Instituut |
Mindfit_ggz
Mindfit_ggz biedt via Mindfit.nl modules aan, zoals 'Mentaal sterk tijdens de Corona-crisis'. Heb je behoefte aan steun en praktisch tips om door deze tijd heen te komen? Dan past deze module bij jou, aldus Mindfi.nl. De module bestaat uit twee onderdelen:
1. Je hebt waarschijnlijk allerlei gedachten en gevoelens bij de Corona-crisis. Eigenlijk is alles begrijpelijk. In dit eerste deel wordt benadrukt dat het belangrijk is om die gevoelens te accepteren en er niet tegen te vechten.
2. In het tweede deel worden praktische tips gegeven voor het omgaan met de Corona-crisis. In dit onderdeel worden 6 vragen gesteld en op al die 6 vragen wordt antwoord gegeven.
· Hoe blijf je je verbonden voelen?
· Wat kun je wel controleren?
· Moet je het nieuws blijven volgen?
· Hoe voel je je voldaan?
· Hoe zorg je voor jezelf?
· Hoe ga je om met onzekerheid en teleurstelling?
Zie voor meer informatie: https://www.mindfit.nl/zelfhulptrainingen
Foto: Nathan Dumlao - Unsplash