Platform Profielactueel
photo-Alexis Brown.jpg

Blog Jongeren&Welbevinden - Corona en de gevolgen

18 okt 2020 | Nieuws

Eenzaamheid - een issue bij jongeren 

In Nederland wonen veel jongeren die het moeilijk vinden om aansluiting te vinden en om vrienden te maken. Een van de organisatie die hierbij helpt is Join us! De stichting Join Us werd in 2016 opgericht en heeft inmiddels in tal van gemeenten in Zuid-Holland, Utrecht en Twente een vertegenwoordiging. Er zijn 36 groepen voor 18-minners en 18-plussers. De organisatie werkt met lokale welzijnsorganisaties.

Join us is er voor iedereen tussen de 12 en 25 jaar die zich alleen voelt en zin heeft om daar verandering in te brengen. Voor informatie ga naar de website van Join Us.

 • Dear Teenagers, Here’s How to Protect Your Emotional Well-Being - The New York Times 
 • The Independent 18-09 - I fear a loneliness epidemic among young people – here’s how we can help stop it
 • Forbes, mei 2019 - Millennials And The Loneliness Epidemic 
 • The Telegraph – mei 2020 - Generation Lonely: Britain's young people have never been less connected
 • Eenzaamheid onder jongeren - luister naar de signaalgevers van onze tijd / Lees hier meer

Jongeren zoeken elkaar temidden van de pandemie op, meer dan begrijpelijk! 

Sociale contacten zijn een groot en belangrijk onderdeel van het leven van jongeren. Die (intensieve contacten) worden nu erg gemist. Jongeren geven aan zich best eenzaam te voelen. Ze hebben voornamelijk behoefte aan fysiek sociaal contact en verschillende (laagdrempelige) activiteiten om met vrienden te ondernemen. Veel jongeren gaan regelmatig uit of naar festivals, maar er zijn op dit moment weinig alternatieven nu veel van deze activiteiten niet door kunnen gaan. Dit zorgt voor een grotere mate van verveling en eenzaamheid. De controle op virusuitbraken druist in tegen de menselijke natuur en emotie, zeker op jonge leeftijd. Elkaar opzoeken is deel van een proces je plaats te vinden en bepalen ten opzichte van anderen en in de samenleving. Het is deel van een behoefte aan bevestiging, erkenning, aandacht.   

 • Coronavirus is damaging Britain's young people – and that didn't have to happen 30-09 | Education | The Guardian. Een gebrekkig beleid van de regering Johnson richting studenten leidde tot corona-hotspots, isolatie van jongeren en het oplopen van een achterstand die voorkomen had kunnen worden.
 • Virus Can Be Deadly for Young Adults, Too, New Harvard Study Finds 10-09 - The New York Times - The study “establishes that Covid-19 is a life-threatening disease in people of all ages,” wrote Dr. Mitchell Katz, a deputy editor at JAMA Internal Medicine, in an accompanying editorial.
 • French students are heading back to school. Here’s how – een CNN reportage 02-09 
  'School is meer dan leren, het is de interactie onmisbaar is'
 • Lees het NOS-artikel 30-08 - Forse toestroom studentenverenigingen 'door behoefte aan sociale contacten'
 • Opinion | What I’ve Learned From Teaching Online - The New York Times (05-09)
  'Can a new life begin when you are housebound and confined with your siblings and parents, who probably are suffering economically?' ( ) Should the world really be run by the kids who have reliable internet access? I saw pictures of students in remote areas trekking up mountains with laptops, hoping to catch an internet signal so they could attend their classes.'
 • Unicef: Pesten een belangrijke factor voor onwelbevinden van kinderen en jongeren in welvarende landen - 21-25 september De Week tegen Pesten
 • Well-being in Rich Countries: Why do all children in rich countries not have a good childhood? Bullying by peers remains a serious problem; Lees het Unicef-rapport 2020 Worlds of Influence - Understanding What Shapes Child

Jongeren zoeken elkaar toch op - NHS (VS): Mondmaskers zijn absoluut effectief! - Jongeren hebben het financieel moeilijk - Unicef: Een educatieve ramp: 500 miljoen kinderen/jongeren (o.m. zonder internet) krijgen geen onderwijs - Verdeeldheid werkt niet - WHO: mondmaskers voor jongeren vanaf 12 jaar - Virus infecteert toenemend de jongere generatie - Scholieren: masker in ov moet, waarom dan niet in de klas? - Coronadocument mbo - VN-topman waarschuwt voor een ''generational catastrophe'' in het onderwijs - De coronaregels voor kinderen en jongeren - WSJ: Jonge generatie vatbaarder voor corona dan gedacht.

