Onafhankelijk nieuws- en kennisplatform voor onderwijsteams in het mbo

Ben Column.jpg

Docenten, schenk met je studenten aandacht aan moderne slavernij

14 mrt 2017 | Column | Ben Claessens, hoofdredacteur

Zeker 40-45 miljoen mensen zijn anno 2017 slachtoffers van slavernij. Onder hen zijn zeker 5,5 miljoen kinderen. De handel in moderne slavernij levert criminelen een geschat bedrag op van 30 miljard dollar. De enorme vluchtelingenstromen met honderdduizenden ontheemden spelen de mensonterende en illegale handel in de kaart. Met name kinderen lopen hierbij een groot gevaar. Vandaag, 14 maart, protesteren studenten en schoolorganisaties wereldwijd tegen moderne slavernij.

Moderne slavernij is een term die verwijst naar praktijken in de hedendaagse geschiedenis die lijken op slavernij, ook al is slavernij wereldwijd afgeschaft en verboden. Koploper in de handel in slavernij is het Afrikaanse Mauritanië waar de handel officieel pas in 2007 werd verboden. Andere Afrikaanse landen ontbreken niet. Ook landen als India, Pakistan, Rusland en Laos staan hoog op de ranglijst. Hoewel het in Amerika en Europa minder voorkomt gaat het wel degelijk om een wereldwijd probleem.

Wereldwijd komen studenten in actie tegen de slavenhandel met creatieve projecten die ze publiceren via social media onder de #Myfreedomday. In hun uitingen vertellen of tonen ze wat vrijheid voor henzelf betekent. Met hun protesten willen ze aandacht van de internationale gemeenschap voor de slavenhandel. De internationale nieuwsorganisatie CNN schenkt er uitgebreid aandacht aan. Op CNN is de strijd tegen slavernij een vast onderdeel van het programma.

 

 

 
Meer over