Platform Profielactueel
Corona&Welbevinden - Onze slaap lijdt er onder - M

Corona&Welbevinden - Onze slaap lijdt er onder - Maatschappelijke gevolgen van Covid

8 sep 2020 | Nieuws

 • NOS 08-09 Meerderheid Nederlanders ervaart psychische klachten door corona
 • Washington Post 11 aug 2020: With no end to the pandemic in sight, coronavirus fatigue grips America 
 • Why coronavirus is worse for the mental health of mothers | Mental health | The Guardian (05-09) 
 • Coronavirus is ruining our sleep, and could imperil our health - The Washington Post 04-09

In de VS lijdt een groot deel van een uitgeputte, geïrriteerde natie aan de gevolgen van een pandemie die de samenleving heeft ontwricht en geraakt op een schaal en duur die zonder vergelijk is en in het collectieve geheugen gegrift zal blijven. Ouders liggen wakker, van zorgen over hoe werk in balans te houden met hun nieuwe rol in thuis-onderwijs. Frontline gezondheidswerkers zijn moe, ja uitgeput, hun zenuwen zijn tot in het extreme aangetast door eindeloze diensten en constante confrontaties met het virus en de slachtoffers. Senioren zijn de isolatie zat. Werkloze werknemers maken zich zorgen over de verloren banen, uitkeringen die opraken, achterstallige huurbetalingen. En gemeenschappen van minderheden blijven de onevenredige last dragen van de impact van de besmetting, die al weken achtereen gemiddeld zo'n 1.000 mensen per dag heeft gedood. Tot nu zo’n 190.000 Amerikanen sinds maart. Lees hier het hele artikel.

 • Lees ook hier de SCP-studie Maatschappelijke gevolgen van corona - Verwachte gevolgen van corona voor de psychische gezondheid.

Corona-stress maakt relaties fragieler
Stress from the pandemic can destroy relationships with friends — even families – lees hier meer

VN&WHO luiden de noodklok
De VN en de Wereldgezondheidsorganisatie luidden begin van de zomer al de noodklok voor de mentale gevolgen van de coronapandemie. In tal van landen is sprake van een verhoogde prevalentie van psychische nood en onwelbevinden,
 vooral onder hulpverleners en kinderen en adolescenten. De Verenigde Naties biedt op een websitepagina voor het eigen personeel een gids voor begeleide meditatie en yoga – in pdf en podcasts (klik hier).

 • CNN - Coronavirus has stolen our most meaningful ways to connect, lees hier meer

WHO Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt de impact van de pandemie op de mentale gezondheid van burgers ‘extreem zorgwekkend’. In Canada heeft 47% van de hulpverleners verzocht om mentale ondersteuning. In China is sprake van depressie onder 50% van de zorgverleners en in Pakistan is bij 26% van de zorgverleners sprake van ernstige psychologische problematiek.

Onder jonge generatie zijn de effecten ook ingrijpend. In Spanje en Italië heeft 77% van de kinderen last van gebrek aan concentratie, 39% is rusteloos en 38% is nerveus. Ruim 30% voelt zich eenzaam. In het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld dat onder kinderen met een verleden in de geestelijke hulpverlening een derde liet weten dat de pandemie hun situatie had verergerd.

 • Lees het artikel in de New York Times - 4 Ways to Help if Your Kid Is Depressed, lees hier meer

In de VS is de nood onder de bevolking heel hoog. Iets minder dan de helft van de totale bevolking ervaart stress en psychisch onwelbevinden. Ghebreyesus: ‘Sociale isolatie, angst voor besmetting en verlies van dierbaren komen bovenop verlies van inkomen en niet zelden van een baan. Het is overduidelijk dat de geestelijke gezondheidszorg een kerntaak is in ons antwoord op en het herstel van de pandemie.’’

 • Lees het Associated Press-artikel ‘Pandemic threatens to deepen crisis in mental health care’ – klik hier
 • Lees het artikel in de Washington Post -  The coronavirus pandemic is pushing America into a mental health crisis, klik hier
 • Lees ook het Profielactueel-artikel Een nieuwe realiteit - impact van en coping met de pandemie, klik hier 
 • De Rijksoverheid is een campagne  over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis gestart, klik hier.

To overlook the mental health of children and teens would have devastating consequences for years to come. Nearly 1 in 7 children in the United States have a mental health condition, and half go untreated, according to a study published last year in the Journal JAMA Pediatrics. For reasons we don't fully understand, depression, suicide attempts and suicide itself have all been on the rise over the past decade. The number of children and teens in the United States who visited emergency rooms for suicidal thoughts and suicide attempts, for example, doubled between 2007 and 2015, according to an analysis of data published by the US Centers for Disease Control and Prevention last year. And although children and teens of all ages and races have been affected, black and Latino teens experience higher rates of suicide attempts, the single greatest predictor of future suicide, than their white counterparts, according to CDC data.

Lees hier het CNN-artikel: The full toll of Covid-19 on children's mental health won't be known for years

Het aanbod voor hulpverlening in coronatijd aan mensen in nood neemt toe. Het coronavirus heeft het leven van iedereen flink beïnvloed en veelal danig veranderd. Voor oud en jong zijn de levenssituatie deels of geheel danig veranderd. De onzekerheid, (dreigend) verlies van inkomen en baan, sociale isolatie leiden bij velen tot een mentale overbelasting.

Een van de reacties die onze redactie bereikte: ‘We voelen hier een enorme druk. Dat put ons uit. Nog 8 weken tot de zomervakantie. En dan, wat komt daarna? De angst om ziek te worden of door uitputting af te breken staart me als een monster aan. En ik probeer het uit te houden onder die blik. Het gaat steeds met vallen en opstaan.’

Julian Schmitz, Professor Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie aan de Universiteit Leipzig zegt: ‘In de levens van jongeren ontbreken de structuur en natuurlijk de vrienden. Beide zijn belangrijke voorwaarden voor de psychische gezondheid. Zelfs voor gezonde mensen is deze situatie een uitdaging. De medemens die al te lijden hebben van een psychische aandoeningen, krijgen dit te rnog eens bij.’ (bron: ZDF klik hier)

Een proces van meerdere stadia
Omgaan met de crisis lijkt op het afleggen van diverse stadia. De moderne mens is niet gewend aan onzekerheid. Niet in een mate die alle aspecten van het bestaan raakt en niet te overzien is. Voor vele duizenden staan alle stadia ook nog eens in het teken van ziekte door corona in de eigen situatie of directe omgeving. Of zelfs in het teken van het niet overleven ervan.

 • Eerst was er het ongeloof over de werkelijke aanwezigheid van het coronavirus in onze samenleving begin.
 • Vervolgens kwam de schok over het regeringsbesluit om de samenleving deels te sluiten medio maart. Alle aandacht ging uit naar het regelen van uitkeringen en subsidies en het overeind houden van bepaalde voorzieningen en activiteiten - veelal het organiseren van werken vanuit huis en extra activiteiten in bepaalde branches.
 • Toen dat in grote lijnen was geregeld kon de werkelijkheid en de omvang van de crisis werkelijk doordringen. En sloeg de onzekerheid toe en kwamen angst en depressie om de hoek kijken. 

Wie behoefte heeft aan een therapie kan daarvoor op tal van locaties online terecht. Advies en hulp worden er volop geboden, door scholen, bedrijven, zorginstellingen en particuliere bureaus. 

Bel-me-wel-register.nl
Een van de initiatieven in deze tijd is het bel-me-wel-register.nl, eind maart jl opgezet door ex-coronapatiënte Saisha Partiman, 30 jaar, psychologe van beroep. Zij vertelt op de website: ‘Ik ben alleen met het register begonnen, maar werk inmiddels met een team collega psychologen die mij helpen om alle belletjes te doen. Wij werken in gevarieerde velden met jongeren, gezinnen en volwassenen. Natuurlijk is mijn beroep deels waarom ik dit register heb opgezet, maar ik doe dit vooral als medemens in deze tijd van quarantaine en chaos. Ook ik loop tegen dingen aan, voel me op momenten eenzaam en gefrustreerd en moet, net als jij, mijn weg hierin vinden. Ik merk dat ik veel heb aan mijn professionele kennis en vaardigheden, en ik deel die kennis graag met anderen, vooral nu.’ Klik hier voor de website.