 • More than half a million children in the U.S. have tested positive for coronavirus since pandemic started, report says - CBS News
 • Is Staying Home Harming Your Child’s Immune System? - The New York Times 
 • Een bijdrage van het NJI - Jeugd aan het roer - Lessen uit de coronamaatregelen

Covid-19 Updates:
Unicef in NYT - een educatieve ramp: geen onderwijs voor 500 miljoen kinderen / jongeren 
In de afgelopen zes maanden, waren ongeveer 1,5 miljard kinderen over de hele wereld gedwongen thuis te blijven in het kader van corona-preventiemaatregelen. Meer dan 30 procent van deze studenten - ongeveer 463 miljoen – hadden geen toegang tot leermogelijkheden op afstand toen hun scholen werden gesloten, zo blijkt uit een rapport dat woensdag door Unicef, de Verenigde Naties agentschap voor kinderen, werd gepubliceerd. ‘Het grote aantal kinderen van wie het onderwijs maandenlang volledig werd verstoord, is een wereldwijde onderwijsramp’, zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef, in een verklaring. ‘De gevolgen ervan zullen de komende decennia doorwerken in vele economieën en samenlevingen.’ Lees hier het artikel in de New York Times (27-08)

 • NOS-artikel nav het Unicef-rapport 03-09: Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden over hun leven  - maar ook:
 • Verdeeldheid door onduidelijkheid - Mondmaskers wel of niet? – lees hier het NOS-artikel
 • Coronacrisis - Vooral jongeren hebben het financieel zwaar – lees hier het artikel op onze website 
 • Ons bericht van voorjaar 2020 - Coronatijd blijkt een creative hub voor studenten – ze leren ons een les

NOS: Wereldgezondheidsorganisatie raadt mondmaskers aan voor kinderen vanaf 12 jaar
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef adviseren kinderen vanaf 12 jaar op specifieke plekken mondkapjes te dragen. Dan gaat het vooral om drukke plekken waar moeilijk afstand te houden is en op plekken waar het virus rondgaat. Er wordt aangeraden om hetzelfde beleid te voeren als voor volwassenen. Lees hier meer. Zie hier het mondmasker-advies van de WHO. 

 • Lees hier het NOS-artikel 20 aug 2020: Scholieren: 'In de trein is het mondkapje verplicht, waarom niet in de klas?'
 • Lees hier het Servicedocument mbo-aanpak coronavirus COVID-19 versie 4.0 d.d. 10 juli 2020
 • Lees hier het artikel van de Washington Post 20 aug 2020 - Children may play a larger role in transmission than once believed  
 • Lees hier het artikel van de Washington Post van 20 aug 2020 - Evidence grows that children may play a larger role in transmission than previously believed 
 • Unicef: 6 ways parents can support their kids through the coronavirus disease (COVID-19) outbreak
 •  National Institutes of Health (VS): ‘Mondmaskers zijn effectief' - zie de reportage van MSNBC met het interview met dr. Francis Collins, directeur van het National Institutes of Health in de VS. Collins: 'De effectiviteit van mondmaskers is een 'settled fact'!

WHO Pacific: Nieuwe fase in pandemie - virus infecteert toenemend de jongere generatie
Dr Takeshi Kasai, regional directeur van de WHO in het westelijk deel van de Pacific waarschuwde dinsdag 18 aug jl. in een briefing: De epidemie iaan het veranderen: de generatie in de leeftijd van, 20, 30, 40 blijkt in toenemende het virus te verspreiden. Velen zijn zich er niet van bewust dat ze besmet zijn, ze hebben zeer milde symptomen ohelemaal geen. Dit kan erin resulteren dat het virus onbewust wordt doorgegeven aan anderen. Meer dan de helft van de bevestigde infecties in Australië en de Filippijnen in de afgelopen weken zijn gerelateerd aan mensen jonger dan 40. Dat is in schril contrast met voornamelijk oudere patiënten uit de voorgaande maanden. In Japan vond 65 procent van de recente infecties plaats bij mensen onder de leeftijd van 40. Lees hier meer.

 • Ziede ABC reportage 18 aug jl. - Teens struggle to balance school, family, work amid COVID-19 
 • Zie de MSNBC reportage - New evidence shows COVID-19 is having dramatic neurological side effects on kids' brains. NBC News Correspondent Willem Marx reports on the emerging science from London.

Het RIVM over corona in relatie tot kinderen en jongeren

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling ook geen 1,5 meter afstand te houden maar wel tot anderen (volwassenen). Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen.
 • In het MBO middelbaar beroepsonderwijs  en hoger onderwijs houden alle leerlingen 1,5 meter afstand tot elkaar, ongeacht hun leeftijd.
 • Volwassenen spelen een grotere rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarom moeten zij wel steeds 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Het RIVM over corona in relatie tot kinderen en jongeren

Lees hier meer informatie van het RIVM

Ventilatiebeleid
Uiterlijk 1 oktober moeten scholen in het primair en voortgezet onderwijs hun personeel en leerlingen laten weten of de ventilatie op orde is. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob, die gisteren onder druk van de Tweede Kamer en de vakbonden actie ondernam. Lees hier meer

ROC Friese Poort: mondkapje voor docent én student
ROC Friese Poort adviseert studenten en medewerkers met klem om bij de start van het schooljaar mondkapjes te dragen, op weg naar hun leslokalen in de gebouwen. De school begint maandag 24-08 weer met lessen. Friese Poort gaat met dat verzoek verder dan de richtlijnen voorschrijven. 'We hanteren in tegenstelling tot het voortgezet onderwijs de anderhalve meter afstand tussen studenten onderling. Maar we gaan ervan uit dat het in de verkeersruimtes niet te allen tijde eenvoudig zal zijn om dat te handhaven', stelt de scholengemeenschap in een toelichting. Voor  meer zie hier. Zie hier voor regels aan eerstejaars.

Friesland College start met gesprek met notabelen en studenten
Al jaren start het Friesland College een nieuw schooljaar met een inspirerende bijeenkomst, liefst met zoveel mogelijk medewerkers en bijzondere gasten in één zaal. Dat gaat nu niet. Maar de online ‘talkshow’ vanuit de studio van PlusNauta in Sneek was een prima alternatief. Bijkomend voordeel: op internet was het eveneens goed te volgen door studenten en andere geïnteresseerden. Voor meer zie hier.

Guterres waarschuwt voor een 'generational catastrophe' in het onderwijs
Topman van de Verenigde Naties, Secretaris-Generaal Antonio Guterres waarschuwt voor een 'generational catastrophe' in het onderwijs. De oorzaak: de massale sluiting van scholen in alle landen van de wereld. Hij zei begin augustus jl: ´We bevinden ons op een bepalend moment voor de kinderen en jongeren in de wereld, zegt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Guterres waarschuwt voor een generatieramp in het onderwijs die op een enorme schaal menselijk potentieel onbenut kan laten, decennia van vooruitgang kan ondermijnen en de reeds diepgewortelde ongelijkheden nog kan verergeren. "Studenten zo veilig mogelijk naar scholen en onderwijsinstellingen brengen, moet een topprioriteit zijn", voegde hij eraan toe. Guterres zei dat door corona de scholen werden gesloten in meer dan 160 landen, met meer dan 1 miljard studenten, terwijl ten minste 40 miljoen kinderen wereldwijd de kans op het onderwijs in hun eerste schooljaar hebben gemist. Lees hier de bijdrage van CNN. 

Ondersteuning KOPP/KOV professionals, kinderen, ouders en naasten
Voor kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen, voorheen KOPP/KVO-kinderen) is er opeens veel veranderd. De scholen zijn een tijd lang dicht geweest en veel face-to-face ondersteuning is weggevallen vanwege het nieuwe coronavirus (COVID-19). Voor deze kinderen en hun ouders kan het best een uitdaging zijn om nu meer tijd met elkaar thuis door te brengen. Met deze aanvullende tips en handvatten van het Trimbos-Instituut en de leden van het Landelijk Platform KOPP/KOV kunnen ouders, KOPP-kinderen, naasten en professionals helpen om zo goed mogelijk door deze uitzonderlijke situatie te komen. Lees hier meer

Wall Street Journal: kinderen zijn vatbaarder voor corona dan  aanvankelijk verondersteld – Kinderen kunnen kwetsbaarder zijn voor Covid-19 dan eerder gedacht. Nieuw onderzoek suggereert dat ze in staat zijn om het virus te krijgen en om te verspreiden, vooral als ze geen voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van een masker. Lees hier meer.

Laughter and play manual – een unieke gids van Plan International & Clows without Borders
Op de Internationale Dag voor Jongeren van de Verenigde Naties, 12 augustus, heeft Plan International een unieke gids op de eigen website geplaatst: The Laughter and play manual. Het is gids met modellen en voorstellen voo creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in crisissituaties. Lees hier meer

Stop justifying school reopening based on false statements
Can people please stop saying that children don’t get sick from the coronavirus and don’t spread it? These statements are being used to justify school reopening, and they’re just not true. Lees hier meer in het artikel van de Washington Post. 

 • Lees hier het NYT-artikel When Things Aren’t OK With a Child’s Mental Health
 • Hanzehogeschool Groningen schakelt buddy's in tegen uitval en eenzaamheid onder eerstejaarsstudenten – Lees hier het artikel in het DvhN.
 • Lees hier op deze website onze blog: Corona & psychische gezondheid - we volgen mentaal de corona golfbeweging

CNN 3 aug jl: Two more teenagers, between the ages of 14 and 17, have died from Covid-19 in Florida -- bringing the total deaths of children and teens in the state to seven. The deaths are a reminder that while younger people seem less vulnerable to the coronavirus, they are not immune. If the virus spreads more, more children will inevitably get sick and some may die. Lees hier meer.

Gezondheid gaat vooraf aan openstellen van economie en scholen
Het debat in de VS Over de opening van scholen terwijl het aantal coronagevallen onder kinderen en jongeren toeneemt. Oorzaak: totale afwezigheid van een eenduidige anti-coronastrategie vanwege het gebrek aan inzicht dat gezondheid voorafgaat aan het openstellen van de economie en scholen. Zie hier een interview op MSNBC.

 • Lees hier het NYT artikel What if Some Kids Are Better Off at Home?
 • Lees hier ook ons webartikel: Quickscan Kinderombudsvrouw - gepeste leerlingen niet ongelukkig met thuisleren 

COVID-19 is affecting kids' brains leaving troubling side effects
New evidence shows COVID-19 is having dramatic neurological side effects on kids' brains. NBC News Correspondent Willem Marx reports on the emerging science from London. Zie hier de MSNBC reportage (10 augustus)

Lees hier het artikel in de New York Times - 4 Ways to Help if Your Kid Is Depressed

De strategie om scholen te openen
Two new studies, released in The Lancet Child & Adolescent Health on Monday, turn a spotlight on strategies that could be key in bringing children back to the classroom: Scaled-up testing for cases, effective tracing of the contacts of those who test positive, and isolation of those who test positive or have symptoms.

Tweede helft juli 97.000 jongeren positief getest in de VS
In de VS drong de regering Trump in juli aan op opening van scholen, zodat ouders weer aan het werk kunnen en de economie weer een impuls krijgt. De regering claimt onder andere dat kinderen amper vatbaar zijn voor Covid 19. Maar docenten en ouders hebben grote twijfels. En terecht, in de laatste twee weken van juli werden in de VS 97.000 besmette gevallen onder jongeren vastgesteld. Lees hier het artikel van CNN, en hier bijdragen van de NYT.

Kinderen en jongeren kunnen lange tijd kampen met de gevolgen Covid-19 
Voorstanders van een volledig functionerende economie vinden dat scholen gewoon open moeten zodat ouders weer aan het werk kunnen. Maar experts manen tot voorzichtigheid. Want hoewel bij kinderen en jongeren de symptomen minder ernstig kunnen zijn dan bij volwassenen en opname in een ziekenhuis minder nodig is, blijft het virus ook voor kinderen en jongeren gevaarlijk. Ook onder de jonge generatie vallen slachtoffers en ook kinderen en jongeren kunnen het viruskrijgen en overbrengen. Op een school in de VS bleek één leerling het virus op 25 docenten te hebben overgebracht.

Kinderen die werden opgenomen in een ziekenhuis bleken het slachtoffer te zijn van een multisystem inflammatory syndrome in children, or MIS-C, een gevolg van een Covid-19 besmetting. En sommige kinderen kampen al maanden met de gevolgen van een besmetting.

Lees hier het CNN artikel Adults may not be the only Covid 'long haulers.' Some kids still have symptoms, months after falling ill.

Over de hele wereld ervaren jongeren de gevolgen van de coronacrisis. Maandenlang thuiszitten, gebrek aan sociaal contact, het verlies van parttime jobs en de onzekerheid over de toekomst eisen hun tol. 

 • Millennials: A generation crippled by coronavirus and a recession – zie hier de MSNBC reportage
  Through bad luck, poor timing and worsening economic trends, millennials are turning into a lost generation. In this episode of Think Again, NBC News correspondent Andrew Stern talks to fellow millennials, sociologists and policy experts to break down how his generation finds itself on the brink of financial ruin.
 • Lees ook hier - Werkgroep Halsema: Voorkom schuld-tsunami onder jongeren, zzp'ers en flexwerkers 
 • Lees hier ons artikel Online leven & Zoom fatigue – het effect van het beeldscherm als werkplek
 • Lees hier het Human Rights Watch artikel (April 2020) COVID-19’s Devastating Impact on Children - Governments Should Mitigate Harm, Protect Most Vulnerable

Save the Children: Te veel mbo-jongeren voelen zich niet gehoord tijdens de pandemie
Mbo-jongeren voelden zich sinds het begin van de crisis minder gehoord en achtergesteld dan jongeren uit het hoger onderwijs. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children, dat hierover in het rapport ‘En wij dan...de mening van 1500 mbo jongeren in coronatijd’ publiceert. 

Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, actief in meer dan 120 landen. Uit hun onderzoek blijkt dat 85 procent van de respondenten aangeeft moeite te hebben met de coronamaatregelen die voor deze groep gelden. Ze missen duidelijkheid over thuisscholing en hun stage. Door de crisis krijgen ze meer verantwoordelijkheid over hun eigen schoolwerk. De jongeren vinden het lastig om hiermee om te gaan. Tijdens de crisis wisten ze niet wat ervan hen verwacht werd en of ze hun diploma nog konden halen.

Online leren blijft
Ook in dit studiejaar zal een groot deel van de lessen online plaatsvinden. Dit betekent nieuwe regels, ander soort roosters en waarschijnlijk ook andere verwachtingen. De jongeren willen meer duidelijkheid over de coronamaatregelen en structuur op school, als zij vanaf september weer naar school of hun stage gaan. Marjolein Weidema, senior projectmedewerker binnenlandprogramma Save the Children Nederland: “Dat betekent duidelijkheid over de lesdagen, stages en welke maatregelen wanneer en op welke wijze voor hen van kracht zijn. Ook hebben jongeren behoefte aan betere begeleiding vanuit school. Betrek ze daarom bij de plannen, vraag ze om advies, evalueer de maatregelen en ga het gesprek aan.”

Praktisch opgeleide jongeren willen dat ze meer worden betrokken bij politieke beslissingen over de coronacrisis. Veel jongeren kunnen door de coronamaatregelen geen of weinig stage volgen, omdat hun stage niet veilig is of omdat deze abrupt stopte. Zij ervaren hierin weinig betrokkenheid en tegemoetkoming vanuit hun school. Zo maken jongeren zich zorgen of zij na de zomervakantie met hun stages kunnen starten. Er is onzekerheid over het aanbod van stageplekken, omdat sommige bedrijven gesloten zijn of zich niet openstellen voor extra werknemers op de werkvloer. 22 procent van de jongeren ervaart dan ook gebrek aan structuur en verveling. Dit levert stress op. Communicatie vanuit scholen blijkt gebrekkig: soms is er sprake van helemaal geen communicatie.

Meer lenen
Meer dan 40 procent van de ondervraagde jongeren is zijn bijbaan verloren of kon minder uren werken door de coronamaatregelen. Sommige geven aan dat zij ook meer zijn gaan lenen bij DUO om ervoor te zorgen dat zij rondkomen. Het verlies van een (bij)baan en minder kunnen werken, draagt bij aan een slechtere financiële situatie.

Foto: Alexis Brown - Unsplash

 
 

 
Meer over
 
randstad.jpg
19 okt 2020

Coronacrisis brengt 76% van de studenten in een andere bijbaan

Coronacrisis brengt 76% van de studenten in een andere bijbaan
Vaktijdschrift Profiel in oktober - THEMA Beroepso
17 okt 2020

Vaktijdschrift Profiel in oktober - THEMA Beroepsonderwijs & Welbevinden van jongeren

Vaktijdschrift Profiel in oktober - THEMA Beroepsonderwijs & Welbevinden van jongeren
wtd.jpg
13 okt 2020

Blog Docenten - De wereld heeft een tekort van 69 miljoen docenten

Wereldwijd de Dag van de Leraar - anno 2020 zeker een dag om bij stil te staan
jeugd x.jpg
16 aug 2020

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”

12-08 - VN Internationale Dag van de Jeugd: “Youth Engagement for Global Action”

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies