Onafhankelijk instituut voor nieuws en kennisdeling in het beroepsonderwijs.

Ben Column.jpg

Bijkomen van je werk, kan dat alleen tijdens de vakantie?

7 aug 2017 | Column | Ben Claessens, hoofdredacteur

Er zijn tal van landen die niet de vakantieregeling hebben die Nederland kent. Vakanties zoals wij ze kennen zijn bedoeld om eens ‘even uit de sleur’ te zijn, tijd met familie en vrienden door te brengen, je woning een onderhoudsbeurt te geven, een boek te schrijven enzovoort. In de vakantietijd doe je alles behalve wat je normaal doet. Op adem komen en bijtanken, is een ander belangrijk voornemen. Wie veel (en graag) werkt, kan daar moeite mee hebben. Afkicken is tijdens vakantie een veel voorkomend verschijnsel. In sommige gevallen ontaarden vakanties in periodes van stress, depressie en andere mentale verstoringen. De Nederlandse alarmcentrales krijgt jaarlijks een paar honderd meldingen binnen van toeristen die in het buitenland te kampen krijgen met aanzienlijke psychische problemen, zoals angststoornissen, waandenkbeelden en manische depressiviteit.

De vraag die ik eigenlijk wil stellen is, bestaat er een mogelijk om tijdens je werk een vakantiegevoel ook te wekken? Een groot probleem is het onvermogen los te komen van het werk. De sociale media en onze verslaafdheid dragen daar ook niet echt toe bij. Het lijkt er op alsof we altijd ‘iets’ moeten hebben waardoor we bevangen zijn.

Loskomen van iets heeft te maken met identiteit, we identificeren ons met hetgeen waardoor we bevangen zijn, wat ons gevangen houdt. Loskomen, loslaten betekent een dusdanige mentale staat kunnen hebben waaraan niets blijft kleven. Je hebt dan de identiteit van je werk, van je gedachten en mening over iets, je prestaties niet nodig. Je kunt je voldoening en welbevinden ergens anders uit halen, iets wat duurzamer is. Het is uiterst belangrijk om als je met je familie samen bent dat je er dan ook echt bent en niet nog bezig bent met de agenda’s en projecten van het werk. Lukt je dat niet, dan ben je in feite nergens aanwezig. En dat juist geeft stress. Een mens kan leren werk en anderen dingen te laten voor wat ze zijn in plaats van ze in het hoofd mee te torsen. Dat geeft de ruimte op de plaats waar je bent ook werkelijk aanwezig te zijn.

 

 
Meer over