Jeugd en de emotionele gevolgen van corona
Voor kinderen en jongeren is er opeens veel veranderd nu ze vanwege het nieuwe coronavirus (COVID-19) tijdelijk niet naar school of de sportclub kunnen. Dit kan gevolgen hebben voor het mentale welbevinden van kinderen. Angst voor het virus. Moeite met wennen aan de nieuwe (thuis)situatie. Het gemis van structuur in de week. Ook kan het zo zijn dat kinderen nu ze thuis zitten meer tijd achter het scherm (zoals computer, tv, tablet) doorbrengen. 

De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor tal van vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om? Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. Lopen de spanningen op? Lees dan Spanningen voorkomen én oplossen.

Klik hier voor informatie en hulpmogelijkheden.

Niet bij elkaar, wel mét elkaar
Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie. Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt. Eet samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online. Er zijn ook veel mogelijkheden om online met elkaar spelletjes te doen. Zeker voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.

Grootouders op afstand

De rol van opa en oma verandert door de coronacrisis. Op bezoek gaan kan nu niet. Kleinkinderen maken zich soms zorgen. Logisch, opa en oma behoren tot de risicogroep voor het coronavirus. Hoe ga je daar als ouders mee om? Praat met je kinderen en houdt contact met opa en oma.

Praat met kinderen over zorgen
Het is heel logisch als je kinderen bezorgd zijn over opa en oma, dat mag er zijn. Het belangrijkste advies is: praat hierover met elkaar. Signaleer welke zorgen er zijn. Wees eerlijk, neem waar mogelijk hun angst weg en draag je eigen angst niet over op je kinderen. Geef kinderen praktische tips zodat ze iets leuk voor opa en oma kunnen doen: een liedje zingen, een kaart knutselen of een verhaal voorlezen.

 • De site van Tilburg University: Hoe blijf ik mentaal gezond in Coronatijd? Klik hier
 • Lees ook het Profielactueel-artikel Online leren – Urgentie in aandacht voor de menselijke kant groeit, klik hier
 • Lees het CNN-artikel 5 signs your coronavirus anxiety has turned serious, threatening your mental health, and what to do about it – klik hier
 • Het Nederlands Jeugd Instituut NJI heeft een website met adviezen voor ouders, jongeren, professionele hulpverleners enzovoort. Klik hier

Mindfit_ggz
Mindfit_ggz biedt via Mindfit.nl modules aan, zoals 'Mentaal sterk tijdens de Corona-crisis'. Heb je behoefte aan steun en praktisch tips om door deze tijd heen te komen? Dan past deze module bij jou, aldus Mindfi.nl. De module bestaat uit twee onderdelen:

1.     Je hebt waarschijnlijk allerlei gedachten en gevoelens bij de Corona-crisis. Eigenlijk is alles begrijpelijk. In dit eerste deel wordt benadrukt dat het belangrijk is om die gevoelens te accepteren en er niet tegen te vechten.

2.     In het tweede deel worden praktische tips gegeven voor het omgaan met de Corona-crisis. In dit onderdeel worden 6 vragen gesteld en op al die 6 vragen wordt antwoord gegeven.

·       Hoe blijf je je verbonden voelen?
·       Wat kun je wel controleren?
·       Moet je het nieuws blijven volgen?
·       Hoe voel je je voldaan?
·       Hoe zorg je voor jezelf?
·       Hoe ga je om met onzekerheid en teleurstelling?

Zie voor meer informatie: https://www.mindfit.nl/zelfhulptrainingen

Foto: Nathan Dumlao - Unsplash

 
 

 
Meer over
 
jeugd x.jpg
16 aug 2020

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”
Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jo
16 aug 2020

Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers

Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers
corona x.jpg
7 aug 2020

Afstand (blijven) houden en een mondmasker op - Herkennen we elkaar nog?

Afstand houden en een mondmasker op - Herkennen we elkaar nog?
Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in dez
19 jul 2020

Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in deze crisistijd thuis zitten

Een crisisfonds voor kwetsbare kinderen die in deze crisistijd thuis zitten
Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan
14 jun 2020

Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan ook in frontlinie van viruscrisis

Emotioneel meest veeleisende beroepsgroepen staan ook in frontlinie van viruscrisis
Begeleiding van jongeren blijft een prioriteit – L
30 apr 2020

Begeleiding van jongeren blijft een prioriteit – Loopbaangroep biedt online-advies

Begeleiding van jongeren blijft een prioriteit – Loopbaangroep biedt online-advies

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies