Platform Profiel Actueel

294.jpg
Deel dit AO-boekje met anderen

Het oude flevomeer

Auteur
AO NR. 294
ISBN
JAAR 1950
Categorie Geschiedenis

Samenvatting

De plannen voor de verdere inpoldering van de vroegere Zuiderzee Liggen gereed. Het ziet er naar uit dat ze binnen niet al te lange tijd tot uitvoering zullen worden gebracht. Er zal dan weer nieuw land groeien op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Er wordt zelfs al een naam genoemd voor de toekomstige hoofdstad van „Nederlands twaalfde Orovincie": Flevostad. En deze naam roept herinneringen op aan een ver verleden.
Want ogenschijnlijk is alles nieuw aan de inpolderingen, maar diep onder de met koren, bieten, aardappelen en andere gewassen begroeide velden liggen hier en daar verzonken resten van dorpen en afzonderlijke woonsteden. Niemand ziet ze, niemand vindt ze; behalve de arbeider die toevallig zijn schop hoort krassen over de scherven en beenderen of de machinist van de moderne machines, die af en toe een bakje,, soepbeenderen" schept bij het graven van een tocht. Een dergelijke vondst betekent meestal een signaal voor de mannen, die zich bezig houden met het oudheid-kundig bodemonderzoek en die er voorzichtig komen graven en de gevonden voorwerpen aandachtig bestuderen. Nu de naam Flevo na twintig eeuwen herhaaldelijk weer opduikt in allerlei verbindingen, is het wel interessant terug te gaan in de geschiedenis tot de komst van de Romeinse legioenen in onze lage landen, want het zijn de Romeinen geweest die het eerst over een Flevomeer (Flevo Lacus) hebben geschreven. We zullen trachten de geschiedenis van dit meer zo goed en kwaad als het gaat te volgen. Daarbij komt aan het licht dat er allerlei leemten zijn in onze kennis, maar desondanks krijgen we toch een indruk van de wisselvallige geschiedenis van de bodem van een der belangwekkendste delen in ons land.

Inhoudsopgave

Werelderfgoed Schokland
Roelof Duijff
2809
Werelderfgoed Schokland -

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Alleen noodzakelijke cookies