Platform Profiel Actueel

333.jpg
Deel dit AO-boekje met anderen

Kunst in het donker

Auteur
AO NR. 333
ISBN
JAAR 1950
Categorie Kunst

Samenvatting

Enige tijd geleden bezocht ik in mijn woonplaats het stedelijk museum. Nadat ik er een paar uurtjes had besteed aan het dwalen langs schilderijen, oude uniformen, snuifdozen en vitrines met munten, die niemand meer in betaling aanneemt, kwam ik op de zolderverdieping en zag daar de slagtand van de mammouth liggen. Och, men bekijkt zo'n ding eens, men verwondert zich over de geweldige afmetingen, men is blij dat men zelf niet zulke enorme gebitsonderdelen behoeft mee te torsen op de levensweg en men houdt zijn hart vast bij de gedachte, dat men aan zo'n tand pijn zou hebben . .. En al turend naar die slagtand bedenkt men, hoeveel eeuwen er vervlogen moeten zijn sedert een olifantachtig monster hier rond-galoppeerde en van zijn tand een doelmatig gebruik maakte.
De provinciestad met haar vriendelijke plantsoenen en nijvere fabrieken en haar omgeving van akkers en boerderijen verdwijnt. . . De aarde wordt woest en ledig. Nu zijn er steppen, ijzig en ver-laten. Een koude wind waait vanover de gletschers, die zich tot ver in Overijsel uitstrekken. Door deze vreemde wereld, die toch hier is geweest, dwaalt de zwartbruine mammouth rond, aan wie deze tand heeft toebehoord. Hij zakt door de dunne ijslaag van een moeras, of hij is oud geworden en sterft; niets blijft van hem over dan deze tand. En op zekere dag, als men de fundamenten graaft voor een huis, stoot een arbeider er met zijn schop bovenop. Hij roept zijn vrienden erbij en zegt: „Jongens, kijk eens, wat een bot." Nu ligt die tand hier in het museum en vormt de schakel tussen het Nu en een Verleden, dat reeds zo ver, zo heel ver afis, en waarvan we althans iets afweten dank zij die merkwaardige kunst in het donker: de holentekeningen.

Inhoudsopgave

Rembrandt 1606-1669
Zelfportret (1660)
2850
Rembrandt 1606-1669 -

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies